Opet poskupljuje grijanje u Babinom viru

Babin vir
(FOTO: Bruno Poljak)

09.02.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 4012

Stanovnike požeškog stambenog naselja Babin vir, one koji se griju toplinskom energijom iz kotlovnica Javnog poduzeća Tekija, očekuje novi udar na džep. Na prijedlog gradonačelnika Zdravka Ronka Gradsko vijeće Grada Požege sutra će odlučivati o novim visinama tarifnih stavki pri obračunu cijene grijanja. Konkretno, od 31. ožujka grijanje će poskupjeti na razinu na kojoj je bilo prije snižavanja cijene u rujnu.

Grad je lani povisio cijenu grijanja za oko 40 posto, da bi je u rujnu, nakon Vladine odluke o sniženju cijena plina za povlaštene kupce, snizio za 14 posto. Iako se u međuvremenu cijena plina nije mijenjala, grijanje u Babinom viru će se vratiti na nivo prije rujanskog sniženja.

Prema predloženom tarifnom modelu, tarifni element energije stajat će 0,39 kn/kWh (dosad je bio 0,33 kn/kWh), a tarifni element snage će ostati isti - 19 kn/kW mjesečno. Ukupno će grijanje porasti za oko 10-15 posto, ali ako ćemo usporediti s cijenom od prošle zime, prije prvog velikog poskupljenja, onda je grijanje poraslo za više od 40 posto.


Tekija je krajem studenog podnijela prijedlog za određivanje nove visine tarifnih stavki prema kojemu bi cijene bile još veće, ali HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija) je dala negativno mišljenje i navela kako takvo poskupljenje nije opravdano.


O cijeni grijanja u Babinom viru, gdje stanuje velik broj umirovljenika s malim primanjima, bilo je puno riječi prošle godine. Predstavnici stanara, oporbeni političari i predstavnici umirovljenika već dugo vode borbu s visokim Tekijinim računima.

Ured gradonačelnika: Nema povećanja cijena!

Iako je činjenica da tarifni element energije, iz čega se dobiva cijena grijanja, danas iznosi oko 3,34 kn/kWh, a od travnja će iznositi 3,9 kn/kWh, u Gradu Požegi tvrde da se ne radi o poskupljenju. Iz Ureda gradonačelnika Zdravka Ronka stigao je dopis koji prenosimo u cijelosti:

Odlukom o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju toplinske energije koja se predlaže za sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća cijena grijanja u sustavu „Tekije“ se ne povećava. Vlada Republike Hrvatske 29. prosinca 2011. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce (NN, br. 154/11.) temeljem koje se najviša razina cijene plina, određena u iznosu od 2,13 kn/m3, primjenjuje do 31. ožujka 2012. godine. Budući da se Odluka o promjeni visine tarifnih stavki u tarifnom sustavu za distribuciju toplinske energije („Službene novine Grada požege“, broj: 16/11) privremeno primjenjivala do 31. prosinca 2011. godine, gradonačelnik je donio odluku kojom je predložio da se visine tarifnih stavki primjenjuje također do 31. ožujka 2012. godine. Slijedom toga - nema nikakvog povećanja cijena.

Dopis potpisuje Branka Starčević Tesari, tajnica Ureda gradonačelnika.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI