Zahvaljujući testovima otkriveno 11 karcinoma

Test za otkrivanje raka debelog crijeva
(FOTO: V. Žganec-Rogulja/Večernji list/PIXSELL)

31.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 2688

Rak debelog crijeva je među vodećim uzrocima smrti od karcinoma u našoj županiji. U tijeku dosadašnje provedbe Nacionalnog programa otkriveno je 11 karcinoma debelog crijeva, dok je ova zloćudna bolest bila je uzrok smrti za 26 muškaraca i žena stanovnika naše županije u 2010. godini. Tijekom sljedećih tjedana na kućne adrese stanovnika naše županije rođenih 1951. godine pristižu pozivi s testovima koji otkrivaju tragove krvi u stolici, često prvi znak zloćudnih  promjena na debelom crijevu. Nakon toga slijede pozivi za osobe rođene 1948., 1949. i 1950. godine, obavještavaju iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

"Pozivamo sve osobe koje su dobile test da isti (kada ga naprave prema uputama) stave u priloženu kuvertu skupa s upitnikom i pošalju na adresu Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Županijska 9. Nakon što stručno osoblje očita test, obavijestit ćemo osobe s pozitivnim testom na tragove krvi u stolici o nastavku obrade i u što kraćem roku ih naručiti na daljnje pretrage. Dovoljno rano otkriven rak debelog crijeva moguće je potpuno izliječiti, što nam je i cilj koji želimo postići ovim Nacionalnim programom. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatni broj telefona 0800-30-30-34", stoji u pozivu Zavoda za javno zdravstvo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI