Munjara ne smije biti žrtva netrpeljivosti politika

Okoliš Munjare članovi GI Kuzmice nedavno su sami uređivali
(FOTO: GI Kuzmica)

30.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5248

Ove godine u listopadu navršit će se 100 godina otkako je započela elektrifikacija grada Požege i Požeštine. U Kuzmici na Orljavi 1912. u rad je puštena hidrocentrala Munjara koja je nekih 50-tak godina električnom energijom opskrbljivala Požegu i okolicu.

Kako bi se donedavno potpuno zapušteni objekt koji spada u industrijsku baštinu sanirao i dao javnosti na korištenje, osnovana je Građanska inicijativa Kuzmica kojoj je cilj povezati zainteresirane strane i institucije kako bi se objekt primjereno uredio.

Svi trebaju imati isti cilj


- U proces obnove aktivno bi se trebali uključiti i Grad Pleternica i Grad Požega. Objekt danas pripada Gradu Pleternici, ali je prije 100 godina napravljen i korišten za potrebe Požege - rekao je Miro Rašić, predsjednik GI Kuzmica, naglašavajući kako bi se Munjari trebalo pristupiti bez političke netrpeljivosti. Uskoro će biti dovršen i troškovnik i konkretan prijedlog sanacije objekta i okoliša.



Naslovnice nacrta postrojenja i statuta Munjare. (foto: GI Kuzmica)

- Naša želja je da se sve zainteresirane strane svojim doprinosom ravnomjerno uključe u obnovu objekta. Nedavno smo zatražili ponovni sastanak s gradonačelnikom Pleternice Franjom Lucićem. Kako Kuzmica pripada Pleterničkom komunalcu, ta bi komunalna tvrtka mogla urediti okoliš oko Munjare, što bi bila osnova i zeleno svjetlo za sve daljnje radove - navodi Rašić.

Kao ideju i prijedlog navodi da bi se u projekt mogla uključiti i Tehnička škola u Požegi koja bi u Munjari u suradnji s Udrugom energetičara mogla organizirati povremeno izvanškolsku nastavu o industrijskoj i tehničkoj baštini Požeštine.

Info table i smeđa signalizacija

Kako GI Kuzmica želi istaknuti važnost još dva objekta u Kuzmici - kuriju Kušević i Viškovački grad, zatražene su dozvole Grada Pleternice i Konzervatorskog odjela za postavljanje info tabli uz objekte. Također je Pleternici poslan i dopis da su uz glavne prometnice turističkom tzv. smeđom signalizacijom obilježe pravci prema sve tri lokacije.

Suradnja GI Kuzmica i Društva energetičara Požega nedavno je pojačana uključivanjem u rad Građanske inicijative nekadašnjeg predsjednika Društva energetičara Slavka Mancea.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI