Broj nezaposlenih prešao 6 tisuća, sve je manje radnih mjesta

Oglasna ploča poslova u požekom Zavodu za zapošljavanje
(FOTO: Vjeran Blašković)

20.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 3945

Krajem prošle godine u Požeško-slavonskoj županiji su bile evidentirane 6.183 nezaposlene osobe ili 91 osoba više nego krajem 2010. godine, što je porast nezaposlenosti na godišnjoj razini od 1,5 posto. U odnosu na mjesec studeni, nezaposlenost je porasla za 5 posto, izvijestio je Ivica Tomljanović, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Požega, na današnjoj konferenciji za medije.

Više žena, manje muškaraca

Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini bilježi se među ženama, dok je među muškarcima zabilježen blagi pad. Gledajući po obrazovnoj strukturi, najveći rast nezaposlenosti bilježe osobe s višom stručnom spremom, a slijede osobe sa završenom srednjom školom.

Pet posto manje radnih mjesta nego u 2010.


Zavod bilježi i pad broja ponuđenih radnih mjesta, što govori o lošem stanju gospodarstva u našoj županiji. Ukupno je u 2011. godini bilo ponuđeno 2.019 slobodnih radnih mjesta, što je 5 posto manje nego u 2010. godini. Najtraženija su zanimanja bila: prodavač, šumski radnik, konobar, medicinska sestra, drvoprerađivački radnici i šivači.


Dvije trećine novozaposlenih našlo posao u županiji

S evidencije Zavoda u 2011. godini zaposlene su 3.543 osobe ili 15 posto više nego u 2010. godini. Otprilike dvije trećine novozaposlenih našlo je posao u Požeško-slavonskoj županiji, dok su ostali u drugim županijama, a 37 osoba zaposleno je u inozemstvu. Najviše je ljudi zaposleno u prerađivačkoj industriji, a slijede trgovina i ugostiteljstvo, izvijestio je pročelnik Tomljanović.

Mjere za zapošljavanje u 2011.

Silvija Vlahov Petrović, voditeljica Odsjeka za mjere aktivnog zapošljavanja u požeškom HZZ-u ustvrdila je kako su potpore u 2011. godini znatno povećane, i prema nezaposlenima i poslodavcima. Isplaćeno je gotovo milijun kuna za 22 poslodavca s područja županije, koji su zaposlili 34 osobe unutar programa. Za nezaposlene osobe koje su pokrenule vlastiti posao, njih 11, isplaćeno je oko 320.000 kuna. Za stručno osposobljavanje 206 osoba bit će isplaćeno 5,2 milijuna kuna, a za obrazovanje 238 osoba u 12 različitih programa izdvojeno je 2 milijuna. U programu javnog rada zaposlene su 152 dugotrajno nezaposlene osobe te je u tu svrhu uplaćeno skoro 2 milijuna kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI