Gdje je bila prva kino dvorana?

Kino Central nekada
(FOTO: Arhiv)

12.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 6509

Udruga GFR film-video će u utorak (17.1.) izložbom i projekcijom filmova obilježiti točno 100 godina otkako je u Požegi otvorena prva stalna kino dvorana. Povjesničari još uvijek sa sigurnošću ne znaju reći gdje je ona točno bila smještena, ali zna se da je riječ o dijelu grada u blizini Radićeve ulice tj. željezničkog kolodvora.
Tako nam kaže Arminio Grgić, suautor filma Kino moje malo u kojemu je na dokumentarističko - igrani način opisana povijest kino dvorana i prikazivanja filmova u Požegi. Grgić je film snimio sa Zvonimirom Karakatićem.

Na izložbi koja će biti otvorena u 19 sati u Art-kinu udruge GFR film-video (u prizemlju hotela Grgin dol) bit će izloženi plakati i kinoprogrami požeških kina. Podsjetimo, Požega kroz noviju povijest pamti 4 kino dvorane - Kino Central, Kino Narodni, Dom hrvatske vojske te kino dvoranu u sklopu požeške kaznionice.

Nakon izložbe u 20 sati bit će prikazana tri filma. Od toga su prva dva posvećena pionirima filmske industrije - Edisonu i njegovom prvom pokušaju ozvučavanja filma te prvoj filmskoj kolorizaciji. Filmovi su ukupne dužine trajanja 7 minuta.


Glavna projekcija večeri obilježavanja 100. obljetnice otvorenja prvog stalnog kina u Požegi biti će film Cinema Komunisto koji vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslavenske filmske iluzije. To je priča o Jugoslaviji na način na koji ona nikada nije ispričana na filmskom platnu. U filmu će biti otkrivene tajne pulskog festivala, rušenja mosta na Neretvi, Titove opsesije kinematografijom i opsesije stranih glumaca i redatelja Titom koji su redovito snimali u Jugoslaviji. Film je dobio brojna priznanja na svjetskim festivalima.


Ulaz na sve događaje je slobodan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI