Obilježavanje dvadeset godina stradanja u Voćinu

Biskup Antun Škvorcević govori na znanstvenom skupu posvećenom Voćinu
(FOTO: Duško Mirković/PIXSELL)

10.12.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4208

Prigodom dvadesete obljetnice razaranja voćinske crkve i Svetišta te stradavanja civila, Požeška je biskupija organizirala Međunarodni znanstveni skup o Voćinu. Skup je započeo jučer otvorenjem izložbe Ulomci voćinske sakralne baštine u Dvorani blaženog Alojzija Stepinca u Biskupskom domu u Požegi. Izložbu je otvorio požeški biskup Antun Škvorčević.

- Prikupili smo skromne voćinske ostatke, malobrojne ulomke preostale nakon višestrukih razaranja, osobito posljednjih. Unatoč tome, smatrali smo vrijednim o dvadesetoj obljetnici voćinskih stradanja staviti vam ih pred oči i izložiti.

Izloženi ostaci Svetišta


- Marom Dragice Šuvak iz Zavičajnog muzeja u Slatini postavljeni su pred nas predmeti voćinskih arheoloških nalaza, kameni dijelovi razorene crkve, arhivska i knjižnična ostavština, preostali metalni i tekstilni liturgijski predmeti, dokumentacija po kojoj je obnovljena razorena crkva, te skice liturgijskog namještaja i vitraja kojima je opremljena. Ulomaka je brojčano malo, ali im je duhovno značenje jedva izmjerljivo - istaknuo je biskup Škvorčević dodajući kako ovi ulomci govore više nego li je njihova predmetna, vizualna i opipljiva datost.


Jutros u 9 sati započeo je i znanstveni skup o Voćinu u dvorani Katoličke klasične gimnazije kojom prigodom je predstavljena i knjiga biskupa Škvorčevića - Svetište Gospe Voćinske.

Hodočašće u Voćin

U spomen na voćinske žrtve , kao i stradanja drugih civila i branitelja u Domovinskom ratu u utorak, 13. prosinca organizira se Hodočašće u Voćin. Procesija s Prebende, jednog od mjesta voćinskih stradanja kreće u 10 sati. Biskup Škvorčević predvodit će euharistijsko slavlje u voćinskom Svetištu za sve žrtve u 11 sati.

Više o programu hodočašća pročitajte na internetskim stranicama Požeške biskupije.

Predstavljanje knjige

Dan ranije, u ponedjeljak 12. prosinca u 18 sati u Hrvatskom domu u Voćinu bit će predstavljena knjiga Miroslava Gazde - Zločin za koji još nitko nije odgovarao. Uz autora o knjizi će govoriti ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor, povjesničar Šimun Penava, stožerni brigadir i ratni zapovjednik 136. brigade HV-a Josip Černi i ratni zapovjednik Policijske postaje Slatina Stjepan Gojmerac.

O zločinu u Voćinu 12. i 13. prosinca 1991. više pročitajte na Wikipediji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI