NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Formacijsko-duhovni susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

FOTO: 034 portal

POŽEŠKA BISKUPIJA

Formacijsko-duhovni susret djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

15.01.2018. | Požeška biskupija PREGLEDA: 2258

U Maloj dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, 13. siječnja, održan je redoviti zimski formacijsko-duhovni susret svih djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji. Među 120 djelatnika iz pet katoličkih škola, predvođenih svojim ravnateljima, a na čelu s predstojnikom Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivicom Žuljevićem, bio je i požeški biskup Antun Škvorčević. Središnji dio programa bilo je izlaganje prof. dr. sc. Dijane Vican, rektorice Sveučilišta u Zadru. Predstojnik Žuljević je pozdravio prisutne, upoznao ih s programom susreta te zamolio biskupa da se obrati nazočnima.

Đakon Ivan Rončević pročitao je ulomak iz evanđelja o bogatom mladiću koji je Isusa zamolio da mu odgovori na pitanje kako može baštiniti život, te je na temelju toga biskup predvodio molitvu i sudionike susreta duhovno raspoložio riječju koju im je uputio. Zaželio im je dobrodošlicu, napose rektorici Vican, zahvalivši joj za dolazak u Požegu, kao i za ono o čemu će im progovoriti. Naglasio je da je razlog ovog susreta nastojanje kako bi učiteljsko služenje učenicima u katoličkim školama, njihovoj i našoj budućnosti, što bolje pridonijelo oblikovanju i rastu mladih ljudi u traganju za znanjem i smislom života. Na temelju pročitanog evanđeoskog ulomka protumačio je učiteljima Isusovu metodu u pristupu mladom čovjeku. Ponajprije, on poštuje njegovu slobodu te mu kaže "ako hoćeš" ući u život, vrši zapovijedi. Potom "ako hoćeš biti savršen", prodaj sve i slijedi me. Istaknuo je kako je savršenstvo i punina života vezana za osobu Isusa Krista, koji nas poziva da ga slijedimo i kako mladim ljudima uz posredovanje znanja, valja neprestano svjedočiti koliko je važno uz ono što će materijalno stjecati i izgrađivati stvarnost oko sebe, neprestano nastojati oko samih sebe, oko izgradnje vlastite osobe i rasta koji se događa u susretu s drugima, da stasaju u osobe po Isusovoj mjeri. Kazao je kako nas Isusov poziv da prodamo sve što imamo, potiče da se otisnemo dalje od privezanosti za svoju sebičnost, te budemo dionici dubljih životnih stvarnosti. Naposljetku je pozvao djelatnike u katoličkim školama da ne podlegnu mnijenju koje određene interesne skupine u posljednje šire stvaraju u medijima, kako u Hrvatskoj nema uvjeta za uspješan život, i da radi toga što prije iz nje treba otići, nego da sami u svojoj slobodi budu oduševljeni i čvrsto opredijeljeni za život u njegovim temeljnim vrijednostima po mjeri Isusovoj, i da djelujući s polazišta srca, koje nikad ne vara, pružaju svojim učenicima primjer uspješnog i smislenog života.

Potom su članovi Dramske družine Katoličke gimnazije u Požegi Domagoj Zubović i Matea Pauković izveli prigodni dijalog "Gospodin i gospođa Smith", koji uprizoruje problem loše komunikacije što je ujedno poslužilo kao uvod u predavanje prof. Dijane Vican pod naslovom "Kurikularna reforma". Razumijevanje i kvalitetna komunikacija osnovni su preduvjet dobroj suradnji i provedbi kurikularne reforme. Pojasnivši stupnjeve obrazovanja u Republici Hrvatskoj, rektorica Zadarskog sveučilišta je ukazala na određene nedostatke toga sustava koji su prethodili uvođenju bolonjske reforme. Potom je pojasnila kako se kurikularna reforma ne može provoditi djelomično, nego na svim razinama obrazovanja, od vrtića do poslijediplomskog studija. Prof. Vican je potom govorila o vrijednostima koje su izvorište za ciljeve odgoja i obrazovanja i kao takve temelj za odabir nastavnih predmeta. Sve prisutniji pluralizam uzrokuje nejasnoće i pri odabiru predmeta. U zaključku svoga predavanja sveučilišna rektorica je kazala kako je ponosna na hrvatski obrazovni sustav i što je vrlo važno, da je svjesna pogrešaka koje se trebaju ispravljati.


Nakon kratkog odmora predstojnik Žuljević je moderirao drugim dijelom susreta koji je bio praktične naravi. Upoznao je prisutne s aktivnostima i događanjima u Biskupiji tijekom drugog školskog polugodištu te ih potaknuo da se aktivno uključe i život mjesne Crkve. Uslijedila je rasprava s prof. Vican o konkretnoj ulozi i mjestu katoličkih škola unutar kurikularne reforme. Rektorica je objasnila kako jezgrovni i diferencirani kurikulum sačinjavaju obrazovni standard koji pruža optimalno opterećenje učenika, a uz školski kurikulum omogućava učeniku da se u potpunosti ostvari. U demokratskom društvu katoličke se škole na poseban način mogu profilirati u definiranju diferenciranog školskog kurikuluma.

Nakon rasprave i predavanja susret se zaključio euharistijskim klanjanjem u Katedrali sv. Terezije Avilske i zajedničkim druženjem u prostorima Odgojno-obrazovnog centra.
POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Spajate se na besplatni Wi-Fi kad god možete? Kad ovo pročitate mogli bi odustati od toga

.

Tko je u Požegi dendrofob? Posječena stabla u Zvečevačkom parku

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminule 2 osobe

.

Hrvatska je druga najsiromašnija država EU. Od nas je gora samo Bugarska

.

Upisi u Školu plivanja su 03. i 04. srpnja od 9-11 i od 16-18 sati na Gradskim bazenima

.

Moćni napitak koji popravlja krvnu sliku i vraća energiju

.

Najava 9. DanceOnNet radionice Požeškog plesnog kreatorija pod vodstvom Svena Bahata iz Zagreba

.

Jeste li primijetili da se ovih dana ne vidi plava boja neba? Evo o čemu se radi

.

Potpis je ʼpaoʼ: Tomislav Valentić s Hrvatskim dragovoljcem do ljeta 2022.

.

Učenici oslikali novi mural u OŠ Dobriše Cesarića

.

Požari u Eminovcima i Vetovu

.

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad Pleterničaninom (53) koji je otuđio dvije klizne PVC cijevi

.

Grad Pakrac: OPG-ovima 209.000 kuna potpora

.

Nema novozaraženih u našoj županiji, ukupno je 5 slučajeva zaraze

.

Hodočašće zdravstvenih djelatnika iz Požeške biskupije Gospi Voćinskoj

.

Danas sunčano i vruće

.

Večeras Hrvatska protiv Škotske traži prolazak skupine

.

U Lipiku, Pakracu i Kusonjama obilježen Dan antifašističke borbe

.

U Pakracu održana 18. redovna izvještajna skupština CISDR-a

.

Novi udar na džepove građana: Zbog rasta obnovljivih izvora energije mogući zahtjevi za poskupljenjem struje

.

Dani Općine Kaptol: Europska arheološka ruta ʺPutevima ratnikaʺ

.

Sindikat biciklista: Apsurdno je da biciklist na raskrižju treba sići s bicikla

.

Pink cheesecake: Recept za prefinu hladnu tortu bez pečenja i želatine

.

Crna kutija od 2022. obvezna u svim novim automobilima u EU

.

PSŽ: od jučer 1 novozaraženi, ukupno je aktivno 5 slučajeva zaraze

.

Paljenje Ivanjskog krijesa na Starom gradu u Požegi, 21.06.2021.

.

Županica Jozić održala sastanak s ravnateljima škola

.

Grad Požega i ove godine osigurava radne bilježnice za osnovnoškolce

.

Planinari HPD ʺSokolovacʺ Požega dočekali ljeto na Papuku

.

Danas sunčano i vruće

FOTONALAZ

DVD Kutjevo dobilo novu autocisternu