Noć otvorenih podruma u Kutjevu

Noć otvorenih podruma - Kutjevo
(FOTO: M.M.)

13.01.2018. | M.M.
Pregleda: 8385

Sinoć je u Kutjevu prvi puta održana "Noć otvorenih podruma" kao uvod u kutjevačko Vincelovo koje će ove godine biti 20.siječnja na Trgu Graševine u Kutjevu.

Tako su sinoć svoja vrata podruma otvorile vinarija Kutjevo d.d., Krauthaker, Sontacchi, Perak i Cugerland (Fistrić) te su svima zainteresiranima omogućili besplatnu degustaciju mladih i starih vina i zanimljive priče.





"Bit je upoznati se s načinom rada podruma i upoznati naše vinare koji stvaraju prestižne kapljice. Ovaj događaj iz godine u godinu ćemo nadograđivati dodatnim turističkim temama i proizvodima te tako pokazati sve ljepote kutjevačkih podruma i privući sve više posjetitelja" - rekla nam je voditeljica TZ Grada Kutjeva, Jasmina Kukić


Najviše zainteresiranosti privukao je nadaleko poznati podrum Kutjeva d.d. gdje su posjetitelji osim degustacije vrhunskih vina dobili i veoma interesantne informacija iz povijesti podruma Kutjeva d.d. koje je prezentirala Valentina Silović voditeljica poslovne jedinice Agroturizam u Kutjevu d.d..

"Nama je bitno naglasiti kako graševina nije autohtona hrvatska sorta nego je alohtona odnosno tradicionalna hrvatska sorta.

Za graševinu struka ne zna odakle dolazi, netko kaže sjever Francuske, Njemačka, Poljska ali kvalitetu koju daje Kutjevačko vinogorje je kvaliteta koju niti u jednom drugom vinogorju ne daje.




Bitno je naglasiti da u Kutjevu d.d. možete kušati apsolutno sve što se može proizvesti od jedne sorte, naprosto; pjenušac, kvalitetno vino, vrhunsko vino, ledeno vino, izborno vino, staviti istu tu sortu u arhivu zatim ju otvoriti nakon 50 godina i ostati začuđeni u kvaliteti, a to se može samo na kutjevačkim vinogorjima."- rekla nam je ukratko Valentina Silović




Također smo posjetili i podrum poznatog enologa Ivice Peraka koji obrađuje 12 hektara vinograda, čiji najstariji zasadi datiraju iz 1968.godine, do 2014. kada je bila zadnja sadnja. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija je bijela sorta vina graševina pod kojom je 70% zasada. Graševina je prva i bazna sorta u Hrvata, a osobito u Slavoniji.




Vinarija Perak na toj sorti bazira svoju proizvodnju jer je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih vina. Iznimno je pogodna sorta za kutjevačko podneblje. Osim graševine od bijelih sorti tu su još: pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti, chardonnay, traminac, sauvignon blanc, a od crnih sorti zweigelt rebe, cabernet sauvignon, merlot i syrah.




"Trenutno se na tržištu graševina kvalitetna i vrhunska graševina, vrhunski chardonnay, te cuve koji je kupaža cabernet sauvignona, merlota i zweigelta. Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne zlatne medalje osvojene na sajmovima u zemlji i inozemstvu ( Kaptol, Kutjevo– Festival graševine, Orahovica, Maribor, BonaVita- Trnava).




Sadašnji podrum zadovoljava potrebe trenutne proizvodnje, ali u budućnosti se planira širiti proizvodnja na 500 tisuća boca. " - rekao nam je Ivica Perak




Ograničeni vremenom otvorenih vrata podruma uspjeli smo još posjetiti podrum Vlade Krauthakera te kao šećer na kraju u Kutjevu daleko poznatu klijeti Cugerland kutjevačkog biškup-a Fistrića.



















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI