Adrenalinski turizam kraj Velike je novi adut PP Papuk

Adrenalinski park
(FOTO: pp-papuk)

11.01.2018. | pp-papuk.hr
Pregleda: 6439

Adrenalin je evolucijski alat kojeg je mudra majka priroda iskoristila kako bi sačuvala ljudski rod od nepredvidljivog slučaja zvanog opasnost. Hormon nadbubrežne žlijezde je alarm koji organizam dovodi u uzbuđeno stanje u trenucima kada je nužna brza reakcija, borba, bijeg, veća snaga ili budnost. Posljedica paljenja alarma i aktiviranja adrenalina jest otpuštanje endorfina, hormona ugode, nakon što je opasnost prošla. Kombinacija povećanog tjelesnog napora i ‘slatkog umora’ nakon toga, osjećaji su koji se teško zaboravljaju. Otud i ovisnici o adrenalinu.

Adrenalin ima mnogo toga zajedničkog s turizmom. Adrenalinski turizam nije novi pojam. Adrenalinski turizam, kojeg još nazivamo i pustolovni turizam, početke svoje popularnosti bilježi još krajem prošlog stoljeća u svijetu, a kod nas početkom ovog. Adrenalinski turizam pretvara odmor u nezaboravnu avanturu. Rezerviran samo za najhrabrije, adrenalinski turizam donosi sasvim novo iskustvo koje osim ubrzanog pulsa, donosi sasvim novi pogled na mjesto na kojem se nalazite i život općenito.

Hrvatska skriva bezbroj rajskih krajolika gdje se može uživati u različitim avanturama. Od raftinga na brzim riječnim strujama, skakanja padobranom i bungee jumpinga do adrenalinskih parkova koji donose različite sadržaje primjerene svakoj dobi i svakom stupnju hrabrosti, turizam začinjen dozom adrenalina popularan je način zabave u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Sve veća popularnost adrenalinskih sportova i sličnih aktivnosti u posljednjih je nekoliko godina potaknula ubrzani razvoj takve vrste turizma u Hrvatskoj.


Park prirode Papuk ima vrlo dugu tradiciju planinarenja koja je rezultirala raznovrsnom mrežom markiranih planinarskih staza dugih oko 200 km i izgradnjom šest planinarskih objekata koji nude smještaj za brojne planinare, a i ostale koji ne traže luksuz.


Osim planinarenja PP Papuk, kao dio aktivnog odmora na zraku u svoju ponudu je uvrstio i Kamp odmorište "Duboka". Kamp odmorište Duboka smješteno je na južnim obroncima Parka prirode Papuk, UNESCO-ovog Geoparka, u dolini potočića koji nizvodno vodi do obližnjeg mjesta Velika.

Posebna pažnja u kampu se posvećuje očuvanju okoliša, upotrebi alternativnih izvora energije, pročišćavanju otpadnih voda, te gospodarenju otpadom, a kamp je većim dijelom izrađen i opremljen od prirodnih materijala. Gostima su na raspolaganju parcele opremljene priključcima na vodu i električnu energiju, kamp mjesta namijenjena smještaju sa šatorima, sanitarije, te zajednička kuhinja i mjesto za roštiljanje.

Projektom "Geo priče UNESCO geoparka" izradit će se Adrenalinski park Duboka koji je sastavni dio Plana upravljanja Parkom prirode Papuk. Adrenalinski park Duboka kao nov proizvod PP Papuk pridonijet će ukupnoj atraktivnosti i privlačnosti postojeće i nove turističke infrastrukture. Koncept adrenalinskog parka uključuje korištenje postojećih stabala u šumi oko Kamp odmorišta "Duboka" kao osnove za montiranje elemenata.

Oko svakog debla planiranog za upotrebu postavit će se platforma, a između platformi određeni elementi tipa zip line, hodanje kroz mrežu i sl. Elementi će biti raspoređeni na površini od oko 4000 m2 u 2 poligona s različitim vježbama (spravama) koje se nalaze između dva stabla, kako bi imali adekvatni sadržaj za potrebe svih uzrasta: za odrasle je predviđen poligon s 12 elemenata, dok je drugi s 9 elemenata predviđen za djecu.

Po postavljanju,elementi se certificiraju za korištenje, a dva djelatnika JU PP Papuk će se certificirati za rad sa djecom i odraslima u adrenalinskom parku.Adrenalinski park "Duboka" pridonijet će povećanju broja dnevnih posjeta i boljem održivom upravljanju cjelokupnog područja Parka prirode Papuk i na taj način pozitivno doprinijeti lokalnom i regionalnom gospodarstvu.

izvor: www.pp-papuk.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI