Učenica Ekonomske škole Požega Valentina Grbeš vodi cijeli razred u Europski parlament

Ekonomska škola Požega
(FOTO: M.M.)

11.01.2018. | M.M.
Pregleda: 6725

Učenici Ekonomske škole Požega sudjelovat će 25. siječnja na simulaciji plenarne sjednice u Europskom parlamentu u Strasbourgu kao državni pobjednici natječaja programa Euroscola.

Riječ je o redovitom školskom programu Europskog parlamenta za učenike srednjih škola 16-18 godina​ koji im omogućuje da na praktičan način uče o europskim pitanjima, postanu zastupnici Europskog parlamenta na jedan dan, susreću se s učenicima iz drugih država EU, vježbaju svoje vještine stranih jezika.

Od 2013. godine do danas u programu Euroscola sudjelovalo je preko 800 hrvatskih srednjoškolaca iz svih dijelova Hrvatske, iz više od 30 srednjih škola različitih usmjerenja. Ekonomska škola Požega se prijavila prvi put i odmah su osvojili prvo mjesto, u iznimno kvalitetnoj konkurenciji.


Natječaj je tražio izradu 90 sekundi dugačkog videa u kojem učenici prikazuju što je Europska unija donijela pozitivno mladima.


Video je snimila i montirala učenica Valentina Grbeš, učenica 3.b razreda, a jedini glumac u filmu njen je brat, Matej Grbeš iz 1.a Ekonomske škole, a učenicima je mentorica bila Lidia Gerstman.







Budući da je Valentina iznimno aktivna u Erasmus+ projektima, kako Ekonomske škole, tako i u svojoj osnovnoj školi, OŠ Mladost Jakšić, u pripremi videa usredotočili su se na njena iskustva.

"Osvojili smo prvo mjesto i putujemo u Strasbourg 23. siječnja, a tema natječaja je bila "Što je Europa dobroga donijela mladima u Hrvatskoj". Zato moja mentorica, brat i ja osmislili video u kojem je moj brat prepričao gdje sam ja sve bila i u kojim sam Erasmus+ projektima sudjelovala i koje učenike i učenice sam udomila iz drugih država.

Video je napravljen i osmišljen tako da je moj brat hodao po mom rodnom mjestu Srednjem selu, školi i po gradu Požegi te prepričao moja iskustva.

U Strasbourg putuje moj cijeli razred jer je moja želja da i oni vide kako je to, pošto mnogi nisu imali prilike sudjelovati na takvim projektima i posjetiti druge države, te moj brat kao nagrada što je sudjelovao u samom videu.

Ova dva projekta su mi donijela lijepa iskustva jer sam bila u Španjolskoj, Bugarskoj, Poljskoj i mnogim drugim država gdje sam upoznala razne kulture, ljude i stekla mnoga nova prijateljstva." - rekla nam je Valentina Grbeš




"Danas smo došli u školu da se pripremimo za Strasbourg gdje imamo šest tema koje ćemo morati obraditi kada dođemo tamo.

Teme su 1. Okoliš i obnovljivi izvori energije, 2. Sigurnost i ljudska prava, 3. Europska godina kulturne baštine, 4. Budućnost Europe, 5. Migracije i integracije i 6. Zapošljavanje mladih.

Profesorica nas je podijelila u grupe te smo obradili svako svoju temu i kada dođemo u parlament podijelit će nas s drugim državama te ćemo s njima pričati o svemu i razmijeniti iskustva što je nama Europa dobroga donijela." rekla je učenica Sara Kudrić







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI