Sahara pod snijegom, u Australiji se tope ceste, Amerika je smrznuta, a u Hrvatskoj cvatu visibabe i jaglaci

Sahara pod snijegom
(FOTO: index.hr)

10.01.2018. | Index.hr
Pregleda: 5514

Na facebooku i drugim društvenim stranicama hrvatski građani posljednjih dana objavljuju fotografije visibaba na livadama i maćuhica koje su procvjetale na balkonima, a meteorolozi najavljuju da bi ovaj siječanj mogao biti najtopliji od kada postoje mjerenja.

Rekordno visoke temperature, doduše one ljetne, mjere se i na suprotnoj strani svijeta, u Australiji.

Istovremeno se medijima šire snimke snijega u najtoplijoj pustinji Sahari, pothlađenih aligatora u zamrznutim jezerima i iguana koje padaju s drveća na Floridi te morskih pasa koji ugibaju od hladnoće u vodama Atlantika. Kako bi narod rekao, vrijeme je poludjelo. No, što se zapravo događa?


2017. među pet najtoplijih


Kako je to prošli tjedan najavio glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, prvih devet dana siječnja obilježilo je izuzetno toplo vrijeme. Srednja temperatura zraka, a i srednja najviša i najniža dnevna, u većini Hrvatske bila je rekordna ili blizu rekordne za početak siječnja od kada postoje mjerenja.

Razna meteorološka predviđanja pokazuju da znatnijeg zahlađenja i ozbiljnijih minusa vjerojatno neće biti sve do veljače.

Prema analizi DHMZ-a prosinac je također bio topao, osobito u unutrašnjosti, no siječanj bi mogao biti još i topliji. Zanimljivo je pritom da su Grič i Maksimir 2017. bilježili prosječne temperature koje spadaju među pet najtoplijih od kada postoje mjerenja.




Stiže malo zahlađenje

Načelnica Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a Vlasta Tutiš za Index je rekla da će se natprosječno toplo vrijeme u Hrvatskoj nastaviti i narednih dana.

"Prema materijalima DHMZ-a ovogodišnji je siječanj bio razmjerno vrlo topao za jedan od uobičajeno najhladnijih zimskih mjeseci, a tako će biti i u nastavku tjedna", rekla je Tutiš.

"Klimatološke analize pokazat će koliko će biti ekstrema te koliko će siječanj ukupno biti natprosječan. Budući da još nije ni sredina mjeseca, tako nešto teško je preciznije prognozirati. U svakom slučaju, razdoblje toplijeg vremena malo će popustiti krajem tjedna. Bit će malo hladnije i primjerenije ovom dijelu godine, no još uvijek ne i hladno za siječanj. Što se sezonskih prognoza tiče, može se reći da se nastavlja vrijeme toplije zime. No to ne znači da se mogu isključiti pojave hladnih dana", rekla je Tutiš.

izvor: www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI