Transparentnost i otvorenost u JLP(R)S- izvješće o praćenju provedbe zakona u Požeško - slavonskoj županiji

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

09.01.2018. | M.M./pozega.hr
Pregleda: 4287

U svrhu praćenja usklađenosti postupanja tijela javne vlasti na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave s obvezama propisanima Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25113, 85/15), Povjerenica za informiranje je,kao neovisno tijelo nadležno za zaštitu, praćenje i promicanje prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, provela analitičko praćenje provedbe Zakona u dijelu koji se odnosi na obvezu proaktivne objave informacija, provedbe savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti rada.

Naime, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave predstavljaju tijela javne vlasti koja su dužna ispunjavati obveze propisane Zakonom. U dosadašnjem radu i postupanju Povjerenice za informiranje utvrđeno je da osobito JLP(R)S zaostaju u poštivanju provedbe Zakona, a slično su pokazala i neka druga istraživanja.

Predmet praćenja bilo je 17 tijela javne vlasti – Požeško -slavonska županija, gradovi Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternica i Požega, općine Brestovac, Čaglin, Jakšić. Kaptol, Velika te šest pravnih osoba – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. i Poduzetnički centar Pleternica d.o.o. za upravljanje nekretninama i obavljanje poslovnih djelatnosti), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije, Zavod za prostorno uređenje Požeško – slavonske županije, Županijska uprava za cesta Požeško – slavonske županije i Regionalna razvojna agencija Požeško – slavonske županije – PANORA d.o.o.. Praćenje je provedeno u razdoblju srpanj-kolovoz 2017.


Rezultati praćenja pokazali su da 13 od 17 tijela javne vlasti ili njih 76% objavljuje opće akte i odluke koje donose te da nijedna JLP(R)S ne objavljuje dokumente vezane za provedbu savjetovanja s javnošću, dok zaključke sa sjednica i službene dokumente usvojene na njima objavljuje samo 5 tijela od njih 14, odnosno 36%. Ukupno gledajući, razina objave u kategoriji transparentnosti donošenja odluka je 35%. Kada govorimo o objavama u kategoriji transparentnosti rada i paniranja razina objava je 65% ili oko 2/3 objavljenih informacija od strane 17 tijela javne vlasti, u kategoriji financijske transparentnosti je 63%, a u kategoriji transparentnosti u pružanju usluga i komunikaciji s korisnicima je 65%. Sva tijela koja su bila predmet praćenja ukupno su, gledajući ostvarenu razinu objave u svim kategorijama transparentnosti, proaktivno objavila 58%, odnosno nešto manje od 3/5 propisanih informacija i dokumenata.


Gledajući pojedinačno, u izvješću su izdvojene jedinice lokalne samouprave koju su ostvarile najbolje rezultate te su objavile najveći broj informacija – gradovi Lipik, Pakrac i Požega te Općina Velika. S druge strane, izdvojene su i jedinice lokalne samouprave na čijim je službenim internetskim stranicama identificirana najniža razina objave propisanih informacija – Grad Pleternica i općine Jakšić i Kaptol.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI