Jedni za, drugi oštro protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Usluge vršidbe kukuruza i soje tvrtke Agro-Josip j.d.o.o. iz Cerovca
(FOTO: M.M.)

09.01.2018. | M.M./agroklub.com
Pregleda: 3880

Dok se Udruga OPG-a Hrvatske Život protivi prihvaćanju konačnog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Hrvatska udruga poljoprivrednika pozdravlja njegovo donošenje. Naime, predsjednik HUP-a Tihomir Jaić istaknuo je danas da dobrim drži što će prednost pri dodjeli zemlje imati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje.

Dobrim drže i što će u kontrolu dodjele zemljišta biti uključeno Državno odvjetništvo što nije bio slučaj posljednjih pet godina. Zatražili su stoga odmah od Ministarstva poljoprivrede da krene u reviziju svih gospodarskih programa te da se onima koji ih ne poštuju oduzme zemlja.

Upravo prozivanja načelnika za pogodovanja pri dodjeli zemljišta dovela su do toga da je dodjela prebačena na državu. Sad se opet vraća lokalnoj samoupravi, a sudeći po reakcijama s novim odredbama nisu oduševljeni ni oni. Između ostalog, s obzirom da novi zakon predviđa i da se poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu koje je neobrađeno, a čiji je vlasnik nedostupan, može dati u zakup pravnoj ili fizičkoj osobi uz nadoknadu tržišne vrijednosti, pitaju se hoće li uslijediti tužbe kad se vlasnik vrati?


Negoduju i ratari te strahuju da će ostajati bez zemlje jer zakon daje prednost stočarima. Zbog niza otvorenih pitanja najavljuju se i otvorena pisma i pozivi saborskim zastupnicima da ne prihvate konačni prijedlog zakona. Inače, zastupnici se u klupe vraćaju 17. siječnja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI