U naplatu ulaza uključen turistički obilazak Grofove staze uz stručnu pratnju

PP Papuk
(FOTO: pp-papuk)

29.12.2017. | pp-papuk.hr
Pregleda: 6361

2017. godina je zasigurno jedna od najznačajnijih za Park prirode Papuk. Ove godine Park slavi svoju punoljetnost, a prošlo je i 10 godina otkako je Papuk postao prvi geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Ostvarena je rekordna posjećenost Parka, a u tijeku je i nekoliko projekata sufinanciranih od strane europskih fondova među kojima je najznačniji projekt Geo priče UNESCO geoparka.

Park šuma Jankovac – najjači turistički adut

Najjači turistički adut svakako je Park šuma Jankovac koja i ove godine privlači najveći broj posjetitelja. Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina, bogata hladnim izvorima i bistrim potocima, okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.


Turistička ponuda Park šume Jankovac u proteklih 18 godina uvelike je obogaćena. Prije svega, potrebno je istaknuti Grofovu poučna stazu uz Planinarski dom, Jankovačka jezera i slap Skakavac s poučnim pločama koja je svojedobno dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske. Staza je 2014. godine prilagođena na način da su postavljeni pontoni /proširenja i tako je postala pristupačna osobama s invaliditetom. Također su postavljenje poučne ploče na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne, a za najmlađe posjetitelje uređeno je dječje igralište.


Konstantna ulaganja Javne Ustanove Park prirode Papuk i novi cjenik

Otkako je prije 18 godina osnovana s ciljem zaštite, održavanja i promicanja zaštićenog područja, Javna ustanova Park prirode Papuk ostvarila je značajan napredak na brojnim područjima.




Tako je, osim u zaštitu prirode koja je primarna, Park mnogo uložio u izgradnju turističke infrastrukture koja je obogaćena i unaprijeđena s ciljem kako bi se u ovom zaštićenom području unaprijedili standardi u pružanju usluga posjetiteljima. Obzirom da su do sada ulaznicu na čitavom području Parka plaćale samo organizirane grupe (25,00 kn odrasli, 20,00 kn djeca, planinari i umirovljenici), Ustanova, radi ujednačavanja statusa posjetitelja, od sljedeće godine uvodi plaćanje pojedinačnih ulaznica i to samo za područje Park šume Jankovac, a cijena ulaznice će iznositi simboličnih 10,00 kuna, dok će djeci biti omogućen besplatan ulaz.

U cijenu će ulaznice biti uključen turistički obilazak Grofove staze uz stručnu pratnju i promotivni letak.

Novim cjenikom uređeni su i potpuno novi edukativni programi prilagođeni potrebama različitih kategorija naših posjetitelja. Učenici osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji i dalje će po prihvatljivijim uvjetima uživati u ljepotama Jankovca, a u narednom razdoblju planira se slična suradnja i sa školama iz svih pet slavonskih županija .




- "Kroz višemilijunska ulaganja koja su ostvarena u proteklom razdoblju na širem području Parka prirode Papuk, a posebice u Park šumi Jankovac, kao i kroz više od 20 milijuna kuna koje ćemo uložiti u naredne dvije godine upravo na Jankovcu, ova buduća simbolična naknada naših posjetitelja daje trajni doprinos zaštiti i očuvanju prirode na području našeg najvećeg slavonskog bisera kojeg moramo sačuvati za sve buduće generacije.” - rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.




Do sada najveći ostvareni infrastrukturni projekt predstavlja objekt Eko-točka Jankovac. Posjetiteljima je tako stavljena na raspolaganje dvorana sa 40 mjesta za održavanje raznih prezentacija, konferencija I edukativnih programa. U objektu se nalazi suvenirnica i sanitarni čvorovi koje posjetiteji mogu besplatno koristiti, tako da Eko točka u potpunosti zadovoljava sve potrebe suvremenih turista.




- "Više od četrdeset godina pohodim inozemna i domaća gorja i iskustveno mogu reći da sam na dosta lokacija plaćao ulaznicu ili neki oblik naplate boravka u prostoru. Negdje je to popraćeno dobrom infrastrukturom na terenu , a negdje pak stručnom i inom logistikom. U granicama Parka prirode Papuk do sada se, po važećem cjeniku, plaćala "planinarska” pojedinačna ulaznica na cijelom zaštićenom području i to po cijeni od 20,00 kuna. Sada će taj pojedinac plaćati 10 kuna i to samo u području Park šume Jankovac, a obilazak izvan tog područja je besplatan. Vrijeme je da se i ostali dijelovi Parka prirode Papuk odnosno Geoparka Papuk započnu valorizirati” - istaknuo je Miroslav Mesić, dugogodišnji planinar i čuvar prirode u Parku.

Ovim projektom i novom turističkom infrastrukturom Park prirode Papuk želi omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja te podići turistički potencijal ovog zaštićenog područja u korist lokalne zajednice.




Na kraju valja istaknuti da smo kroz radne sastanke održane s našim dionicima sa šireg područja Parka, kroz koje smo predstavili sva dosadašnja i buduća ulaganja, dobili punu podršku u provedbi budućih projekata.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI