NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Biskup Škvorčević predvido misu u Domu za starije i nemoćne Požega

FOTO: 034 portal

POŽEŠKA BISKUPIJA

Biskup Škvorčević predvido misu u Domu za starije i nemoćne Požega

21.12.2017. | Požeška biskupija PREGLEDA: 2282

Tijekom svojih predbožićnih posjeta različitim socijalnim skupinama vjernika, biskup Antun Škvorčević pohodio je 20. prosinca Dom za stare i nemoćne osobe u Požegi i tom prigodom predvodio euharistijsko slavlje za djelatnike i korisnike ove ustanove. S njim je koncelebrirao Ivica Žuljević, župnik Župe Sv. Terezije Avilske koji pastoralno skrbi za korisnike spomenute ustanove te đakoni Ivan Rončević i Marko Dušak. Na slavlju su sudjelovali pitomci požeškog Kolegija, koji su pod vodstvom Mije Radića predvodili liturgijsko pjevanje. Bila je nazočna i pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Vesna Vlašić. Pozdravljajući na početku ravnateljicu Doma Ružicu Alaber s njezinim suradnicima i sve nazočne, biskup je kazao kako se ovim slavljem želimo podsjetiti da mi nikada ne ostajemo sami, nego uvijek možemo računati s Isusom Kristom, koji je postao čovjekom da trajno bude s nama.

U homiliji izrazio je radost što na ovom svetom slavlju sudjeluju pitomci požeškog Kolegija koji su učenici Katoličke gimnazije, naglasivši da među njima ima i onih koji osjećaju da ih je Bog pozvao u svećeništvo, te je potaknuo nazočne da mole za njih, kao i za dvojicu đakona, Ivana i Marka, da postanu svećenici, kako bi bilo dovoljno onih koji će služiti njihovim dušama i nemoćima po Isusovu poslanju. Rekavši da mu je poznato kako je svaki od njih obuzet mislima o svakodnevnom preživljavanju pod teretom godina i bolesti, poželio je da ne ostanu trajno vrtjeti se u krugu mučnoga i teškoga. Podsjetio ih je da su se okupili u Božjoj Riječi čuti o Božjem pobjedničkom projektu, koji daje smisao našim nevoljama i slabostima. U kratkom, ali dragocjenom ulomku iz Knjige proroka Izaije u prvom čitanju, prorok mladom kralju Ahazu - koji je u 8. stoljeću prije Krista sjeo na prijestolje judejskog kraljevstva, i sav predan svjetovnom životu počeo tražiti saveznike protiv babilonskog kralja - poručuje da najprije sklopi savezništvo s Bogom, koje jedino može spasiti njega i njegov narod te ga poziva da od Boga zatraži znak po kojem će se uvjeriti da je Bog uistinu na njegovoj strani. Međutim, kralj odbija prorokov poziv i kaže da neće od Boga zatražiti znak, opravdavajući to na prvi pogled pobožnim razlogom kako ne želi iskušavati Boga, a zapravo je riječ o prijetvornom činu kojim je prezreo Boga. Unatoč kraljevu odbijanju prorok naviješta znak - Dijete rođeno od djevice koje će biti Emanuel – s nama Bog. Na tom tragu, rekao je biskup, današnji evanđeoski ulomak potvrđuje da je Božji naum, najavljen po proroku Izaiji, ostvaren u Mariji. Ono što nije htio kralj Ahaz, savezništvo s Bogom, to hoće jednostavna nazaretska djevojka Marija, koja se - uvjerena anđelovim argumentom da »Bogu ništa nije nemoguće« - stavlja u službu ostvarivanja Božjega projekta s njom i sa cijelim čovječanstvom, i izgovara svoj »evo me«, »neka mi bude« kako Bog hoće. Najveličanstvenije što se može dogoditi na zemlji, ustvrdio je biskup, jest kad mi poput Marije uđemo u dijalog s Bogom, i svjesni da smo predani u njegove ruke, svakog dana hrabro prihvaćamo ono što je u našem životu teško i mučno, i bolest i smrt, a osobito ono što je Božje i nevjerojatno, te poput Marije izražavamo spremnost da se i u nama dogodi ono što on hoće. Podsjetio je nazočne da su u krštenju ušli u Božji svijet, u savezništvo s Isusom Kristom, koji je u njihovu slabost i nemoć unio najveću Božju snagu, a to je njegova ljubav koja pobjeđuje smrt; a da u slavlju svete mise i primanjem svete pričesti otvaraju svoja srca i duše toj pobjedničkoj Božjoj ljubavi i omogućuju joj da ih zahvati, nosi, i bude snaga u njihovim slabostima. Sa željom da im svaki dan bude dan Božje blizine kroz svakodnevnu molitvu i žrtvu, koju prikazuju Bogu, i kroz dobrotu koju nastoje svjedočiti jedni drugima, čestitao im je Božić.

Na svršetku misnog slavlja Mirjana Klanac je zahvalila biskupu Antunu što je svojim dolaskom i misnim slavljem u njihov Dom unio božićnu toplinu te mu je u ime nazočnih zaželjela sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu. Jednako tako zahvalnost i čestitku biskupu u ime svih djelatnika Doma uputila je ravnateljica Ružica Alaber. Zahvaljujući na čestitkama, biskup je uzvratio željom da Bog radosti i mira uđe u njihova srca i bude njihova najbolja i najljepša nada. Zahvalio je ravnateljici i njezinim suradnicima za sve što čine za stanovnike ovog Doma, Kolegijašima za lijepo pjevanje kojim su obogatili misno slavlje te na sve nazočne zazvao Božji blagoslov. Nakon svete mise Kolegijaši su otpjevali još nekoliko pjesama koje su prethodnog dana izveli na predbožićnoj priredbi svoje Katoličke gimnazije. Biskup im je rekao da su sila kad se slože oko dobra i plemenitoga te zajednički nastupe, te ih potaknuo da ustraju na tom putu.


Tagovi: biskupija, misa, starački dom, požega, božić

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Zastupnica Vlašić-Iljkić: Izvješće o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine u Hrvatskom saboru–kako nam stoji Požeško slavonska županija?

.

Osnovano Povjerenstvo Mladeži HDZ-a za Kutjevo

.

Prije točno 150 godina osnovano Građansko streljačko društvo Požega 1871

.

U lipičkom parku prijateljstva na Ramincu posađen još jedan ginko

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 46 osoba

.

Danas je Dan planeta Zemlje

.

Ovih starih pravila čišćenja svi se drže, ali stručnjaci otkrivaju da zapravo ne bi trebali

.

Županija proglasila elementarnu nepogodu zbog mraza

.

Talijanski konkurent kroasanu: Recept za supermeka peciva punjena tučenim vrhnjem

.

KONAČNO: Županija se seli u Pleternicu?

.

Rezultati 24-satnog nadzora brzine: Najveća prekoračena brzina od 97 km/h zabilježna je u Brestovcu

.

U Sloboštini u slijetanju traktora teško ozlijeđen 62-godišnjak

.

Pozitivan na COVID-19 zatečen u ugostiteljskom objektu na Trgu Svetog Trojstva

.

Sljedeći tjedan cijepljenje u lipičkoj školsko-sportskoj dvorani

.

Reciklažna dvorišta su ponovno u funkciji

.

PSŽ: Idemo li prema novom lockdownu? Od jučer čak 94 novopozitivne osobe, aktivno je 446 slučajeva zaraze

.

Danas sunčano uz promjenjivu naoblaku, popodne kiša i grmljavina

.

Nestala Anamarija Kljajić

.

Zbog ogromnih brojki moguće nove mjere?!

.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima

.

Ukradena prije tri godine! Obitelj Fridrih iz Čaglina jedva prepoznala svoju Bebu

.

Reciklažno dvorište uskoro i u Kutjevu

.

DP Kandidatkinja za gradonačelnicu Požege- Dijana Krpan

.

Meki, a hrskavi njoki iz tave koji fino pašu uz svaki umak

.

U HR danas opet preko 3000 novopozitivnih osoba

.

Ako ste pomislili da gore ne može...

.

Biskup Škvorčević krstio jedanaesto dijete roditelja Mihić

.

U nedjelju 2. svibnja motocross se vraća na Matkovac

.

Danas moguća probijanja zvučnog zida

.

Unatoč zabrani upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,59 promila

.

Policija u Kadanovcima višestrukom počinitelju prekršaja (30) oduzela vozilo, dobio 15 dana zatvora

.

PSŽ: I danas veliki dio novopozitivnih osoba, 19 osoba hospitalizirano

.

Sinoć potres kod Zagreba, a kasnije još dva potresa na području HR

.

Danas će bez struje biti...

.

Djelomice sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

ʺOvdje se svaki dan u nekoliko navrata ovako parkira!ʺ