Zagrađe i župa Bučje šestu godinu sviraju i pjevaju za Afriku

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

21.12.2017. | Krešimir Putrić
Pregleda: 5570

Mještani sela Zagrađa, nadomak Pleternice, sutra (petak, 22. prosinca) u Sali kod Franje u Zagrađu s početkom u 17 sati organiziraju humanitarni koncert "Srcem za djecu Afrike", kojega već šestu godinu zaredom posvećuju siromašnoj afričkoj djeci i njihovim roditeljima kako bi im prikupljenim dobrovoljnim prilozima pomogli u svladavanju životnih poteškoća. U središtu ovoga slavonskoga sela u predbožićno vrijeme na ovoj kulturnoj manifestaciji svake godine nastupa sve veći broj mladih talentiranih pjevača, svirača, glumaca i plesnih skupina.




U pozadini ove organizacije stoji Đurđica Lucić, inače inicijatorica koja je i svojevremeno volontirala u Africi te 2011. godine, nakon što je podijelila svoja bliska iskustva s afričkom svakodnevicom, zajedno sa svojim mještanima odlučila da njezino selo i župa Bučje kroz ovaj koncert budu prijatelji Afrike.


Đurđica nam je u razgovoru otkrila kako su kroz ovih šest godina učinili mnogo za afričke obitelji, napose što su djeci siromašnih roditelja omogućili dnevni obrok i mogućnost pohađanja škole. – Samo 120 kuna dovoljno je da se dijete hrani tijekom cijele školske godine, a većini djece to je jedini obrok u danu. Svake godine dio donacija darujemo i za Marijine obroke. Danas Marijini obroci hrane 1 230 171 djece u četrnaest najsiromašnijih zemalja svijeta. Zatim dio šaljemo našim misionarkama, Marijinim sestrama čudotvorne medaljice, koje vode sirotišta – započinje priču Đurđica.





`Izgradili smo kuću od pečene cigle za višebrojnu obitelj`

– U ovih šest godina sudjelovali smo u akcijama kao što je izgradnja sirotišta "Dom Ivana Pavla II.", zatim smo omogućili kupnju agregata za potrebe sirotišta te isto sirotište opremili krevetima. Najznačajniji zahvat kojega smo odradili izgradnja je kuće od pečene cigle za obitelj djevojčice Bernardette, za njih devetero koji su živjeli u trošnoj i urušenoj kući od blata – dodaje.Na pitanje koji je cilj prikupljanja priloga ove godine, Đurđica odgovara da će se sada orijentirati na opremanje još jednoga sirotišta te još više pomoći misionarkama.

Govori dalje organizatorica kako je jedan od glavnih razloga siromaštva među afričkim obiteljima i nepovoljne vremenske prilike u zemlji, kao što su prekomjerne padaline ili pak, ono najgore, dugotrajne suše zbog kojih se ne može živjeti od rada u polju i time prehranjivati obitelj. Zato mi, nastavlja Đurđica, u ovim situacijama pomažemo djeci, koja zbog lošijih ekonomskih uvjeta ne idu u školu. – Danas svi znamo da je obrazovanje jedno od bitnih stavki za izvlačenje iz siromaštva – zaključuje aktivna župljanka.




Ove će godine na koncertu nastupiti dječji zborovi, mlade solistice, a prostranom dvoranom odzvanjat će još zvukovi bisernice, klavira i gitara. Između pojedinih točaka na podiju će nastupiti Plesna skupina "Cvjetići glazbe" iz Pleternice, a za kraj mladi iz Dječje dramske skupine iz Zagrađa za posjetitelje su priredili puno vreću smijeha.

Kaša "Likuni Phala" iz Afrike stiže u Zagrađe

Novost ovogodišnjeg koncerta bit će i kaša koja će za ovu prigodu stići iz Afrike, a tijekom koncerta poslužit će se zainteresiranim posjetiteljima. Naime, kaša pod nazivom "Likuni Phala" sastoji se od kukuruza i soje uz dodatak šećera i vitamina. Takvu hranu jedu djeca u kuhinji Marijinih obroka u Africi.

Tekst i foto: Krešimir Putrić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI