Banske dvore 91. godine navodno raketirao Požežanin D. Lukić

Banski dvori 91. godine
(FOTO: jutarnji.hr)

13.12.2017. | N1
Pregleda: 7131

U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Govorili su predstavnici Ravnateljstva policije, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Službe kriminalističke vojne policije.

"Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljan RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali i planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH", rekao je na početku pressice Ante Gudelj iz krim policije.


Gudelj je kazao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom koju im je dostavio obavještajac.


" U tom je napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna. Policija je, istina, nakon 26 godina, procesiuirala šest počinitelja teškog kaznenog djela", kazao je Gudelj.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa general majora, načelnika u protuzračnoj obrani, načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka, referenta u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva i dva pilota izvršitelja od koji je jedan prema neslužbenim informacijama Požežanin Davor Lukić koji je avionom bombardirao Banske dvore, a poletio je iz Udbine.

Istražiteljima je poznato da on danas 59-godišnjak radi kao civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

"Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a drugo kazneo djelo odnosno još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva", kazao je Gudelj.

Među šestorkom, naveo je, bivši su majori i genaral majori bivše protuvazdušne obrane JNA.

Napad isplaniran u Zemunu, avion poletio iz Udbine

Gudelj je naveo da je napad planiran u Zemunu, u komandi Ratnog vazduhoplovstva JNA, a da je zrakoplov koji je izvršio napad poletio iz aerodroma Udbina.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetnišva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute kaznene prijeve ne nalaze na području RH.

"Obzirom da se osobe protiv koje su podnesene kaznene prijave ne nalaze u RH, rapisat će se međunarodne tjeralice, a pokrenut će se i druge radnje", rekao je Ilić.

Istaknuo je da se radi na tome da se otkrije njihova lokacija u inozemstvu.

"Za njih ćemo tražiti i istražni zatvor", naveo Ilić.

Na pitanje zašto je istraga trajala tako dugo, rečeno je da se sada "zatvorio materijal s dokazima" i da otegotna okolnost bila to što se radi o visoko rangiranim dužnosnicim bivše JNA "koje je godinama okruživao zid šutnje, a koji je trebao probiti".


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI