Kušanje 10 vina s potpisom umjetnika Vlade Krauthakera

Vina Krauthaker
(FOTO: agroklub.com)

11.12.2017. | agroklub.com
Pregleda: 3731

Dvadeset i pet godina je prošlo od kada je Vlado Krauthaker, ing. agronomije i enolog postao vlasnikom Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Te davne 1992. godine vinarija je posjedovala tek 1 hektar nasada vinove loze, a od 2010. godine površine pod njegovim nasadima iznose 32 ha. Još su 68 ha ugovorili kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima.

"Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije", naziv je radionice održanoj na Međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, a koja je privukla mnogobrojne vinare, vinogradare i jednostavno - zaljubljenike u vina.

Tako je tu večer predstavljeno deset vina iz arhiva podruma Krauthaker: Graševina "Korija" 2013, Graševina "Mitrovac" 2013, Graševina "Pomale - Jelkovac" 2011, Kuvlakhe "Verduzzo" 2011, Nebbiolo 2011, Merlot 2011, Chardonnay Rosenberg 2012, Muškat ruža 2006, Merlot izborna berba 2012 i Graševina izborna berba 1994.


Vinski rariteti


Radi se o vinskim raritetima koji se mogu pronaći samo još u podrumima vinarije Krauthaker, a nisu bila namijenjena arhiviranju. Vlado Krauthaker je uz pomoć sommeliera Maria Meštrovića kao i pomoć sudionika htio otkriti kako se ta vina, neka stara čak 23 godine, ponašaju danas.




"Pustimo da nam vino priča", uputio nas je sommelier Mario Meštrović na samom početku. No, nije samo vino pričalo. Meštrović je vrlo profesionalno motivirao sudionike i ostvario interakciju pa se nakon svakog kušanja moglo, iz svih kuteva prostorije čuti - koje okuse i mirise izazivaju vina kod kušača. A Vlado, on je zajedno s nama kušao kapljice svojih vina i osluškivao zapažanja kako sommeliera Meštrovića tako i svih prisutnih.

Sjajna živost graševine

Zaključili smo kako Graševina "Korija" 2013 te Graševina "Mitrovac" 2013 još uvijek imaju sjajnu mineralnost te da su vina još uvijek živa. Graševina "Pomale - Jelkovac" 2011 je doseglo svoju zrelost, no još uvijek nije mrtvo. Ipak, zbog zrelosti ga se više ne može serivrati u istoj kategoriji.

Od laganog Chardonnaya do desertnog Merlota

Chardonnay Rosenberg 2012 oduševio je mnoge jer nakon što smo zavrtjeli vinskom čašom, opio nas je okus maslaca i miris vanilije. Slijedio je Kuvlakhe "Verduzzo" 2011 za koje je Meštrović naglasio kako ga pije tek 2% ljudi. Naime, radi se o teškom, vrlo aromatičnom vinu koje ima miris dima, okus rogača i sušene smokve. Nakon Kuvlakhea uslijedio je Nebbiolo, iz iste, 2011. godine, a koje odiše aromom bobičastog voća, prezrele višnje maraske, kupine. Meštrović je zaključio kako bi ovo vino trebalo još odležati.

Vrlo robusno i još uvijek mlado vino, Merlot 2011 oduševio je svojim mirisom na crni humus, čokoladu i višnju. Muškat ruža 2006 vrlo je aromatično vino s mirisom začinskog bilja, ružmarina, majčine dušice ili, kako bi sommelier rekao, "meditativno vino". Nakon ovoga je uslijedio Merlot izborna berba 2012, teško desertno vino s čak 16% alkohola.




Njezino veličanstvo Graševina izborna berba 1994

I na kraju, kraljica večeri koja nas je odvela u sasvim druge dimenzije, okusa i mirisa, kraljica večeri čiji sam naziv nakon prvog gutljaja nekoliko puta podvukla u bilješkama, koju bih poželjela za svaki rođendan, Uskrs, Božić... - njezino veličanstvo Graševina izborna berba 1994. Okus suhe marelice, meda, smokava, vanilije zaokružilo je ovu vrlo opuštenu i edukativnu radionicu.

I na kraju, Vladi Krauthakeru možemo samo poželjeti još najmanje 25 godina umjetničkog vinskog stvaralaštva.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI