NASLOVNAPOŽEGAPOLITIKAARHIV
SDP-ov osvrt na sjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske

FOTO: M.M.

SDP POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE

SDP-ov osvrt na sjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske

11.12.2017. | M.M. PREGLEDA: 3807

Vijećnici kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije danas su održali tiskovnu konferenciju, a tema je bila "Aktualnosti vezane uz sjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske županije".

"Odluka o izvršenju Proračuna Požeško-slavonske županije za 2018. godinu u Članku 3. piše "Proračun se sastoji od Općeg i Posebnog dijela te Plana razvojnih programa.", a "Plan razvojnih programa sastoji se od planiranih kapitalnih rashoda Proračuna vezanih uz ciljeve i prioritete razvoja jedinice područne samouprave raspoređenih po programskoj i organizacijskoj klasifikaciji proračuna."

Plan razvojnih programa za 2018. godinu, dostavljen vijećnicima, u zadnjoj koloni treba biti povezan sa Županijskom razvojnom strategijom. I on je povezan, ali samo s Mjerom 4. Izgradnja nove i kvalitetno upravljanje postojećom mrežom zdravstvenih, obrazovnih, sportskih, kulturnih i drugih ustanova, kao i prateće infrastrukture u Prioritetu 4: Unapređenje socijalne i fizičke infrastrukture.


Pred sve nas je postavljeno šest prioriteta i dvadeset dvije mjere Županijske razvojne strategije te je odmah jasno zašto Proračun nismo mogli podržati.

Proračun čiji Plan razvojnih programa ima samo jednu dodirnu točku s najvažnijim strateškim dokumentom, koji je i sadašnja vlast usvojila, pokazuje i odnos prema ozbiljnim investitorima, našim privrednicima, poljoprivrednicima, obrtnicima, obrazovanju, zdravstvu, turizmu, ruralnom razvoju, socijali i okolišu. Ono što ostaje je podijeliti ovo malo novca županije i dobra volja Vlade i ministarstava za udijeliti sitne jednokratne pomoći. Bez jasne poveznice razvojnih programa i dokumenata na snazi, iduće godine nema financiranje ozbiljnijih projekata iz naših fondova i fondova EU. " - rekao je Željko Samardžija


"Stara narodna poslovica kaže obećanje ništa ne košta, ali od obećanja se ne može živjeti, a istina je sljedeća.

Tu i tamo nešto sitno sredstava dođe u našu županiju, "pod ravnomjerni razvoj Republike Hrvatske". Postavlja se samo pitanje kako se i ta sredstva potroše. Da li je to potreba i želja građana, ili je to ipak želja onih koji s tim novcem upravljaju.

Mogao bih nabrojiti sigurno pedesetak primjera, ali ću se zadržati na nekoliko u našoj županiji.

1. Akumulacija rijeke Lonđe u Čaglinu - Dvadeset i šest godina se to obećava, stječe se utisak da se stalno nešto radi, potrošena su ogromna sredstva, i da je sada sve to gotovo, a neće biti još dugo godina, to nije nikada bila potreba ni želja čaglinskog kraja. Potreba i želja uvijek su bila tvornica i radna mjesta.

Da je sve spremno za navodnjavanje površina kojih je tamo jako malo, i nisu sposobne za intenzivnu poljoprivredu, tamo zapravo nema aktivno radnog stanovništva, pa se postavlja pitanje tko bi to radio ( isto je govoreno i puno prije godina).

2. Škola Orljavac, Kamensko / akumulacija _ Zvečevo.

Više od 20 godina iznalaze se modeli što napraviti sa školom u Orljavcu, do sada je bez rezultata. Više od 20 godina obećava nam se uređenja bivšeg odmarališta Zvečevo _ Rade Končar, ali i od toga ništa.

60 godina slušamo o akumulaciji Kamensko, razvoju turizma na budućem jezeru, ali još uvijek ništa.

3.Bazeni _ Velika – svaki komentar je suvišan, a obećanja idu dalje.

4. Požega – MO Arslanovci bivše poduzeće Rade Končar, hala do Rade Končara, ulazak u istu uz knjižaru Trim, bivše skladište Požeške doline i tvornica Sloga.

Gotovo da u sva četiri objekta gore navedena nema gotovo nikakve gospodarske aktivnosti. Svaki komentar ili bilo kakav odgovor na gore navedeno, osobno mislim da je suvišan.

Svi sada zajedno samo zbrajamo koliko je mladih napustilo našu županiju i koliko ih još namjerava otići "trbuhom za kruhom". - dodao je Vicko Njavro

"Klub vijećnika SDP-a na posljednjoj sjednici Skupštine Požeško slavonske županije bio je protiv Izmjena i dopuna proračuna za 2017. i projekcija za 2018. i 2019. godinu, a razlozi tome su velike razlike u neostvarivanju prihoda i rashoda koji nisu planirani ili su nedovoljno planirani.

Najveći problemi su upravo u gospodarstvu gdje imamo i najveće primjedbe. Primjerice Subvencije trgovačkim društvima zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima je planiran 780.300,00 kn za 2017 godinu. Polugodišnje izvršenje istoga je 77.616,41 ili svega 9,95°% a plan rebalansa je da će sve iskoristiti ili realizirati do kraja godine odnosno 90%, što je nemoguće.

Također velike razlike i neostvarivanja planova postoje i u stavci Razvoj poljoprivrede gdje se istoj smanjuju sredstva za gotovo 300.000,00 kn što je jako puno u odnosu na i ovako skroman proračun.

Još veći problem je realizacija u poljoprivredi gdje od 70.000,00 kn subvencija u pola godine izvršenje 0% a rebalansom je plan da će se sve realizirati do kraja godine što je potpuno nestvarno. Ista stvar se događa i sa stavkom Ruralni razvoj gdje se planira do kraja godine realizirati svih 300.000,00 kuna planiranih a u pola godine se izvršilo od plana jedva 3,90% ili 11.700 kn.. Iz svega se može samo iščitati krilatica da drži vodu dok majstori odu. Evidentno je da su programi neostvarivi te ih je nemoguće implementirati. Nažalost posljedica ovakvog stanja može samo biti daljnja stagnacija i iseljavanje mladih iz ruralnih područja.

Nažalost bili smo također protiv i proračuna za 2018. godinu a ponovno smo se najviše osvrnuli na gospodarski dio gdje Požeško -slavonska županija uopće nema u planu za 2018. godinu pomoć ili subvencije za trgovačka društva, zadruge, poljoprivrednike i obrtnike što je samo po sebi loša poruka te potvrđuje da smo bili u pravu prilikom nerealizacije gospodarskih programa. Jedino što raste u stavci gospodarstva su ostali rashodi.

Što se tiče programa razvoj poljoprivrede u idućoj godini sve je nažalost prepisano od prije. Pametnom dovoljno." - zaključio je Bruno Horvat

Tagovi: sdp, županija

48 SATI NA 034PORTALU

.

Božićni koncert GKUD-a Požega u Požegi pod nazivom “Preveliku radost navišćujem vama”

.

Prijavite se na druženje i zabavu u restoranu ʺKlasʺ u Pleternici u organizaciji Udruge profesionalnih vozača Slavonije i Baranje

.

ZORAN MILANOVIĆ STIŽE U POŽEGU: U ponedjeljak u 17.30h u ʺSaruʺ pozvani svi koji su za ʺnormalnu Požegu i Hrvatskuʺ

.

Na 29. Božićni malonogometni turnir prijavilo se 114 ekipa, prijave traju još 3 dana

.

Više od 300 planinara sudjelovalo u 24. memorijalnom pohodu „Fokinom stazom 1991“

.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lošije glumi nego što laže i pjeva

.

Otvoren Božićni sajam u Lipiku uz četrdesetak raznovrsnih izlagača

.

Subotnja šetnja Požegom 14.12.2019.

.

Održana skupština Udruge invalida rada Pakrac-Lipik u Pakracu

.

Članovi Moto kluba „Šišmiši“ iz Brodskog Drenovca posjetili učenike Područne škole u Brodskom Drenovcu

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

ALARMANTNO STANJE: Mladi u Hrvatskoj sve više konzumiraju marihuanu, alkohol i odlaze u sportske kladionice

.

Vakula najavio promjenu vremena, ništa od snijega, temperature rastu do 15°C

.

Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin

.

Struje neće biti...

.

Danas postupan prestanak oborine i razvedravanje

.

Požeška ekipa Fitness klub Play otvara sedamnaesti Božićni malonogometni turnir u Lipik

.

Danas je održana druga svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Pleternice

.

U hamburškoj tvornici klavira Steinway & Sons, Glazbena škola Požega odabrala dragulj koji će krasiti Koncertnu dvoranu

.

Pakrački mališani uživali na drugoj ovogodišnjoj adventskoj pričaonici u sklopu programa „Advent u Pakracu“

.

Zašto se petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini?

.

Prve ovosezonske pahulje zabijelile Požeštinu

.

Sretan imendan svim Lucijama, Lucama, Svjetlanama i Jasnama

.

Održan humanitarni koncert povodom 50 godišnjice postojanja Županijske lige protiv raka Požega

.

Čitatelji tvrde da nepoznata muška osoba u Kuli iskače pred automobile u vožnji- oprez!

.

Policija će za vikend pojačano nadzirati vozače pod utjecajem alkohola i droga

.

U subotu se otvara Božićni sajam u Lipiku

.

POZIV: Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II  

.

Struje neće biti...

.

Općina Jakšić dijeli 18 stipendija, natječaj do 24.12.

.

Danas pretežno oblačno i kišovito, a na kraju dana i snijeg

FOTONALAZ

Prve ovosezonske pahulje zabijelile Požeštinu