Obilježena 18. godišnjica smrti Franje Tuđmana

GODIŠNJICA SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA
(FOTO: compas.com.hr)

09.12.2017. | M.M./compas.com.hr
Pregleda: 3340

Danas su u Lipiku na Trgu hrvatskih branitelja članovi Hrvatske demokratske zajednice paljenjem svijeća na spomenicima Dr. Franje Tuđmana i braniteljima Grada Lipika obilježili 18. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika.




Dan prije 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, na Trgu hrvatskih branitelja u Lipiku se je okupilo uže vodstvo lipičkog HDZ-a uz nekoliko članova te su paljenjem svijeća na dvjema spomenicima, onom Dr. Franje Tuđmana te poginulim braniteljima Grada Lipika, odali počast jednom od utemeljitelja i prvom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice.


Franjo Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Godine 1942. postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a iz Drugog svjetskog rata izišao je s činom bojnika. Od 1957. radi u Generalštabu JNA te se bavi poviješću. Međutim, nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu. Tijekom komunizma još je bio i uhićivan, a u zatvoru u Lepoglavi bio je u dva navrata.





Godine 1989. osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je 1997. godine.

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug i debalkanizacija Hrvatske, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.

U njegovu čast, kao oblik jedne od najvećih počasti, zračna luka u Zagrebu nosi njegovo ime.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI