Općina Jakšić - ¨Ispravak: Informacije o Općini Jakšić od dana 08.prosinca 2017.godine su netočne¨

Općina Jakšić
(FOTO: M.M.)

08.12.2017. | Općina Jakšić
Pregleda: 5296

Općina Jakšić dostavila nam je demantij koji u cijelosti objavljujemo.

"Poštovani,

Informacije iznesene dana 06. prosinca 2017.god na internetskim stranicama web portala 034portal.hr autora Z.B /M.R , Oporbene petorke Općine Jakšić u tekstu pod naslovom: "Ministarstvo financija uputilo proračunski nadzor nad poslovanjem Općine Jakšić", koji tekst je istog dana objavljen na Facebook profilu web portala 034portal.hr, su netočne.


Oporbena petorka na početku tekstu navodi "da su samovolja, bahatost i arogantnost gosp. Kovačevića na vrhuncu i da sve odluke donosi sam na svojstven način unutar Interesne skupine koju je stvorio te koja ga okružuje" što je netočno kao što je netočna i konstatacija da gsp. Kovačević uz pomoć predsjednika općinskog Vijeća gsp. Oreškog nastavlja vođenje i upravljanje Općinom.


Autori teksta nisu upoznati sa načinom donošenja odluka i funkcioniranja unutar tijela jedinice lokalne samouprave. Načelnik Ivica Kovačević je legalno izabran javni dužnosnik i svoje odluke kao odgovorna osoba donosi u skladu sa pozitivnim propisima RH i u suradnji sa stručnim suradnicima. Predsjednika općinskog Vijeća gsp. Oreškog, inače nezavisnog vijećnika, izabralo je općinsko Vijeće javnim glasovanjem i on samostalno donosi Odluke u upravljanju radom općinskog Vijeća, a netočno je da "izvršava želje i zapovijedi" gsp. Kovačevića kako piše u tekstu. Ukoliko gospoda Z.B. ili M.R. budu legalno izabrani na izborima, tada će i oni kao odgovorne osobe donositi odluke, a sve u skladu sa svojim ovlastima.

U svom tekstu Oporbena petorka nastoji lažno prikazati kako je Općina postupila protuzakonito i potrošila više nego što je trebala, što je neistina. Što se tiče konta 3232 u kojem piše da je planirano za cijelu godinu 100.000,00 kuna, a sa 30.06. je utrošeno 350.142,87 kuna, napominjemo da se navedena sredstva odnose na ulaganje u adaptaciju mjesnog doma u Bertelovcima koji je sufinanciran sredstvima ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (u daljnjem tekstu MRRFEU) s 316.000,00 kuna. Za isti je proveden postupak javne nabave, a isti je sufinanciran i sredstvima proračuna Općine Jakšić te je izvršena kontrola od MRRFEU i nema nikakvih primjedbi na njihovo sufinanciranje.

Nadalje, Rebalans proračuna zapravo obuhvaća izmjenu proračunskih iznosa odnosno njihovo smanjenje ili povećanje u odnosu prema planu proračuna donesenom na početku kalendarske godine. Rebalans proračuna donosi se do kraja tekuće godine, a kako je sljedeća sjednica općinskog Vijeća Općine Jakšić u mjesecu prosincu isti će biti i donesen.

Predsjednik predstavničkog tijela gsp.Oreški saziva sjednice predstavničkog tijela po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca, a sve u skladu sa čl. 34. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. U svom odgovoru Ministarstvo uprave navodi "potrebno je da je sazivanje sjednice prethodno traženo od predsjednika predstavničkog tijela i nakon toga od općinskog načelnika" što nije učinjeno.

Slijedom navedenoga, dana 06. prosinca 2017. na internetskim stranicama web portala 034portal.hr autora Z.B/M.R. ponovno su objavljene netočne i neosnovane informacije o radu Općine Jakšić i predsjednika Općinskog vijeća."


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI