Sanacija kanalizacijske mreže u Županijskoj ulici u Požegi

FOTO: pozega.hr

04.12.2017. | M.M/pozega.hr
Pregleda: 5401

Protekloga tjedna započeli su radovi na sanaciji kanalizacijske mreže u Županijskog ulici u Požegi i to metodom CIPP-Liner, odnosno metodom bez iskopa. Radove je danas obišao gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenikom Marijom Pilonom, ravnateljem tvrtke Tekija d.o.o. Antom Kolićem te izvođačima radova.




Početkom godine, tvrtka Tekija d.o.o. naručila je snimanje kanalizacijske mreže CCTV kamerom koja je utvrdila tjemene pukotine na postojećem cjevovodu i infiltraciju podzemnih voda. Naime, kanalizacija ove ulice prvi puta je kartirana i zabilježena 1914. godine od strane "gradskog inžinira" Vjekoslava Čejke, iako Julije Kempf u svojoj monografiji iz 1910. godine već spominje izgrađenu kanalizacijsku mrežu u tom dijelu grada. Građena je od betonskih cijevi jajolikog profila dimenzija 50/75 cm, a pružala se od ondašnjeg Trga Franje Josipa, današnjeg Trga Sv. Trojstva, preko Županijske ulice, Florijanove, Kamenitih vrata i današnje ulice Stjepana Radića, sve do izljeva u rijeku Orljavu kod današnjeg starog autobusnog kolodvora.






Zbog velikih dubina kanalizacije od oko 3 metra, relativno uskog koridora ceste, mnoštva drugih instalacija i blizine starih kuća, procijenjeno je da bi standardnu metodu iskopa postojećih cijevi i ugradnje novih trebalo zamijeniti modernijom tehnologijom sanacije bez iskopa, tzv. CIPP metodom (Cure in Place Pipe). Ovom metodom se cijev od netkanog poliesterskog filca premazuje zaštitnim slojem polipropilena u debljini od 13,5 mm te se komprimiranim zrakom upuhuje kroz postojeću cijev da bi se završno vodenom parom na temperaturi od 130 ̊C izazvala kemijska reakcija i otvrdnjavanje polipropilenskog premaza, što u konačnici čini novu cijev zalijepljenu za stijenke postojeće kanalizacijske cijevi. Spojevi postojećih kanalizacijskih priključaka na toj dionici cjevovoda se naknadno prolaskom kroz cijev specijalnog robota s rezačem i kamerom izrezuju te ponovno stavljaju u funkciju.




Ukupna vrijednost radova koji se financiraju iz vlastitih sredstava Tekije d.o.o. iznosi 687.723,40 kuna, a izvodi ih zajednica ponuditelja Goran i Zoran d.o.o. iz Solina i Komunalije Hrgovčić d.o.o. iz Županje.

Kanalizacijska u Županijskoj ulici je prva u Požegi koja će biti sanirana CIPP tehnologijom bez iskopa, a sljedećih godina Tekija d.o.o. planira iz vlastitih sredstava na isti način sanirati još nekoliko starih kanalizacija u ulicama užeg centra grada, paralelno s ulaganjima finacijskih sredstava Europske unije u sustav odvodnje grada Požege i prigradskih naselja kroz projekte aglomeracije Požega.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI