NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Sanacija kanalizacijske mreže u Županijskoj ulici u Požegi

FOTO: pozega.hr

GRAD POŽEGA

Sanacija kanalizacijske mreže u Županijskoj ulici u Požegi

04.12.2017. | M.M/pozega.hr PREGLEDA: 3521

Protekloga tjedna započeli su radovi na sanaciji kanalizacijske mreže u Županijskog ulici u Požegi i to metodom CIPP-Liner, odnosno metodom bez iskopa. Radove je danas obišao gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenikom Marijom Pilonom, ravnateljem tvrtke Tekija d.o.o. Antom Kolićem te izvođačima radova.
Početkom godine, tvrtka Tekija d.o.o. naručila je snimanje kanalizacijske mreže CCTV kamerom koja je utvrdila tjemene pukotine na postojećem cjevovodu i infiltraciju podzemnih voda. Naime, kanalizacija ove ulice prvi puta je kartirana i zabilježena 1914. godine od strane "gradskog inžinira" Vjekoslava Čejke, iako Julije Kempf u svojoj monografiji iz 1910. godine već spominje izgrađenu kanalizacijsku mrežu u tom dijelu grada. Građena je od betonskih cijevi jajolikog profila dimenzija 50/75 cm, a pružala se od ondašnjeg Trga Franje Josipa, današnjeg Trga Sv. Trojstva, preko Županijske ulice, Florijanove, Kamenitih vrata i današnje ulice Stjepana Radića, sve do izljeva u rijeku Orljavu kod današnjeg starog autobusnog kolodvora.

Zbog velikih dubina kanalizacije od oko 3 metra, relativno uskog koridora ceste, mnoštva drugih instalacija i blizine starih kuća, procijenjeno je da bi standardnu metodu iskopa postojećih cijevi i ugradnje novih trebalo zamijeniti modernijom tehnologijom sanacije bez iskopa, tzv. CIPP metodom (Cure in Place Pipe). Ovom metodom se cijev od netkanog poliesterskog filca premazuje zaštitnim slojem polipropilena u debljini od 13,5 mm te se komprimiranim zrakom upuhuje kroz postojeću cijev da bi se završno vodenom parom na temperaturi od 130 ̊C izazvala kemijska reakcija i otvrdnjavanje polipropilenskog premaza, što u konačnici čini novu cijev zalijepljenu za stijenke postojeće kanalizacijske cijevi. Spojevi postojećih kanalizacijskih priključaka na toj dionici cjevovoda se naknadno prolaskom kroz cijev specijalnog robota s rezačem i kamerom izrezuju te ponovno stavljaju u funkciju.
Ukupna vrijednost radova koji se financiraju iz vlastitih sredstava Tekije d.o.o. iznosi 687.723,40 kuna, a izvodi ih zajednica ponuditelja Goran i Zoran d.o.o. iz Solina i Komunalije Hrgovčić d.o.o. iz Županje.

Kanalizacijska u Županijskoj ulici je prva u Požegi koja će biti sanirana CIPP tehnologijom bez iskopa, a sljedećih godina Tekija d.o.o. planira iz vlastitih sredstava na isti način sanirati još nekoliko starih kanalizacija u ulicama užeg centra grada, paralelno s ulaganjima finacijskih sredstava Europske unije u sustav odvodnje grada Požege i prigradskih naselja kroz projekte aglomeracije Požega.


Tagovi: pozega, sanacija kanazilacijske mreže

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Pakrac uskoro stiže trgovina Pepco

.

Subotnja šetnja Požegom 20.7.2019.

.

Ronko i Lucić u istom čamcu “putuju prema zalazećem suncu “

.

Odigran je prvi dan Makijevog memorijala

.

Općina Kaptol za sve osnovnoškolce nabavlja radne bilježnice

.

Potpisan ugovor za izgradnju Područnog vrtića u Poljani u vrijednosti 7.259.984,75 kuna

.

Danas i sutra sunčano i vruće

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

VW Golf Plus 1.9 TDI Goal oprema

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

UNESCO komisija posjetila Park prirode Papuk

.

U Požegi s radom započela druga Škola kuglanja za osnovnoškolce

.

Za vikend u Pakracu i Lipiku bogat društveni program

.

Radovi na uređenju oborinske odvodnje u Poljani

.

Požeština privatna prčija Pleterničkih Kennedyja? Otac župan, sin ministar, jedan šogor ravnatelj ŽUC-a, drugi Zavoda za javno zdravstvo

.

U automobilskom prostoru filtra za zrak skrivao 495 grama marihuane

.

Rodbina, suborci i prijatelji prisjetili se dragovoljca Domovinskog rata, pukovnika Dragana Jajića

.

U Požegi, u auto školama ʺHerzʺ i ʺDugaʺ održano je predavanje budućim mladim vozačima

.

U novu sezonu s novom Upravom kluba

.

Svečana dodjela diploma malim požeškim plivačima

.

Izmjena ovogodišnjeg natječaja za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka

.

U požeškoj Gimnaziji popunjena sva mjesta u 1. razredu 2019./20.

.

Struje neće biti ...

.

Danas će prevladavati sunčano vrijeme, najviša dnevna temperatura većinom od 26 do 31°C

.

Nogometaši, vinari i uprava HNK Graševine Vetovo napunili klupsko vino u butelje

FOTONALAZ

PARKING KOD LIDLA: Bez riječi, ali i bez vidljive oznake pristupačnosti