Hrvatska Masada u Haagu

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

04.12.2017. | S.F.
Pregleda: 4848

Utvrda na kojoj su izginuli Židovi nakon razaranja njihovog grada Jeruzalema nebi u povijesti po ničemu osobitom ostala u pamćenji niti bi bila simbol nepobijedivosti da se nije dogodilo ono po čemu se pamti gotovo dvije tisuće godina.

Naime nakon zauzimanja Jeruzalema njegovi branitelji s svojim najbližima povlače se na uzvisinu koja je bila gotovo nesvojiva te na taj način prkoseći osvajačima te pokazaše da se nikada neće predati niti prihvatiti ropstvo.Nakon što su odolijevali braneći svoje zivote a s drugr strane poradi nestašice hrane i vode u jednom trenutku dogodilo se ono po čemu ih pamtimo kao domoljube i heroje do danas.

>Dakle kako ne bi postali rimsko roblje radije su otišli u smrt.Svi do jednoga ,vjerojato međusobombili su usmrćeni tako kada su Rimljani osvojili uzvisinu naisši su na mrtva tijela koja su ležala na uzvisini.Velike rimske legije sva borbena sredsta kao i silna vojska koja je osvajala Masadu ostla je posramljena jer šačica domoljuba braneći čast radije je otišla u smrt nego se predala razbojnicima.


Kakve veze ima ovaj čin s događajima koji se upravo dogodiše na sudu u Haagu?


Doduše, pozornice nisu slične,ali protagonisti ove agonije su gotovo identične. Tužiteljstvo je godinama dokazivalo kako su njh šestorica učinila zločin te ih poradi njihova zločina treba primjereno kazniti. Kako su suci prihvatili i osudili iste na najtežu moguću kaznu-proglasili ih ratnim zločincima jedan od njih a zapravo u ime svih poduzima gotovo neviđenu gestu te ispija otrov koji ga odvodi u smrt.

Upravo ovaj čin ostat će zapamćen u povijesti kao nešto herojsko koje se protivi sili i nepravdi. Ovaj čin zapravo je Hrvatska Masada u Haagu koja će se dugo pamtiti ali i upozoravati da ne zaboravimo da ponos, poštenje i herojstvo nema cijenu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI