Hrvatska praksa i narodni običaji u Hrvata - ¨Neka susjedu crkne krava, a mi ćemo naprijed¨

Alojz Tomašević
(FOTO: 034portal)

03.12.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 9900

Prije svega moramo naglasiti da nam nikako ovim tekstom nije namjera utjecati ili prejudicirati postupak pred sudom ili umanjivati žrtvu ili stvarati teret na strani sudionika u slučaju supružnika Tomašević čija je obitelj u proteklom periodu i to kompletna ionako pretrpjela znatnu psihološku štetu, trajno joj narušen ugled koji je general Tomašević stvarao kroz svoj životni vijek te njegova supruga marljivo radeći i s njim uzdižući djecu, obitelj i svoj dom.

Nebrojeno je komentara, posebice na elektronskim medijima i aplikacijama u kojima se sudionike ovog događaja stavljalo u negativan kontekst ili suprotno tome u pozitivan ovisno o statusu ili poznavanju prirode događaja odnosno sudionika, a najžešće su tradicionalno kuloarske priče u nas Hrvata (po čemu smo vjerojatno poznati i od manje pametnijih naroda) te objave na Facebook-u čiji autori sada sve znaju o svemu, a isti ti zasigurno i sami u svojim obiteljima nemaju nimalo bolje ili čak imaju gore odnose u obitelji.

Vrijeme je adventa pa svi kršćani za koje se držimo trebali bi se kaniti prepričavanja priča, blaćenja, prenošenja neistina, jer kako ono kažu: "Laž je nastala kada se prepričavala istina", a pravu istinu zajedno znaju jedino supružnici koji je zasigurno nisu svima pričali, ne posebice po gradu, pa je tako na nama kršćanima da brinemo o svojim brigama jer počesto zaboravismo mi Hrvati onu čuvenu Isusovu rečenicu: "Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen.", te ostavimo obitelj da se koliko toliko socijalizira i da u njoj posebice u vrijeme Blagdana bude mir. Naime, dolijevanje ulja na vatru nikome nije dobrodošlo, osim naravno onima koji to priželjkuju ( ali gospodo time činite grijeh!, pa ne trčite u prvi red crkve)


Uz kršćanska načela i na temeljima istih, vjerovali ili ne građeni su i temelji kaznenog zakonodavstva, pa bi prije svega trebalo naglasiti da su izvidi kaznenih djela po kaznenom zakonu Republike Hrvatske tajni i da oni koji su ih provodili i kao oni koji su bili istima obuhvaćeni o tome ne smiju govoriti u javnosti, pa je nejasno otkud bujica ili poplava dezinformacija i pravo je pitanje plasira ih li itko zlonamjerno planirajući naštetiti obitelji koja do tada bila bez mrlje, a i svega je očito da se istoga drži jedino general Tomašević koji zasigurno dobro poznaje zakon i ne oglašava se.


Nadalje, zadavanjem niskih udaraca kako od strane samozvanih stručnjaka za pravo, zatim oporbe, a i vjerojatne oporbe u redovima stranke u kojima je supružnik Tomašević, te tražeći njegovu bezuvjetnu predaju, krši se prvi i osnovni članak Zakona o Kaznenom postupku Hrvatske čiji dio kaže: " Ovim Zakonom se osigurava da nitko nedužan ne bude osuđen, a da se počinitelju kaznenog djela izrekne kazna ili druga namjera uz uvjete koje predviđa zakon i na temelju zakonito provedenog postupka pred nadležnim sudom." Svakako, svi oni mediji, pojedinci i oni koji su unaprijed osudili generala Tomaševića svjesno s javnosti manipuliraju jer članak 3. Zakona o kaznenom postupku kaže: " Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćno sudskom presudom ne utvrdi krivnja".

Stoga je jedino za donošenje odluke dragi Hrvati meritorno pravosuđe, kako dobro vidite, a o tome vam govore i temelji kršćanstva koje smo naveli, pa stoga pustimo pravosuđe da neovisno i nepristrano razjasni sumnju o ovom djelu i ne prejudiciramo i ne namećimo teret istome, odnosno supružnicima. Kako ste dobro pročitali "sumnju" jer iz svih novinskih članaka, objava, prepričavanja ne nađemo drugih težih posljedica po sudionike ( na sreću ), pa je sve na sumnji. Znam da će te reći kakvo nam je pravosuđe svašta će biti, no dragi Hrvati ne snosimo li mi i sami upravo dio krivice za ovakvo stanje miješajući se u susjedove poslove ( u ovom slučaju obitelj Tomašević ) te poslove pravosuđa ( kao i niz drugih samozvanih teoretičara prava ) bez da imalo poznajemo kazneni postupak ili ga pojedinci namjerno zlorabe.

Cilj članka još jednom napominjem nije dolijevanje ulja na vatru ili uzdizanje, odnosno poniženje supružnika, već ukazivanje da u ovo vrijeme adventa trebamo se sjetiti Isusovih načela, te ukazati na načela kaznenog postupka koja smo naveli te svi zajedno obitelji Tomašević zaželjeti toliko željeni mir i Blagoslovljen Božić. Stoga molim i sve vaše komentare ako ih imate u tom smjeru, odnosno pozivanja na ova načela i molitve za mir u Hrvata, a posebice kod obitelji Tomašević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI