Požežanka Marina na TCA seminaru u Bukureštu

Marina u Bukureštu
(FOTO: Privatna kolekcija)

01.12.2017. | Marina M.
Pregleda: 3669

U razdoblju od 21. do 25. studenog 2017. godine u Bukureštu (Rumunjska) održan je TCA (Aktivnosti transnacionalne suradnje) kontaktni seminar pod nazivom "Strategic Partnerships Plus – Innovation in education" u organizacjii Agencije za mobilnost i programe EU. Prema prihvaćenim prijavama, na seminaru su sudjelovale tri predstavnice Republike Hrvatske: Marina Mirković (Tehnička škola, Požega), Sonja Tušek Podobnik (I. osnovna škola Varaždin) i Marijana Bilandžić (Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj). Svrha ovog osposobljavanja kojeg je organizirala rumunjska nacionalna agencija (ANPCDEFP) je razvoj novih međusektorskih strateških partnerstava u sklopu Ključne aktivnosti 2 za prijavljivanje projektnih prijedloga na natječaju u 2018. godini.




U središtu aktivnosti bile su inovacije u obrazovanju u Europi u kontekstu projekata strateških partnerstava. Na seminaru je sudjelovalo 60 sudionika iz 20 europskih zemalja. Seminar je omogućio razvijanje projektnih ideja na temu seminara te olakšao sudionicima pronalazak potencijalnih partnera za provođenje osmišljenih projekata. Osiguran je prostor za razmjenu znanja i iskustava između organizacija uključenih u sve vrste aktivnosti učenja.






Događaj je sudionike stavio u središte procesa učenja putem interaktivnih metoda, fokusirajući se na razumijevanje koncepata i specifičnosti rada na međunarodnim projektima. Upotrijebljena je kombinacija obuke, radionica i facilitiranih rasprava. Aktivnosti su vodili iskusni facilitatori s opsežnim razumijevanjem procesa učenja i strateškog partnerstva prema Erasmus+ programu.




Na seminaru je prof. Mirković uspostavila suradnju s europskim kolegama kroz komunikaciju i razmjenu ideja u stvaranju projektne ideje. Tako je među brojnim projektima osmišljen i projekt "Smart Education”. Partneri u budućem projektu bile bi ustanove za edukaciju iz Turske, Poljske, Rumunjske, Austrije i Republike Hrvatske (Tehnička škola, Požega). Primjena pametnih telefona u edukaciji potiče promicanje digitalne pismenosti te unapređenje alata i metodologija s ciljem poboljšanja kvalitete procesa učenja. Za nastavnike će se organizirati radionice i online tečajevi primjene brojnih aplikacija koje se mogu primijeniti putem pametnih mobitela i koristiti u nastavnom procesu.




Zanimljiva je bila interkulturalna večer s kreativnim predstavljanjem zemalja sudionika. U kratkom upoznavanju Bukurešta, poznatog kao Pariz Istoka ili Balkana sudionici su vidjeli njegove široke bulevare i brojne parkove. U starom dijelu grada obišli su Curtea Veche gdje su ostaci palače u kojoj je vladao poznati tiranin Vlad Tepeš (Vlad III Drakula). U blizini je crkva navještenja svetog Antuna, rumunjski povjesni muzej, prva banka Rumunjske, te crkva Stavropoleos.




Palača parlamenta u Bukureštu druga je najveća administrativna zgrada na svijetu (odmah nakon Pentagona) i najveća zgrada Europe. Danas se unutar nje nalaze parlament i muzej suvremene umjetnosti.

Foto i tekst: Marina Mirković, mag. ing. el.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI