NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Četrdeseta obljetnica Župe Rešetari

FOTO: biskupija.hr

RELIGIJA

Četrdeseta obljetnica Župe Rešetari

27.11.2017. | M.M PREGLEDA: 1747

Na svetkovinu Krista Kralja, 26. studenoga, Župa Krista Kralja u Rešetarima proslavila je dan župnog Zaštitnika i ujedno četrdesetu obljetnice osnutka župe. Tom prigodom euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Bogovićem te svećenicima Novogradiškog dekanata. Na početku misnog slavlja župnik Bogović je uputio biskupu dobrodošlicu i podsjetio na okolnosti u kojima je 1977. godine osnovana župa. Zaželio je da ova proslava njezinim župljanima bude poticaj na iskrenije življenje vjere, a biskupa je zamolio da ih osnaži u vjernosti Bogu i Crkvi. Zahvalivši župniku na pozdravnim riječima, biskup je rekao okupljenim vjernicima kako je povod ovog slavlja ponajprije svetkovina Krista Kralja svega stvorenoga koju danas slave svi katolici diljem svijeta, a oni je slave kao svoga Zaštitnika, a potom četrdeseta obljetnica osnutka njihove župe. Pozvao ih je da s posebnim osjećajima zahvale Bogu za dobročinstva koja su po služenju župe ušla u njihove živote, i uzdizala ih iz prolaznosti i smrti u Božji svijet. Podsjetio je nazočne na dvojicu svećenika koji su svoje  djelovanje ugradili u ovu župu: novogradiški župnik Mirko Bijelić, koji je u Rešetarima najprije sagradio crkvu, a potom učinio sve što je bilo potrebno da se osnuje nova župa i Luka Slobođanac, koji je kao prvi župnik u njoj djelovao od njezina osnutka sve do svog odlaska u mirovinu prije nekoliko godina. Pozvao je nazočne da u svoju zahvalnost uključe i sve one jednostavne i male ljude, koji su kao dobročinitelji i molitelji doprinijeli životu i rastu ove župe.

U homiliji biskup je spomenuo kako je idući prema crkvi neke ljude pitao kako su, i naglasio da je osobito važno pitati se kako smo kad se nađemo zajedno pred Bogom. Pozvao ih je da u odgovoru na to pitanje ne krenu krivim putem i počnu od onoga što je loše u njihovu životu, nego da krenu putem na koji ih poziva Božja riječ današnje svetkovine. Istaknuo je kako nas prorok Ezekijel u prvom čitanju podsjeća na ono što Bog čini za nas kao dobri Otac i Pastir,  a da nas drugo čitanje i evanđelje uvjeravaju da je on najviše očitovao koliko se brine za nas u Sinu svome Isusu Kristu koji je postao čovjekom. Rekao je da apostol Pavao u ulomku Prve poslanice Korinćanima tvrdi da Bog nije ostao ravnodušan pred činjenicom naše smrti, nego je dao u smrt svoga Sina Isusa Krista kako bi pobijedio smrt, oduzeo joj moć nad nama. Mi, doduše, zbog biološko-tjelesne zakonitosti moramo umrijeti, jer je naša grijehom ranjena narav obilježena prolaznošću i smrću, ali mi u smrti ne nestajemo zbog ranjenosti grijehom, nego ulazimo u život koji nam je omogućio Isus svojom smrću na križu, ustvrdio je biskup. Potkrijepio je to primjerom pšeničnog zrna, koje stavljeno u zemlju po prirodnom zakonu rasta mora umrijeti da bi urodilo plodom. Kazao je da je i čovjek kao osoba podložan tom zakonu rasta, te kad se otrgne od sebe samoga i od svoje sebičnosti, umre sebi te počne živjeti za drugoga, ulazi u dinamizam Božjeg Trojstvenog života, u kojem Otac živi za Sina, Sin za Oca, u vezu ljubavi, Duha Svetoga. Ljubav je tajna svega postojećega, ali ne tek kao neki osjećaj, nego kao slobodno opredjeljenje za drugoga, naglasio je biskup. Zato Isus u današnjem evanđelju tumači da se u kraljevstvo Božje kao puninu života ulazi upravo putem odmaka od sebe sama i zagledanosti u drugog čovjeka, osobito onog najmanjeg. Čovjek koji ostane sapet u vlastitoj sebičnosti, umire za nestanak, a onaj tko živi za drugoga, umire da bi zadobio puninu života.

Govoreći o Kristovu kraljevanju, biskup je ustvrdio kako za razliku od drugih vladara, koji od svojih podanika traže da im služe, Krist je Kralj po tome što služi čovjeku, žrtvuje se za njega da bi ga oslobodio prolaznosti i smrti te mu darovao puninu života. Pozvao je nazočne da se i oni u Rešetarima - u obitelji, na poslu, u školi, u politici i gospodarstvu - opredijele živjeti i žrtvovati se jedni za druge, da odbace sve sebične ideje i ideologije koje su protivne vrijednostima Kristova kraljevstva. Spomenuo je kako su na tom tragu hrvatski branitelji u nedavnom Domovinskom ratu, spremni umrijeti, dali svoj veliki doprinos našoj slobodi i dostojanstvu. Ako i danas u Hrvatskoj bude ljudi spremnih žrtvovati se za druge, pa i uz cijenu života u siromaštvu, ustvrdio je biskup, neće biti potrebno iz nje odlaziti u inozemstvo, jer naše bogatstvo nije u onome što posjedujemo, nego u onome što živimo kao Božji sustav vrijednosti u odnosu jednih prema drugima, i na taj način već sada ovdje na zemlji u nama započinje novi svijet koji će biti dovršen kad Krist Kralj svega stvorenoga i Sudac svega svijeta ponovno dođe. Biskup je protumačio kako je posljednji sud svojevrsni proglas tko je živio po načelu sebedarja te će na temelju toga biti pribrojen među blagoslovljene Oca nebeskoga, a tko je živio opredijeljen za sebičnost, otići će među prokletnike. Pozvao je nazočne da se uz Božju pomoć i zagovor Isusove Majke svojom slobodom i pameću još čvršće opredijele za sebedarje, te već na zemlji početno budu dionicima nebeskog kraljevstva.


Na svršetku misnog slavlja jedan župljanin je zahvalio biskupu što je pohodio župu Rešetari i predvodio sveto slavlje prigodom svetkovine Krista Kralja i 40. obljetnice osnutku njihove župe te mu uručio prigodne darove.  Biskup je zahvalio za primljene darove, kao i za sve lijepo i dobro što župljani ove župe nastoje činiti za Boga i čovjeka. Također im je zahvalio za sudjelovanje na Euharistijskom kongresu minuloga 24. rujna, koji je unatoč kiši  toga dana, bio snažni duhovni događaj. Na župnika i sve župljane, kao i na ono što će oni u daljnjem povijesnom hodu svoje župe zajednički činiti, zazvao je Božji blagoslov.


Tagovi: biskupija, Požega, rešetari

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Stigle su nove preporuke kako se održavaju stambene zgrade: Ovog se sada stanari trebaju pridržavati

.

Božićna jelka stigla je na Trg svetog Trojstva- Kakve božićne dekoracije biste željeli vidjeti u Požegi?

.

Pleternica ukida prirez i odriče se više od milijun kuna godišnjeg prihoda kako bi privukla investitore i potaknula poduzetništvo

.

Ovo su nove mjere, nema kavice, nema svadbi, ali u crkvu se još uvijek može

.

Ako na više računa imate istu lozinku, kao da zovete da vas opljačkaju

.

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: ʺPsi pate i gladuju, a inspekciji je sve u redu!ʺ

.

Hrvatska danas ima preko 4000 novopozitivnih osoba, preminula 51 osoba

.

Sočni čokoladni kolač s konjakom

.

Gradski muzej Požega danas predstavlja mobilnu aplikaciju „Blago Požege“

.

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

.

DVOSTRUKA MJERILA? S 87 zaraženih koronom imali smo lockdown, a s dnevno 3000 zaraženih održavali su se veliki skupovi

.

Natjecatelji GK Sokol sudjelovali na Državnom prvenstvu RH u Osijeku

.

Vozilom udario o konja

.

Ponovno neobično postavljeni prometni znakovi zbunjuju Požežane

.

PSŽ: opet nagli porast novozaraženih, od jučer njih 45 dok je 38 osoba hospitalizirano

.

Struje neće biti....

.

Vrijeme danas oblačno i maglovito

.

Preminuo je legendarni Diego Armando Maradona!

.

Franjo Lucić osuđen za podmićivanje novinara. Bez brige, mi vas nećemo tužiti, samo nas podmitite!

.

Potraga za odbjeglim bikom i dalje u tijeku

.

Građanska akcija Volonterskog kluba Ekonomske škola Požega povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

.

Besplatna pravna pomoć za stanovnike Požeško - slavonske županije 26. studenoga

.

Sočna torta od sira s mandarinama

.

Stožer najavio zatvaranje kafića i restorana do Badnjaka. Poduzetnici: ʺVlada nas mora obeštetiti!ʺ

.

Rekordan broj zaraženih i umrlih u Hrvatskoj

.

Mail Boxes Etc. s više od 2600 poslovnica u cijelome svijetu stigao je i u Požegu, a svojim klijentima nudi usluge prikupa, pakiranja i slanja paketa!

.

HNB izdao kovanicu ʼZlatna kunaʼ, inicijalna cijena oko 4.568 kn

.

31. Susret hrvatskih plesnih ansambala 28. studenoga u online okruženju

.

Biljana Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za samo dva glasa

.

Komunalcu odobren još jedan EU projekt: Stižu specijalizirana vozila za odvojeno prikupljanje papira, kartona i plastike te biootpada

.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi od 25. do 27. studenog

.

Priopćenje GO SDP-a Požega povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

.

23-godišnja vozačica udarila vozilom o betonski zid

.

Od jučer 13 novozaraženih, ukupno PSŽ ima 283 aktivna slučaja zaraze

.

Struje neće biti....

.

Vrijeme danas oblačno i maglovito uz mjestimičnu rosulju

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Vatreno jutarnje nebo iznad Požege