Susret crkvenih pjevačkih zborova u Požegi

FOTO: biskupija.hr

27.11.2017. | M.M
Pregleda: 2325

Članovi crkvenih pjevačkih zborova iz različitih župa Požeške biskupije okupili su 25. studenog na svom godišnjem susretu u Požegi, prigodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. Na susretu je sudjelovao zbor župe Duha Svetoga iz Požege s voditeljicom Elizabetom Štancl, zbor župe sv. Leopolda Mandića iz Požege s voditeljicom Anom Komarić, zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Našica s voditeljem Marijanom Slakićem, zbor župe Marije Kraljice i sv. Jurja iz Davora s voditeljicom Marijom Filipović, zbor župe sv. Terezije Avilske iz Požege s voditeljem Antonom Hećimovićem, Katedralni zbor s voditeljem Mariom Večerićem, zbor župe Presvetog Trojstva iz Daruvara s voditeljicom Vandom Cegledi, zbor župe sv. Barbare iz Jakšića s voditeljicom Lidijom Pecko i zbor župe sv. Josipa iz Lipovljana s voditeljem Josipom Horvatom. Program je započeo u Katedrali molitvom sv. Ceciliji i sv. Tereziji Avilskoj, a nakon toga pjevači su se uputili u obližnju Dvoranu sv. Terezije gdje su se zborovi pjesmom predstavili jedni drugima. Nakon glazbenog programa uslijedila je sveta misa u crkvi sv. Lovre koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, a pjevanjem su ravnali Mario Večerić, katedralni zborovođa i orguljaš, i Josip Prajz, zborovođa i orguljaš u Kaptolu. Biskup je pjevačima izrazio dobrodošlicu,  istaknuvši  da su se pridružili osamstoljetnoj hvali Božjoj koja odjekuje u ovoj starodrevnoj crkvi sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije. Zahvalio im je na svemu onome što nastoje činiti u svojim župama, pjevajući u svetim slavljima. Kazao je da je to sasvim posebno služenje u Crkvi, kojim pomažu  vjernicima da što dublje budu dionicima otajstava koja slave.




Na temelju svetih čitanja biskup je u homiliji progovorio o mjerilima po kojima netko živi. Rekao je da nam prvo čitanje iz Prve knjige o Makabejcima predstavlja poganskog kralja Antioha IV. koji zbog nezasitne težnje za bogatstvom osvaja i pljačka susjedne zemlje i narode, pa i sam jeruzalemski hram. Na kraju života, ponižen i napušten od svih sam uviđta da je ostao iznutra opustošen, čovjek prazna i jadna srca jer je živio po krivim, sebičnim mjerilima. Aktualizirajući to starozavjetno iskustvo, biskup je upozorio da se i nama danas u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama zapadnog svijeta, nameću  mjerila i kriteriji koja se uglavnom odnose na gospodarski napredak, ne uzimajući u obzir da je čovjek u svom srcu i savjesti izmjeren Božjim mjerilima, te ga život po njima  jedino može učiniti duboko ispunjenim i sretnim bićem.






Kazao je da u evanđelju susrećemo saduceje koji niječu uskrsnuće te Isusu argumentiraju ženom udavanom sedam puta uz pitanje čija će ona biti o uskrsnuću.  U svom odgovoru Isus im je protumačio kako i s obzirom na brak postoje Božja mjerila po kojima se nakon uskrsnuća živi poput anđela, na višoj razini postojanja, gdje nema više muško-žensko, nego novo stvorenje. Biskup je istaknuo da je ljubav Božje mjerilo, po kojoj i brak u svojoj ovozemljskoj stvarnosti postaje predokus čovjekove pune ostvarenosti u zajedništvu vječne Božje ljubavi koja ne pozna granica.




Ustvrdio je kako je sv. Cecilija živjela po mjerilu Isusove ljubavi kojom je u svojoj muci i msrti na križu pobijedio smrt, nije se dala zavesti mjerilima rimskog cara i njegovih vojnika, nego se odlučila u potpunosti mu pripadati kao njegova zaručnica. Dodao je kako je povijest  zapamtila da se u trenutku kad je Cecilija po mjerilu ljudske mržnje i sebičnosti bila progonjena i ubijana čula pjesma i radost, jer ne može nestati onaj tko ljubi i tko je sebe povjerio Bogu. Kazao je pjevačima da oni na svoj način u pjevanju žive po mjerilima Božjim koja ih uvode u dubinu, sklad i ljepotu  postojanja, te da njihovo srce ne ostaje ojađeno i prazno poput Antiohova. Zahvalio im je što se svojim pjevanjem u svetim slavljima pridružuju pjesmi sv. Cecilije, te ih potaknuo da i dalje radosna srca požrtvovno pomažu sudionicima euharistijskih slavlja da do njih dopre mjera Isusove ljubavi koja se u misnoj žrtvi obnavlja. Zahvalio im je što su tim raspoloženjem sudjelovali na slavlju Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa u Požegi o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije.




Na svršetku misnog slavlja biskup je kazao pjevačima da je njihovo sudjelovanje na Euharistijskom kongresu u rujnu ove godine bio na neki način susret zborova o 20. obljetnici uspostave Požeške biskupije te je stoga bilo ponešto upitno ovo tradicionalno okupljanje prigodom blagdana sv. Cecilije. Istaknuo je da radi toga njihov dolazak u Požegu zavrjeđuje posebnu pohvalu, koju im je posvjedočio poveljom Priznanja.










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI