Sudbina prvog proizvođača čokolade s rižom na svijetu u rukama Ante Ramljaka

FOTO: A.M.

ZVEČEVO NA ČEKANJU

Sudbina prvog proizvođača čokolade s rižom na svijetu u rukama Ante Ramljaka

21.11.2017. | tportal.hr PREGLEDA: 6997

Požeškom Zvečevu nedostaje glas njihova najvećeg vjerovnika, koncerna Agrokor u postupku izvanredne uprave, pa da mu u utorak prođe plan restrukturiranja. Prije osam dana glasanje je odgođeno na zahtjev samog Zvečeva. Požežani su iskoristili zakonsko pravo jer su se zakomplicirale stvari u tom pogledu.

Vjerovnici od Zvečeva, prvog proizvođača čokolade s rižom na svijetu, potražuju ukupno 230,58 milijuna kuna, pri čemu je 4,5 milijuna kuna osporeno. Na popisu su 324 vjerovnika, a listu predvode banke koje zajedno potražuju gotovo 71 milijun kuna. Zvečevo duguje Ministarstvu financija 15,7 milijuna kuna, a Ministarstvu gospodarstva za robne zalihe 8,7 milijuna kuna.

Na popisu su i Agrokor i njegova povezana društva. Tražbine Agrokora više su od 30 milijuna kuna, Konzuma iznad 43 milijuna kuna, Velpro centra 6,6 milijuna kuna, Tiska oko 503.000 kuna te Žitnjaka 354.000 kuna.


`Vjerujem da će prevladati zdrav razum na strani Agrokora kao najvećeg vjerovnika, da će prepoznati interes da Zvečevo nastavi poslovanje. Vjerujem da će to tako završiti i da će glasati za plan restrukturiranja`, odgovara tportalu predstečajni povjerenik Zvečeva Milan Nakić jer, prema saznanjima iz razgovora, do sada je sve upućivalo na Agrokorovu podršku.

Požežani su njihovu suglasnost očekivali puno ranije, ali zbog problema u samom koncernu, pretpostavljaju, vjerojatno su fokusirani na njih. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak pak treba pribaviti suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća.

`Mislim da će to dobro završiti jer alternativa je stečaj. Samo to nije pravo rješenje za ovu tvornicu jer ona posluje stabilno i ostvaruju se znatni prihodi na tržištu. Riječ je o firmi koja ima kvalitetne proizvode, prepoznatljive na tržištu, koji su brendirani i traženi. Njezin nestanak, kao i nekih 350 do 400 zaposlenih radnika, za malu sredinu kao što je Požega značili bi u negativnom smislu jako, jako puno`, dodaje on.

Agrokorove tražbine, napominje, nisu osigurane pa u slučaju stečaja nije izgledno da se bilo što namiri.

`U slučaju stečaja i prodaje imovine namirili bi se u cijelosti jedino razlučni vjerovnici koji imaju osigurana potraživanja na imovini dužnika založnim pravom. Vjerovnici mahom jesu za nagodbu, međutim kod Agrokora je to stalo. Razumijem i specifičnost te situacije u kojoj se nalaze Ramljak i izvanredna uprava, ali se nadam da će glasati za plan restrukturiranja`, apelira on.

Neosigurane tražbine Zvečeva iznose oko 156 milijuna kuna, a prvi kriterij prema Stečajnom zakonu je postignut, jer je natpolovična većina vjerovnika podržala plan. Traži se još i kumulativno drugi uvjet, a riječ je da po financijskom iznosu plan podrže dvije trećine tražbina, odnosno oko 104 milijuna kuna tražbina potrebno je da bi se izglasao plan restrukturiranja, za što je bitna Agrokorova podrška.

`Novo ročište je 21. studenog. Očekujem da će se glasati `za`. O ovoj drugoj varijanti i ne razmišljam. Ne čini mi se prihvatljivom, ni zdravorazumski, ni gospodarski. No i ona je otvorena kao mogućnost`, ističe Nakić.

Hoće li i kako glasati koncern Agrokor, odgovor do zaključenja teksta nismo dobili iako smo im pitanje uputili još prošlog tjedna.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Zvečevo je podnijelo početkom lipnja osječkom Trgovačkom sudu, odnosno njegovoj Stalnoj službi u Slavonskom Brodu, koji ga je dan poslije i prihvatio. Prosječni troškovi redovnog poslovanja ove tvornice čokolade na godišnjoj razini premašuju 200 milijuna kuna.

Većinski vlasnik konditorske tvrtke Zdravko Alvir uoči otvaranja predstečaja tportalu je rekao kako se nada da će postupak završiti do kraja godine.

`Imamo već dogovore s ozbiljnim dobavljačima koji su nas spremni podržati i na takav način ponovno pokrenuti proizvodnju, osigurati tržište. Zakon je znatno ubrzao proces. Mislim kako je predstečaj novina koja bi mogla koristiti mnogima. Naravno da je bolje ako se ne ide u njega, ali je sigurno jedno od dobrih rješenja. Hvala Bogu da imamo tu mogućnost spasiti firmu. Mislim da ćemo ju spasiti. Definitivno`, odgovorio nam je tada Alvir.

izvir: www.tportal.hr
Tagovi: zvečevo, stečaj, ante ramljak, požega

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Noć knjige 2019.: učlanite se besplatno u knjižnicu!

.

Ima li razloga za brigu? Dolazi golemi oblak pijeska iz Sahare

.

Uskrsni je ponedjeljak: Znate li koje je značenje ovog dana?

.

Uskrs u bar & discotheque-i Platinum 21.4.2019.

.

Čestitka župana Tomaševića

.

ʺLuda babaʺ iz Velike natjerala Ustavni sud da ju zaštiti

.

Kuzmička uskrsna sedmica

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas sunčano, sutra moguća kiša

.

Uskrs u požeškoj Katedrali

.

Dva natjecatelja, dva natjecanja, dva prvaka. Idealan rezultat za Body Art tim!

.

Zašto Uskrs mijenja datum?

.

Ekskluzivno: Pošto Kutjevo nije dobilo aerodrom, Općina Kaptol će ipak sve nadoknaditi ?!?!

.

Ludi noćni život u Platinumu 21.4.2019.

.

Baby boom - 123. brigada HV Požega to može i bolje ili ???

.

Pobjeda Kaptola za veliku gužvu na vrhu

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Vazmeno bdijenje u požeškoj Katedrali

.

Sretan Uskrs!

.

Biskup Škvorčević na Veliku subotu pohodio sjedište Caritasa, Caritasovu kuhinju i obitelji u potrebi

.

Subotnja šetnja Požegom 20.4.2019.

.

Obred Muke Gospodnje u požeškoj Katedrali

FOTONALAZ

Posljednji tjedan foto natječaja „Volim svoju županiju“