Program Erasmus slavi 30. rođendan

Erasmus
(FOTO: Google)

19.11.2017. | S.M.S.
Pregleda: 1776

Jedan od najuspješnijih programa Europske unije i najveći program akademske mobilnosti u svijetu - program Erasmus - ove godine slavi 30. rođendan. U proteklih 30 godina devet milijuna građana Europe sudjelovalo je u međunarodnim razmjenama, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima koje se financiraju u sklopu programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili. Zahvaljujući tome, izgrađen je nov naraštaj Europljana koji su pokretačka snaga Europe utemeljene na znanju, inovacijama, poduzetništvu, toleranciji i multikulturalnosti. Provedba programa započela je 1987. godine i isprva je obuhvaćao programe akademske mobilnosti, ali se tijekom godina razvijao i proširio i na druga područja. Nova generacija programa za razdoblje 2014. – 2020., koji dobiva naziv Erasmus+, obuhvatila je sve prethodne programe Unije, a kao novost je uvedeno i područje sporta.

U Republici Hrvatskoj program se provodi od 2009. godine i za njegovu je provedbu zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije uz nadležna ministarstva – Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i njegovih prethodnika - Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu – u oko 3.000 projekata mobilnosti radi učenja i usavršavanja do danas je sudjelovalo više od 40.000 građana iz oko 2.000 ustanova. Ove godine Agencija obilježava 10. obljetnicu rada, a o uspješnosti u provođenju programa svjedoči podatak o iskorištenosti otprilike 99% sredstava Europske unije za financiranje dosadašnjih projekata.


Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina


Proslava 30. obljetnice programa Erasmus održat će se 27. studenoga u Zagrebu. Svečanom konferencijom obilježit će se među ostalim uspjesi svih organizacija i vrijednih pojedinaca koji su svojim predanim radom i velikim entuzijazmom potaknuli pozitivne promjene u sustavu obrazovanja, osposobljavanja i mladih u Republici Hrvatskoj.

Bit će predstavljeni primjeri dobre prakse i dodijelit će se nagrade istaknutim korisnicima programa Erasmus te će se održati panel-rasprava o budućnosti programa nakon 2020. godine. Na proslavi će sudjelovati visoki gosti – uz ministrice prof. dr. sc. Blaženku Divjak i gospođu Nadu Murganić potvrđen je i dolazak europskog povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport gospodina Tibora Navracsicsa.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI