¨Živjeti zajedno - sluge, služinčad i sluškinje u gradu Osijeku¨ - predavanje prof. dr. sc. Zlate Živaković-Kerže

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

17.11.2017. | M.M.
Pregleda: 3490

"Živjeti zajedno - sluge, služinčad i sluškinje u gradu Osijeku" bila je tema današnjeg predavanja prof. dr. sc. Zlate Živaković-Kerže u knjižnici Gimnazije Požega koje je organiziralo Povijesno društvo Požega.








"Tijekom formalnog obrazovanja, ali i u našim medijima često smo bili u mogućnosti mnogo naučiti o životu i djelovanju vladajućih slojeva poput plemstva, svećenstva i bogatog građanstva. Čak je i pažnja ljudi od pera, a ponajprije povjesničara bila gotovo isključivo usmjerena na izučavanje vladajućih elita, a pri tome je istraživanje povijesti siromašnih, seljaka, radnika i posluge bilo zanemareno. Kod nas su ovi problemi još uvijek nekako u drugom planu iako ima nekih ohrabrujućih i značajnih pomaka. Ovo predavanje jedan je mali iskorak za našu sredinu prema temama koje su izuzetno važne za potpunije sagledavanje prošlosti. Što mi znamo o slugama i sluškinjama? Malo. Predavanje nosi naslov "Živjeti zajedno – sluge, služinčad i sluškinje u gradu Osijeku". Nadam se da će netko istražiti i napisati historiografsko djelo o problemima života i rada slugu i sluškinja u Požegi jer je riječ o temi izuzetne vrijednosti. Nadam se da smo ovim predavanjem uspjeli makar podsjetiti naše učenice i učenike te odrasle sugrađane na one koji su u našoj lokalnoj historiografiji i publicistici još uvijek gotovo neprimjetni u sjeni vojnika, ratnika i vođa.








"Zahvaljujem profesorici Zlati Živaković-Kerže na ovom predavanju i podršci Povijesnom društvu Požega u nastojanjima da poteknemo naše sugrađane na razgovor o raznim problemima prošlosti. Riječ zahvale upućujem i svima koji su došli slušati ovo vrlo poticajno i zanimljivo predavanje. Povijesno društvo Požega i dalje će nastojati pomicati granice dijaloga i tolerancije u našoj lokalnoj sredini u suradnji s vodećim znanstvenicima u ovom dijelu Europe", rekao je Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI