Liječnicima će subvencionirati specijalizaciju i kredite, a djeci plaćati vrtiće

Gradska bolnica Pakrac
(FOTO: compas.com.hr)

17.11.2017. | poslovni.hr
Pregleda: 3478

Od 1. siječnja pakračkim studentima medicine 1200 kuna stipendije, a doktorima gradski stan i dva posto kamate na stameni kreditNedostatak liječnika u zemljama EU uzrokovao je njihov velik odljev iz Hrvatske, odakle ih je u posljednjih nekoliko godina otišlo više od 500. Još dio ih to planira, a posebice će se na to odlučivati sadašnji studenti i specijalizanti, kojima je lakše unaprijed planirati, a i izloženi su "headhunting” agencijama koje ih učestalo oblijeću. Manja mjesta u Hrvatskoj imaju ozbiljan problem manjka liječnika, poput Pakraca. Taj bi problem trebali rješavati zajednički država i lokalna zajednica, no Pakrac je prvi koji je to ozbiljno shvatio.

Besplatno ljetovanje–Pakračkoj bolnici fali kirurga, internista, ginekologa, anesteziologa... Svih specijalista! Ima liječnika u godinama i trebat će mlađih.Zato smo u dogovoru s Gradskim vijećem pripremili niz pogodnosti kojima planiramo privući doktore u naš grad, da tu ostanu raditi ili da dođu – pojasnila nam je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, nakon što ga je predstavila na kongresu Zdravlje i zdravstvena zaštita Futur Z.

Na sjednicu Gradskog vijeća 11. prosinca ide gradska odluka o pogodnostima za liječnike, koja bi u primjenu krenula s Novom godinom. Predviđa stipendiranje studenata medicine s 1200 kuna mjesečno (trenutno ih je sedam), smještaj liječnika u gradske stanove blizu bolnice, u središtu grada, zatim subvenciju dva posto stambenih kredita, sufinanciranje troškova specijalizacije zbog troškova stanovanja i odvojenog života u visini od 800 kuna.


Stipendije svim studentimaOdluka predviđa i sufinanciranje stručnog usavršavanja (kongresi, neformalno usavršavanje, seminari), te 50-postotno sufinanciranje dječjeg vrtića i besplatno ljetovanje i zimovanje za djecu - u odmaralištu na Viru te u Slovačkoj kroz projekte razmjene učenika s prijateljskim gradovima iz Slovačke.


Gradonačelnica Pakraca dodaje kako su se kod ove odluke vodili prijedlozima Hrvatske udruge bolničkih liječnika.U ime HUBOL-a, dr. Ada Barić zahvalila je pakračkoj gradonačenici i istaknula Pakrac kao sjajan primjer brige o zajednici. Pakrac inače stipendira sve svoje studente s 400 kuna, one deficitarnih struka s 800, koliko iznosi i socijalna stipendija, a stipendiranje studenata medicine s 1200 kuna najnovija je gradska odluka.

izvor: www.poslovni.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI