Pogledajte kolike su kazne za neposjedovanje propisane zimske opreme!

Zimski uvjeti na cestama
(FOTO: compas.com.hr)

14.11.2017. | www.mup.hr
Pregleda: 6364

Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu i ove godine želimo podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i propisanu zimsku opremu, a posebno iz razloga što je u dijelu koji se odnosi na održavanje prometnica došlo do određenih promjena koje bi mogle interesirati sve sudionike u prometu.

ZAKONSKE ODREDBE VEZANE ZA ZIMSKE UVJETE NA CESTAMA

Iako je mijenjan Zakon o sigurnosti prometna na cestama nije donio promjene vezane za ograničenja prometa odnosno definiranja zimskih uvjeta na cestama tako da je i nadalje određeno da su:Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom, ili kada je na kolniku poledica.


Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ("NN" br. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17) propisano je da se za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.


Za nepoštivanje odredbi članka 193. vozačima je propisana novčana kazna u iznosu od 700 kuna.Iako u Republici Hrvatskoj zimski uvjeti na cestama i obvezno korištenje zimske opreme nije datumski vezano donesena je Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj ("NN" br. 145/13) kojom su određene dionice na kojima je upotreba zimske opreme obvezna za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske kao zimske dionice određene su državne ceste:

DC 5 Daruvar – Pakrac – Lipik – Okučani i
DC 53 Našice – Čaglin – Slavonski Brod

ZIMSKA OPREMA

Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama ("NN" br. 85/16 i 24/17.) u članku 104. propisuje zimsku opremu:

Zimskom opremom motornih vozila kategorije M (osobni automobili) i N (teretni automobili) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t sukladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimskom opremom autobusa sukladno ovom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Pneumatici s čavlima ne smiju se postavljati na motorna vozila.

Nekoliko savjeta vozačima

Na put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena.

Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva.

Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.

Prije polaska na put obvezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.

Prilikom polaska na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te izbjegavajte vožnje na rezervi.

Prilikom opremanja vozila zimskim gumama (oznaka M + S), naglašavamo zakonsku obavezu korištenja takvih guma na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom no kod spuštanja nizbrdicom stražnji dio vozila nije stabilan.

Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma. Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).

Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave "ledene zasjede", zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI