Zvečevo ovisi o Vladi, Agrokoru i vijeću vjerovnika

Zvečevo u štrajku
(FOTO: A.M.)

14.11.2017. | poslovni.hr
Pregleda: 8347

Ročište za glasovanje o Planu restrukturiranja Zvečeva zakazano za 13. studenog jučer nije održano, nego je odgođeno na rok od 8 dana i to na zahtjev samog dužnika koji je iskoristio svoje zakonsko pravo nakon što su se stvari iznenada zakomplicirale u pogledu samog izglasavanja.

Naime, njegov najveći vjerovnik je koncern Agrokor u postupku izvanredne uprave bez kojeg nije moguće izglasati plan restrukturiranja Zvečeva, a kako se on nije uspio iskoordinirati, Zvečevo je zatražilo odgodu od 8 dana, pojašnjava predstečajni povjerenik Milan Nakić. "Ovo nas je ipak iznenadilo. Očekivalo se da će Agrokor glasovati puno ranije, ali u koncernu su očito previranja i fokusirani su na svoje probleme.

No, očekuje se da će u roku od 8 dana izvanredni povjerenik Ante Ramljak pribaviti suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća", kaže Nakić dodajući kako ni za koga ne bilo dobro da ova nagodba ne prođe, dok bi od eventualne prodaje imovine opterećene hipotekama korist imale samo banke, njih četiri-pet koje su razlučni vjerovnici. Zvečevo je, kako ističe, jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Požegi, zapošljava više od 300 radnika, pa se i u kontekstu Vladinog plana za pomoć Slavoniji očekuje konkretizacija takvih najava kroz podršku Zvečevu.


U protekla tri mjeseca stvorena akumulacija iznosi oko 5 mil. kuna, a dvije tvornice za čokoladu i pića dobro posluju. Neosigurane tražbine Zvečeva iznose oko 156 milijuna kuna, a prvi kriterij koji traži Stečajni zakon je postignut jer je natpolovična većina vjerovnika podržala plan.


Još se traži kumulativno i drugi uvjet da po financijskom iznosu plan podrži 2/3 tražbina, tj. oko 104 milijuna kuna tražbina potrebno je da bi se plan restrukturiranja izglasao, za što je bitna podrška koncerna Agrokor. S tim i vezi članica privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković navodi kako oko toga do sada nije kontaktirana te da će vijeće očito morati zauzeti stav. "Imam empatiju prema postupku u kojem je Zvečevo gdje su upitna radna mjesta", poručila je.

izvor: www.poslovni.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI