Evo koje će destinacije postati nove meke za emigriranje Hrvata!

Iseljavanje
(FOTO: google)

14.11.2017. | sbonline.net
Pregleda: 4995

Svake godine na Savjetovanju ekonomista samo pričamo o stanju i problemima u gospodarstvu, ali ništa nije personalizirano: nakon 25 godina nitko se ne osjeća odgovornim ni za što.

Valjda je Mickey Mouse kriv za sve – rekao je Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, okupljenima na jednom od panela Savjetovanja u Opatiji, koje obilježava svoju 25. godišnjicu, a i ove je godine, kao i mnogih ranijih, pretežito obojeno ‘tmurnim tonovima’.

– Činjenica da je odgovornost depersonalizirana, vodi u dodatno nepovjerenje prema institucijama, tako da zemlja danas ima jednu dihotomnu sliku: s jedne strane su makroekonomski pokazatelji koji su relativno dobri, a s druge strane, na mikro razini, vlada ogromno nepovjerenje u institucije države, političare, regulatore… Pa onda imate istraživanja gdje je najpozitivniji političar ‘Nitko’ i slično. Pitanje je što će prevagnuti i što će se prilagoditi čemu, ili će na mikrorazini situacija profunkcionirati ili će se i ovi makro pokazatelji urušiti uslijed krize institucija – opisao je Novom listu Lovrinčević.


Dodaje da sve to vodi k produbljivanju procesa društvene eutanazije, na koji je upozoravao i na ranijim savjetovanjima, a sada se, kaže, upravo to i događa: kriza povjerenja u političke strukture, institucije, regulatore, a sve praćeno emigracijom.


Lovrinčević je nabrzinu prošao ključne točke ekonomije pa naglasio da se javne financije stabiliziraju jer na prihodovnoj strani imamo višak od pet milijardi uslijed porezne reforme, a rashodna se rasteretila zbog smanjenja troška kamata na javni dug koji se zanavlja po nižim stopama, i to je dobro.

– Ipak, privatizacija, ‘outsourcing’ i reformski zahvati (osim porezne reforme) su zaustavljeni, a plaće brutalno smanjene, pa bi nam se moglo desiti da nam destinacije za emigriranje postanu i Češka i Slovačka, i druge zemlje koje to nikad prije nisu bile. Proces uvođenja eura izvršit će daljnji pritisak na smanjenje plaća u javnom sektoru, a tu treba biti oprezan i selektivan jer može doći do daljnjeg odlijevanja kvalitetnijih kadrova iz javnog sektora – kaže Lovrinčević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI