15. obljetnica požeških ¨Artistancija¨ i prisjećanje na Požežane koji više nisu s nama

Artistancije
(FOTO: D.M.)

13.11.2017. | D.M.
Pregleda: 4834

Uz 15-tu godišnjicu požeških "Artistancija" prisjetit ćemo se Požežana koji su sudjelovali u izuzetno posjećenim "Večerima poezije požeških pjesnika" 2001. i 2002. godine, koje su dovele do izdavanja ove izvanvremenske zbirke poezije, izdane i predstavljene na samo Grgurevo 2002. godine, u kojoj se predstavilo 14 požeških pjesnika. Puno, previše, naših Požežana koji su sudjelovali u ovome projektu, na našu veliku žalost u međuvremenu je preminulo, neka ovo sjećanje bude posvećeno njima, koji i dalje žive kroz stihove u ovoj zbirci!




Zagrebu 11. studenog 2015., u 48. godini preminuo je Požežanin Igor Bereš, autor naslovnice i ovitka knjige, te autor svih 14 ilustracija u "Artistancijama". 12. studenoga 2015. u Požegi, u 48. godini preminuo je pjesnik Stipo Martić. Na današnji dan, 13. studenog 2008. u Požegi je preminuo dr. Željko Muljević, autor i pokretač brojnih kulturnih projekata u gradu, te također pjesnik čiji stihovi su se našli u ovoj zbirci.






Umrli su i Pero Kinder, nekadašnji predsjednik požeškog Društva MS, Ivan Fadljević, novinar i publicist, i Milan Kaučić, poznati požeški pjesnik i planinar - također pjesnici koji su sudjelovali u književnim večerima i zbirci poezije. Preminuo je i nakladnik ove knjige, tadašnji požeški gradonačelnik Karlo Gregurić. Na sve 3 književne večeri stihove je čitala dugogodišnja požeška glumica Milica Nemeth Panežić, koja je također preminula.




Preminuo je i požeški novinar Ivan Jakovina, koji je o Artistancijama više puta pisao u svojoj stalnoj kolumni u Večernjem listu. Voditelj književnih večeri i urednik ove zbirke Dražen Muljević, uz 15-tu godišnjicu "Artistancija" razmišlja o ponovnom okupljanju živućih pjesnika iz zbirke, na seriji književnih večeri kojima bi obilježili ovu obljetnicu.




Uz veterane "Artistancija" Lanu Derkač, Tina Kolumbića, Nenada Vlašića, Tomislava Čmelara, Nadu Bonić, Željka Barišića, Darka Kordovana, Željku Kovačević, Zrinku Muljević i Mariju Nikolić, na književne večeri bili bi pozvani i neki novi - mladi pjesnici, čije vrijeme tek dolazi...













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI