NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Požeški srednjoškolci na mobilnosti u Portugalu

FOTO: 034 portal

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA

Požeški srednjoškolci na mobilnosti u Portugalu

10.11.2017. | D.S. PREGLEDA: 2323

Tehničkoj školi iz Požege je Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU(AMPEU) odobrila Erasumus+ projekt mobilnosti učenika naziva: "Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka". Ovaj projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projektom su planirane dvije mobilnosti učenika. Prva mobilnost za 18 učenika u Bragu(Portugal), a druga za 16 učenika u Škofja Loku(Slovenija).

U razdoblju od 15.10. do 28.10.2017., prva mobilnost u portugalsku Bragu, ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja(po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji. Prije odlaska na mobilnost, nastavnici članovi projektnog tima, održali su učenicima jezične, kulturološke te pedagoško-stručne pripreme.

Na put se krenulo 15.10. autobusom do Zagreba, a zatim avionom preko Münchena do Brage. Po dolasku u Bragu bio je organizirani razgled grada, kako bi se učenici u danima mobilnosti što prije snašli i adaptirali na novu sredinu. Braga je grad sa mnogo crkvi, spomenika i kulturnih znamenitosti među kojima se ističe svetište Bom Jesus. Nakon povratka u hotel domaćin je predstavio raspored radnih i kulturoloških aktivnosti.
Prvi radni dan su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi vidjeli proizvodne i tehničke mogućnosti poduzeća. Svi zajedno su upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu u slijedeća dva tjedna. Učenici su praksu obavljali u devet poduzeća: IFIX, MallowDream, Promecel, Rito, Centroinformatica, Centisupport, VHV, XDOC, Mario da CostaMartins&Filho. Učenici su na praksi obavljali praktične zadaće primjerene njihovom stupnju teorijskog znanja: crtanje strojnih dijelova u programu Solidworksu, izrada dijelova na CNC tokarilici, glodalici i bušilici, lasersko rezanje i zavarivanje, programiranje CNC strojeva(tokarilica i glodalica), izrada utora i uprešavanje dijelova na stroju, provjera hrapavosti površine strojnih dijelova, mjerenje točnosti dimenzija i oblika, razbušivanje provrta, izrada navoja, instaliranje windowsa i office-ovih alata na računalo, popravak pisača, mobitela, programiranje pisača za ispis na cd/dvd, programiranje robotske ruke, priprema i montiranje klipova i klipnjača motornih vozila i druge. Veliku pomoć u obavljanju tih poslova učenicima su pružili mentori na praksi te nastavnici u pratnji. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom.
Nakon uspješno završenog radnog tjedna, subota i nedjelja su planirani za kulturološke izlete. U subotu, 21.10.2017., smo organizirali izlet u Lisabon. Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu smo svratili u svetište Gospe Fatimske. U nedjelju smo nakon sat vremena vožnje vlakom iz Brage doputovali u Portu. Porto je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. Nakon obilaska znamenitosti, posjet Portu smo završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.
Drugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. Tijekom večernjih sati, učenici su u hotelu pisali Dnevnik rada kako bi zabilježili sve detalje novostečenih znanja i vještina. br>
U petak, 26.10.2017., je bio zadnji radni dan u poduzeću. Naš domaćin, Braga mob, je navečer priredio malu svečanost za sve sudionike. Učenici su dobili potvrde o obavljenoj praksi:
Europassmobility dokument, te certifikat iz poduzeća kojim se potvrđuje da su odradili sve projektom planirane aktivnosti. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s našim portugalskim prijateljima. U subotu se na putu prema aerodromu zastalo na obali Atlanskog oceana. U vrlo opuštenoj atmosferi zbog dobro obavljenog posla, komentiralo se aktivnosti iz protekla dva tjedna. Vrijeme do ukrcaja za let iz Porta preko Frankfurta do Zagreba je vrlo brzo prošlo u konstruktivnom i vrlo otvorenom razgovoru. U Požegu smo stigli pomalo umorni, ali prepuni dojmova i zadovoljstva zbog uspješno odrađene mobilnosti.
Puno opširniju galeriju fotografija i video materijala možete pogledati na Facebook stranicama Tehničke škole.

Koordinator projekta:
Denis Smojvir, dipl.ing.

Tagovi: srednja škola, tehnička, erasmus, požega

48 SATI NA 034PORTALU

.

Posjet dječjim vrtićima, bolnici i kaznionici u prigodi sv. Nikole

.

Tradicionalno druženje uz priču i kreativni rad u Pakracu

.

Dodijeljena ¨Zlatna kuna¨ za 2018. godinu tvrtki Lipik Glas d.o.o., Cor d.o.o. i Plamenu d.o.o.

.

Kolike su stvarno visoke plaće u Njemačkoj i koja su najlošije plaćena zanimanja?!

.

Nekome od prolaznika jako su zasmetale božićne lampice u Pakracu

.

Plenki i pet ministara u Pleternici na obilježavanju Dana grada, a u Požegu došao doslovno vozač tajnice zamjenika nečega

.

Lažna medicinska sestra Veronika Pecolaj pronađena mrtva u stanu u Obrovcu: Utvrđuje se uzrok smrti

.

Tijekom nadolazećeg vikenda policija će pojačano provoditi nadzor sudionika u prometu

.

Pogledajte je li ime vašeg sina među 20 muških imena najpopularnijih u 2019. godini

.

Nepoznati počinitelj pokušao je provaliti u obiteljsku kuću u Požegi, policija traga za njim

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

KONAČNO!! Ministarstvo uprave objavilo: ʺUmrle osobe više neće moći glasovati.ʺ

.

Evo koja sve sportska događanja nas očekuju ovaj vikend u SP ʺTomislav Pircʺ

.

Jeste li prilagodili svoje PVC prozore ekstremnoj hladnoći koja dolazi?

.

Struje neće biti ...

.

Izabrani novi suci za Županijski sud u Slavonskom Brodu, među njima i Požežanka Mirjana Madunić

.

Čelnici sindikata javnih službi potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

.

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 28. Obljetnica oslobođenja

.

U Požegi se danas, tijekom vožnje, zapalio automobil

.

Dječji vrtić “Maslačak” okitio božićne jelke u Pakracu

.

DIP PROVJERIO POTPISE: Na utrku za Pantovčak ide 11 kandidata

.

Održana radionica „Božićna pošta“ u Muzeju grada Pakraca

.

Sveti Nikola sa svojim pomoćnicima stigao u Pleternicu i podijelio djeci poklone

.

Odabrani najdoktori u Hrvatskoj, među njima i tri liječnika iz Požege i Pakraca

.

Na području županije postavljene nove nadzorne prometne kamere, pogledajte gdje se nalaze!

.

Mještani Komušine i Laza ogorčeni jer zbog blata i zemlje na ʺcestiʺ ne mogu prići svojim kućama

.

Osim usvojenog proračuna Grada Požege od 172 milijuna kuna, povećane su naknade za novorođenčad

.

Generalni vizitator zagrebačke Franjevačke provincije posjetio biskupa Škvorčevića

.

Struje neće biti ...

.

ZA SVE LJUBITELJE LEDA: Klizalište na Sportsko - rekreacijskom centru svoja vrata otvara u petak

FOTONALAZ

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!