NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Požeški srednjoškolci na mobilnosti u Portugalu

FOTO: 034 portal

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA

Požeški srednjoškolci na mobilnosti u Portugalu

10.11.2017. | D.S. PREGLEDA: 2426

Tehničkoj školi iz Požege je Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU(AMPEU) odobrila Erasumus+ projekt mobilnosti učenika naziva: "Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka". Ovaj projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projektom su planirane dvije mobilnosti učenika. Prva mobilnost za 18 učenika u Bragu(Portugal), a druga za 16 učenika u Škofja Loku(Slovenija).

U razdoblju od 15.10. do 28.10.2017., prva mobilnost u portugalsku Bragu, ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja(po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji. Prije odlaska na mobilnost, nastavnici članovi projektnog tima, održali su učenicima jezične, kulturološke te pedagoško-stručne pripreme.

Na put se krenulo 15.10. autobusom do Zagreba, a zatim avionom preko Münchena do Brage. Po dolasku u Bragu bio je organizirani razgled grada, kako bi se učenici u danima mobilnosti što prije snašli i adaptirali na novu sredinu. Braga je grad sa mnogo crkvi, spomenika i kulturnih znamenitosti među kojima se ističe svetište Bom Jesus. Nakon povratka u hotel domaćin je predstavio raspored radnih i kulturoloških aktivnosti.Prvi radni dan su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi vidjeli proizvodne i tehničke mogućnosti poduzeća. Svi zajedno su upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu u slijedeća dva tjedna. Učenici su praksu obavljali u devet poduzeća: IFIX, MallowDream, Promecel, Rito, Centroinformatica, Centisupport, VHV, XDOC, Mario da CostaMartins&Filho. Učenici su na praksi obavljali praktične zadaće primjerene njihovom stupnju teorijskog znanja: crtanje strojnih dijelova u programu Solidworksu, izrada dijelova na CNC tokarilici, glodalici i bušilici, lasersko rezanje i zavarivanje, programiranje CNC strojeva(tokarilica i glodalica), izrada utora i uprešavanje dijelova na stroju, provjera hrapavosti površine strojnih dijelova, mjerenje točnosti dimenzija i oblika, razbušivanje provrta, izrada navoja, instaliranje windowsa i office-ovih alata na računalo, popravak pisača, mobitela, programiranje pisača za ispis na cd/dvd, programiranje robotske ruke, priprema i montiranje klipova i klipnjača motornih vozila i druge. Veliku pomoć u obavljanju tih poslova učenicima su pružili mentori na praksi te nastavnici u pratnji. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom.
Nakon uspješno završenog radnog tjedna, subota i nedjelja su planirani za kulturološke izlete. U subotu, 21.10.2017., smo organizirali izlet u Lisabon. Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu smo svratili u svetište Gospe Fatimske. U nedjelju smo nakon sat vremena vožnje vlakom iz Brage doputovali u Portu. Porto je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. Nakon obilaska znamenitosti, posjet Portu smo završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.
Drugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. Tijekom večernjih sati, učenici su u hotelu pisali Dnevnik rada kako bi zabilježili sve detalje novostečenih znanja i vještina. br>
U petak, 26.10.2017., je bio zadnji radni dan u poduzeću. Naš domaćin, Braga mob, je navečer priredio malu svečanost za sve sudionike. Učenici su dobili potvrde o obavljenoj praksi:
Europassmobility dokument, te certifikat iz poduzeća kojim se potvrđuje da su odradili sve projektom planirane aktivnosti. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s našim portugalskim prijateljima. U subotu se na putu prema aerodromu zastalo na obali Atlanskog oceana. U vrlo opuštenoj atmosferi zbog dobro obavljenog posla, komentiralo se aktivnosti iz protekla dva tjedna. Vrijeme do ukrcaja za let iz Porta preko Frankfurta do Zagreba je vrlo brzo prošlo u konstruktivnom i vrlo otvorenom razgovoru. U Požegu smo stigli pomalo umorni, ali prepuni dojmova i zadovoljstva zbog uspješno odrađene mobilnosti.
Puno opširniju galeriju fotografija i video materijala možete pogledati na Facebook stranicama Tehničke škole.

Koordinator projekta:
Denis Smojvir, dipl.ing.

Tagovi: srednja škola, tehnička, erasmus, požega

48 SATI NA 034PORTALU

.

50 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

PRENOSIMO REAKCIJU JERKA ZOVAKA NA JUČERAŠNJI TRANSPARENT

.

Od jučerašnjih 11 uzoraka, dva pozitivna, u Požeško-slavonskoj županiji aktivnih 75 slučajeva

.

Obitelj Jakovljević nakon požara i dalje živi u ovoj kući, trebaju našu pomoć da saniraju štetu!

.

Vetovo će dobiti semafor

.

Banke ponovno naplaćuju proviziju na bankomatima

.

TOP 10 tvrtki prema dobiti u Požeško-slavonskoj županiji

.

Raspored utakmica jesenskog dijela prvenstva 1. i 2. Županijske nogometne lige

.

Biskup Škvorčević krstio u Kutjevu peto dijete roditelja Treger

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Sedam zakona za pečenje hrskavih, a sočnih zamrznutih krumpirića

.

VELIKA FOTOGALERIJA: Sjeverna tribina Stadiona uz Savu puna kao nekada

.

Ujutro pretežno oblačno, zatim smanjenje naoblake sa zapada

.

Ljeto na lipičkim bazenima, 11.7.2020.

.

Teža prometna nesreća kod Velike između traktora i automobila, dvije osobe prevezene u OŽB Požega

.

U PSŽ ima 73 aktivna slučaja, 5 osoba je hospitalizirano

.

Posjetite novootvorenu cvjećarnicu ʺPalmaʺ u Požegi

.

140 novih slučajeva zaraze koronavirusom

.

Subotnja sunčana šetnja Požegom 11.7.2020.

.

Zabrana paljenja vatre na otvorenom

.

Sedam novooboljelih na području susjedne županije

.

Ravnatelj bolnice Glavić i epidemiolog Vitalia obranili požešku bolnicu i Požeštinu od daljnjeg širenja koronavirusa

.

Održan plenum 1. i 2. ŽNL PSŽ - Glavna tema NK Croatia i NK Vidovci; ʺVeži konja gdje gazda kažeʺ

.

Od idućeg će tjedna nošenje maski u trgovinama biti obavezno, u kafićima ne

.

Biskup Škvorčević primio o. Kirku Velinskoga iz Makedonske pravoslavne Crkve

.

Načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s pozitivnom osobom

.

Trik za najfiniji kuhani kukuruz koji se topi u ustima

.

Danas u većem dijelu dana pretežno sunčano

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića