Požeški srednjoškolci na mobilnosti u Portugalu

Tehnička škola u Portugalu
(FOTO: 034 portal)

10.11.2017. | D.S.
Pregleda: 3105

Tehničkoj školi iz Požege je Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU(AMPEU) odobrila Erasumus+ projekt mobilnosti učenika naziva: "Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka". Ovaj projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projektom su planirane dvije mobilnosti učenika. Prva mobilnost za 18 učenika u Bragu(Portugal), a druga za 16 učenika u Škofja Loku(Slovenija).

U razdoblju od 15.10. do 28.10.2017., prva mobilnost u portugalsku Bragu, ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja(po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji. Prije odlaska na mobilnost, nastavnici članovi projektnog tima, održali su učenicima jezične, kulturološke te pedagoško-stručne pripreme.





Na put se krenulo 15.10. autobusom do Zagreba, a zatim avionom preko Münchena do Brage. Po dolasku u Bragu bio je organizirani razgled grada, kako bi se učenici u danima mobilnosti što prije snašli i adaptirali na novu sredinu. Braga je grad sa mnogo crkvi, spomenika i kulturnih znamenitosti među kojima se ističe svetište Bom Jesus. Nakon povratka u hotel domaćin je predstavio raspored radnih i kulturoloških aktivnosti.








Prvi radni dan su nastavnici zajedno sa učenicima išli u poduzeća kako bi vidjeli proizvodne i tehničke mogućnosti poduzeća. Svi zajedno su upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu u slijedeća dva tjedna. Učenici su praksu obavljali u devet poduzeća: IFIX, MallowDream, Promecel, Rito, Centroinformatica, Centisupport, VHV, XDOC, Mario da CostaMartins&Filho. Učenici su na praksi obavljali praktične zadaće primjerene njihovom stupnju teorijskog znanja: crtanje strojnih dijelova u programu Solidworksu, izrada dijelova na CNC tokarilici, glodalici i bušilici, lasersko rezanje i zavarivanje, programiranje CNC strojeva(tokarilica i glodalica), izrada utora i uprešavanje dijelova na stroju, provjera hrapavosti površine strojnih dijelova, mjerenje točnosti dimenzija i oblika, razbušivanje provrta, izrada navoja, instaliranje windowsa i office-ovih alata na računalo, popravak pisača, mobitela, programiranje pisača za ispis na cd/dvd, programiranje robotske ruke, priprema i montiranje klipova i klipnjača motornih vozila i druge. Veliku pomoć u obavljanju tih poslova učenicima su pružili mentori na praksi te nastavnici u pratnji. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom.




Nakon uspješno završenog radnog tjedna, subota i nedjelja su planirani za kulturološke izlete. U subotu, 21.10.2017., smo organizirali izlet u Lisabon. Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu smo svratili u svetište Gospe Fatimske. U nedjelju smo nakon sat vremena vožnje vlakom iz Brage doputovali u Portu. Porto je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. Nakon obilaska znamenitosti, posjet Portu smo završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.




Drugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. Tijekom večernjih sati, učenici su u hotelu pisali Dnevnik rada kako bi zabilježili sve detalje novostečenih znanja i vještina. br>
U petak, 26.10.2017., je bio zadnji radni dan u poduzeću. Naš domaćin, Braga mob, je navečer priredio malu svečanost za sve sudionike. Učenici su dobili potvrde o obavljenoj praksi:
Europassmobility dokument, te certifikat iz poduzeća kojim se potvrđuje da su odradili sve projektom planirane aktivnosti. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s našim portugalskim prijateljima. U subotu se na putu prema aerodromu zastalo na obali Atlanskog oceana. U vrlo opuštenoj atmosferi zbog dobro obavljenog posla, komentiralo se aktivnosti iz protekla dva tjedna. Vrijeme do ukrcaja za let iz Porta preko Frankfurta do Zagreba je vrlo brzo prošlo u konstruktivnom i vrlo otvorenom razgovoru. U Požegu smo stigli pomalo umorni, ali prepuni dojmova i zadovoljstva zbog uspješno odrađene mobilnosti.




Puno opširniju galeriju fotografija i video materijala možete pogledati na Facebook stranicama Tehničke škole.

Koordinator projekta:
Denis Smojvir, dipl.ing.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI