¨Ne slažemo se s načinom na koji gradonačelnica Jozić upravlja imovinom svojih sugrađana¨

FOTO: M.M.

NEZAVISNA LISTA GRADA PLETERNICE

¨Ne slažemo se s načinom na koji gradonačelnica Jozić upravlja imovinom svojih sugrađana¨

09.11.2017. | NL Grada Pletrernice PREGLEDA: 7218

Vijećnici Nezavisne liste Grada Pleternice poslali su priopćenje za javnost povodom prodaje dijela zemljišta iz pleterničke industrijske zone, te davanja u zakup preko 20 ha zemljišta u vlasništvu Grada Pleternice članovima obitelji Lucić.

Pripćenje prenosimo u cijelosti:

"Kao vijećnici Nezavisne liste Grada Pleternice, želimo javnost upoznati s našim neslaganjem načinom na koji gradonačelnica Antonija Jozić upravlja imovinom koja joj je povjerena od strane nas, njenih sugrađana. Smatramo da su sve aktivnosti vezane uz cijeli postupak kojim je obitelj Lucić došla bilo do vlasništva nad nekad otkupljenim gradskim zemljištem , bilo do zakupa gradskog zemljišta, izrazito netransparentne i iznenađujuće tajnovite.


Po javnosti dostupnim podacima, industrijska zona u Pleternici je ukupne veličine oko 164 ha, a poduzetnicima je od te površine na raspolaganju oko 64 ha. Industrijska zona se stvarala godinama i u nju su što kroz otkup zemljišta , što kroz ulaganja u infrastrukturu uložena značajna sredstva. Zemljište su mnogi Pleterničani prodali u najboljoj vjeri da će se na taj način ostvariti preduvjeti za razvoj poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta.

Franjo Lucić je za vrijeme svog gradonačelničkog mandata, odlučio dio zemljišta prodati Galonu d.o.o. , tvrtki u vlasništvu Josipa Galića. Nakon izvjesnog vremena, zemlja prelazi u vlasništvo tvrtke Experta d.o.o., koja je također u vlasništvu Josipa Galića. Ne znamo kakvi su bili poslovni planovi Josipa Galića, ali na predmetnom zemljištu nije došlo do nikakve investicije. Iako je bilo očito da se na zemljištu ne planira nikakva investicija, tadašnji gradonačelnik Lucić ,nije smatrao potrebnim tražiti povrat zemlje u vlasništvo grada. Poznavajući partnerske poslovne odnose između Grada Pleternice i tvrtke Presoflex d.o.o., postavlja se pitanje da li je moguće da je Franjo Lucić iskoristio svoje gradonačelničke ovlasti, da na posredan način dođe do zemljišta koje je grad otkupio od privatnih vlasnika. To nam potvrđuje i činjenica da su u svibnju 2017. u posjed čestica 2874 i 2872 došli Tofrado trgovina i Bioplin Pleternica. Obje tvrtke su u vlasništvu sinova Franje Lucića. Prije toga se 27.2. 2017. god. prava prvokupa odrekla Županija požeško-slavonska te je 02.03.2017. to isto učinio i Grad Pleternica.


Izmjenom i dopunom Prostornog plana Grada Pleternice od 12/2016, pola godine prije nego su Lucići došli kupovinom od Josipa Galića u posjed zemljišta u industrijskoj zoni, su stvoreni preduvjeti za izgradnju farme i plinskog pogona. Cijeli PPUG se mijenja isključivo zbog dvije parcele koje su u vlasništvu tvrtki Lucićevih sinova. (kč.br.2872. i kč.br. 2874.) Pola godine nakon izmjene , Tofrado trgovina dobiva 1.000.000,00 eura poticaja za farmu, za koju se ˝teren˝ priprema puno ranije. Izgleda da je riječ o izuzetno kvalitetno napisanom projektu, jer je očito da se znalo da će projekt proći i da će sredstva biti odobrena.

Čemu tolika tajnovitost?

Nekoliko rečenica iz Prostornog plana uređenja Grada Pleternice – sažetak:
PRIJEDLOG V. IZMJENA I DOPUNA PPUG PLETERNICE

Odlukom o izradi V. izmjena i dopuna Prostomog plana uređenja Grada Pleternice (članak 5. i 6.) potrebno je osigurati planske preduvjete za izgradnju gospodarskih građevina za intenzivan uzgoj životinja kapaciteta više od 800 uvjetnih grla, bioplinskog postrojenja snage do 3 MW i staklenika i/ili plastenika na kč.br. 2872/1, 2873 i 2874 k.o. Pleternica,površine oko 6,8 ha, koje se nalaze u dijelu izdvojenog građevinskog područja gospodarske zone Pleternica II. Kompletan PPUG je rađen isključivo zbog ostvarenja zakonskih preduvjeta za izgradnju farme.

Novi, izmjenjeni Prostorni plan je izglasan na sjednici od 02.12.2016. Dio vijećnika se te točke dnevnog reda, kao niti rasprave oko nje uopće ne sjećaju. Jednako tako, ta se točka nije isticala niti u medijima koji su sjednicu pratili. To je zanimljivo, jer se prenamjenom zemljišta, odnosno izmjenom Prostornog plana omogućila višemilijunska privatna investicija , što se ruku na srce, kod nas tako često ne događa. Sve je odrađeno tiho, bez velike pompe. Živimo u gradu u kojem gradonačelnica Jozić rado i to s razlogom ističe projekte i investicije u Gradu Pleternici. Nije nam jasno, kako je propustila najaviti višemilijunsku kunsku investiciju? Kako je moguće da se Grad odriče prvokupa, da se mijenja PPUG na sjednici Gradskog vijeća, a da se javnost ne upozna s namjerama investitora Lucića. Lijepo je da je gradonačelnica pokazala spremnost maksimalno izaći u susret potencijalnim investitorima, ali čemu tolika tajnovitost?

Od navedenih 64 ha koji su ukupno na raspolaganju zainteresiranim poduzetnicima, preko 20 ha je dano na raspolaganje tvrtkama u vlasništvu Lucićeve obitelji. Natječaj za zakup zemljišta je navodno bio na oglasnoj ploči u Gradu Pleternici i na gradskim WEB stranicama. S obzirom na tajnovitost cijele operacije, dozvoljavamo si sumnjati u to. Riječ je o zemljištu koje je godinama otkupljivano od privatnih vlasnika pod izlikom da se stvaraju preduvjeti za investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Nismo sigurni u činjenicu da bi ljudi prodali svoje zemljište Gradu, da su znali da će isto na raspolaganje za poljoprivredne aktivnosti dobiti članovi obitelji Lucić. Ovo je samo dio razloga zbog kojih je Grad Pleternica na listi najnetransparentnijih gradova u RH.

I na kraju, pozivamo sve zainteresirane OPG vlasnike, koji muku muče s nedostatkom obradive zemlje, a znamo da ih je takvih dosta. Obratite se Gradu Pleternici sa zahtjevom davam se na raspolaganje da ostalih 40 ha zemljišta u industrijskoj zoni. Nakon svega navedenog, nemamo razloga sumnjati da će vam gradonačelnica rado izaći u susret.

Vijećnici nezavisne liste Grada Pleternice"

Tagovi: pleternica, politika, nezavisna lista , zeljište, lucić, industrijska zona, galić, jozić

48 SATI NA 034PORTALU

.

Došla je druga nedjelja došašća, a s njom i paljenje druge svijeće na adventskom vijencu

.

KRIVA MAGLA??! Sudar auta i traktora u Krivaju, ima ozlijeđenih

.

Upaljena druga adventska svijeća u Lipiku

.

Požeški biskup Antun Škvorčević u Župi sv. Nikole u Međuriću, predvodio središnje euharistijsko slavlje

.

Vakula najavio veliku promjenu, očekuje se snijeg i u nizinama

.

Predstavljen kalendar i održano predavanje o benediktinskoj opatiji na 95. rođendanu Gradskog muzeja Požega

.

PRIČA IZ DUBLINA: ʺOtišli smo jer ne želimo trunuti u pokvarenom društvu gdje je bitno tko koliko ima i odakle mu to!ʺ

.

Upaljena druga adventska svijeća u Pakracu

.

Svečanim mimohodom pobjednika obilježena 28. obljetnica oslobođenja i Dan branitelja Lipika

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas pretežno oblačno i maglovito

.

Održana 13. Smotra folklora ʺObičaji starog zavičaja 2019.ʺ u organizaciji KUD-a ZD Rama iz Pleternice

.

Danas svi u Pleternicu na 13. Smotru folklora ʺObičaji starog zavičaja 2019.ʺ u organizaciji KUD-a ZD Rama iz Pleternice

.

Subotnja zimska šetnja Požegom 7.12.2019.

.

KRAĐE VOZILA: U kojim dijelovima Hrvatske su lopovi najaktivniji?!

.

28. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA LIPIKA: Obilježavanje Dana branitelja Lipika započelo uz projekciju filma ʺNaš Lipikʺ

.

Župa sv. Terezije Avilske, Požega i Caritas Požeške biskupije i ovog Božića prikuplja novac u humanitarne svrhe

.

Povodom sv. Nikole, najmlađi učenici iz Pakraca održali koncert

.

Klubovima Županijske malonogometne lige PSŽ Sveti Nikola donio nove lopte

.

Očekivani životni vijek u Hrvatskoj je 78 godina

.

Na radost svih građana otvoreno klizalište na Rekreacijkom centru u Požega

.

Sveti Nikola darivao djecu Lipika i okolice

.

Biskup Škvorčević povodom spomendana sv.Nikole s djecom u razvojnim poteškoćama

.

Struje neće biti ...

.

Danas promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja

.

Posjet dječjim vrtićima, bolnici i kaznionici u prigodi sv. Nikole

.

Tradicionalno druženje uz priču i kreativni rad u Pakracu

FOTONALAZ

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!