Najsiromašnija općina u Hrvatskoj – mjesto održavanja besplatnih edukacija za poduzetnike i sve one koji će to postati

Čaglin
(FOTO: Google)

09.11.2017. | Udruga Put Ruševo
Pregleda: 6668

Općina Čaglin, koja je na žalost jedna od najsiromašnijih općina ne samo Požeško slavonske županije, nego i Hrvatske, prema Popisu stanovništva iz 2011. godine broji 2723 stanovnika u 869 kućanstvu te ulazi u skupinu rijetko naseljenih općina s do 50 stanovnika po km². Općina zauzima površinu od 179,6 km². Gospodarska općine Čaglin uglavnom je naslonjena na proizvodnju hrane u OPG-ovim, te poduzetničke aktivnosti kroz plasman proizvoda tamošnjih OPG-ova, dok ostalih gospodarskih aktivnosti nema.

U općini Čaglin, osim znatnog smanjenja ukupnog broja stanovnika, došlo je i do smanjenja udjela mladog stanovništva i povećanje udjela zrelog stanovništva, što upućuje na proces blagog starenja stanovništva, kao i učestalo odseljavanje.

Upravo iz tih razloga danski poduzetnik hrvatskih korjena Kruno Kaić, uz veliko organizacijsko zalaganje Udruge građana "Put, istina i život" u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom www.poduzetnica.hr financirao je i donirao općini Čaglin i njezinim stanovnicima prvu besplatnu eduakciju na na temu: Ja (ne)mogu biti poduzetnik!, s ciljem podizanja razine poslovne obrazovanosti i iniciranja te jačanja gospodarske aktivnosti u ovom najsiromašnijem kraju Hrvatske.


Provedba besplatne edukacije dio je aktivnosti projekta Grad / Općina - prijatelj ženskog poduzetništva kojega provodi s jedinicama lokalne samouprave Virtualni ženski poduzetnički centar godinu dana.


Prva besplatna edukacija u općini Čaglin održava se i uz potporu načelnika općine g. Dalibora Bardača. Svi zainteresirani za pohađanje edukacija mogu predavanjima slobodno nazočiti, a ista će se održati u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. u Osnovnoj školi Stjepana Radića, Vladimira Nazora 3, Čaglin, od 16:00 do 20:00 sati.

Stanje u općini Čaglin nije dobro, puno je nezaposlenih, ne otvaraju se nova radna mjesta, stanovništvo je sve starije. Dva su moguća odgovora na tu situaciju. Prvi je letargija i prihvaćanje trenutnog stanja uz uvjerenje da se ne može ništa napraviti kako bi se stvari popravile. Drugi je aktiviranje uz uvjerenje da se nešto može pokrenuti i da smo sami gospodari svoje sudbine. Mi smo se odlučili na ovaj drugi put, svjesni da će okolina biti skeptična prema našim planovima i ciljevima, a na nama je da ih svojim aktivnostima i rezultatima istih razuvjerimo i pokažemo im da sami zaista možemo nešto napraviti i učiniti naš kraj ugodnijim mjestom za život – u povodu organizacije besplatne edukacije kazao je Blaž Arežina, tajnik Udruge "Put, istina i život".

Program planiranih edukacija u najsiromašnijoj općini u Hrvatskoj u cilju gospodarskog aktiviranja preostalog stanovništva, uključuivat će teme poput izrade poslovnog plana, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajnih tehnika, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnosti kreativnosti u poduzetništvu, kako učinkovito pregovarati, tko su moji klijenti i kupci i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i poduzetnika i onih koji će to tek biti...

Edukacije koje organiziramo, osim informativno – obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice čime će polaznici unaprijediti svoje profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg u poduzetništvu te dobiti poticaj za otvaranje svojih tvrtki i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu. Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremaju i pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama – rekla je u povodu početka edukacija u općini Čaglin Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI