Završen projekt Hrvatskog ženskog društva ¨I ti ćeš ostarjeti¨

i ti ćeš ostarjeti
(FOTO: Grad Pleternica)

08.11.2017. | Grad Pleternica
Pregleda: 2457

Projekt Hrvatskog ženskog društva Pleternica "I ti ćeš ostarjeti" odobren je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i započeo je s provedbom 1. studenog prošle godine te je trajao godinu dana. Tako da je s početkom mjeseca studenog ove godine uspješno priveden kraju. Iz udruge se nadaju produžetku jer su nastavak projekta aplicirali na novi natječaj Ministarstva koji je bio u kolovozu na područje usmjereno smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina.

U sklopu projekta obilježeni su važni datumi vezani za promicanje ljudskih prava, prevenciju socijalne isključenosti i nenasilje. Provedeno je dvanaest radionica kroz program osnaživanja starijih osoba i osoba koji idu u susret starijoj dobi u zastupanju sebe i svojih prava. Na posljednjoj radionici svi polaznici su dobiti male priručnike kao podsjetnik na vježbe koje su naučili tijekom navedenog programa ali i kao samopomoć u određenim životnim situacijama.





Također, provedene su 4 radionice na temu "Poticanje jezičnih djelatnosti slušanja i govorenja do aktivne i kvalitetne komunikacije" i 4 radionice na temu "Diskriminacija i zaštita prava starijih osoba". Održana su tri predavanja policijskog službenika za nadzor i planiranje Policijske uprave požeško – slavonske o problemu nasilja nad starijim osobama u obitelji, oblicima i prevencija nasilja te o imovinskom kriminalitetu i sigurnom sudjelovanju starijih osoba u prometu. Korisnici projekta upoznati su o razlikama između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, te poništavanju istih, također kroz radionice.


U svibnju su korisnici i volonteri projekta posjetili sajam PRAVO VRIJEME – Sajam za 50+ generacije na Zagrebačkom velesajmu te se upoznali s ponudom lječilišta, toplica, ortopedskih pomagala, zdravstvenih usluga ,preparata, opreme koja doprinosi povećanju kvaliteti života u starijoj dobi. Također, provedeno je niz kreativnih radionica u prostoru udruge, u novootvorenom Centru udruga u Pleternici te u ograncima udruge ( Zagrađu, Bučju i Buku ).




Korisnice projekta su naučile kako se od reklamnih letaka, motaju šibe i pletu košarice. Sa izrađenim radovima sudjelovale su na gradskim sajmovima. Provedbom projekta i projektnim aktivnostima, kojih je zaista bilo mnogo, te u koje su bili uključeni stručnjaci iz različitih područja od psihologa, sociologa, policijskog službenika, pravnika, socijalnog radnika, educirale su starije osobe ali i žene srednjih godina o načinima ostvarivanja prava na zaštitu, dobile su informacije o službama, ustanovama i organizacijama kojima se trebaju obratiti ako se nađu u situaciji da im treba pomoć, ali im je i kroz kreativne radionice organizirano kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Na kraju projekta, predsjednica udruge gđa.

Doroteja Valenta se zahvaljuje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što prepoznali potrebu za ovakvom vrstom projekta u našem kraju i dali financijsku podršku za provedbu projekta. Također, se zahvaljuje Gradu Pleternici i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici na pomoći kod provedbe aktivnosti, Uredu pučke pravobraniteljice i udruzi Brod grupa za ženska ljudska prava na poslanim promidžbenim materijalima, kao i svim volonterima koji su sudjelovali na projektnim aktivnostima.

izvor: Grad Pleternica


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI