Požeški planinari u Mađarskoj - 5.11.2017.

Požeški planinari u Mađarskoj
(FOTO: P.L.)

07.11.2017. | P.L.
Pregleda: 5434

Članovi HPD-a "Sokolovac" Požega, uz pojačanje članova PD "Zanatlija" i HPD "Bršljan-Jankovac" iz Osijeka, članova HPD "Vidim" Kutjevo i PD "Dilj" Slavonskog Broda bili su na planinarsko-turističkom izletu u Mađarskoj.



Pri dolasku obišli smo srednjevjekovni dvorac u Siklósu koji ima gotičku kapelicu iz 15. stoljeća kojeg s poštovanjem nazivaju magnatskim dvorcem.





Posjetili smo gradove Villány i Siklós i okolicu poznatu po vinima izvrsne kvalitete. Jud ili Đud (mađ. Máriagyűd) je naselje u južnoj Mađarskoj poznato kao marijansko svetište. Jedna od znamenitosti ovoga kraja je barokna crkva u mjestu Siklós-Máriagyüd s dva tornja i slikama postaja križnog puta načinjenim od Zsolnay emajla.



Nakon turističkog razgledavanja slijedio je uspon na veličanstveno brdo Aršanj u obliku piramide, visoko 442 metra.



Na samom vrhu dočekao nas je pogled na nizinska polja i vinograde. Nepreglednost je ometala magla. Umjesto vještica susreli smo neočekivano puno paraglajdera (ili je to nešto u suvremenom obliku!?). U podnožju brda razgledali smo stalni postav izložbe s kamenim kipovima.



Turneju po podrumima nastavili smo u gradiću Villany, najpoznatijem vinskom mjestu Mađarske. Vinsku i pivsku kapljicu začinili smo i mađarskim gulašem.



Zadnji puta požeški planinari su ovdje bili 2011. godine i danas je pao dogovor da ovaj izlet ponavljamo 2023. godine.

U zadnjoj gostionici u Mađarskoj prije graničnog prijelaza smo ponovili naš običaj da svi izvadimo sitne forinte i to transformiramo u tekuće stanje odnosno piće, prikupili smo dovoljno forinti za piće za nas svih dvadeset i sedmero, a bilo je i viška pa smo nešto ponijeli i u autobus za dobro raspoloženje i pjesmu.



Zahvaljujemo i našem super vodiču Đorđu Baliću, inače članu PD "Zanatlija" Osijek, koji je svojim poznavanjem povijesti, pričama, legendama i prigodnim vicevima educirao i uveselio znatiželjne planinare.

Organizator ovoga izleta bio je Predrag Livak.




Vidimo se 2023. godine, tko preživi pričat će!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI