Zakonske obaveze skrbnika pasa

Psi
(FOTO: compas.com.hr)

07.11.2017. | compas.com.hr
Pregleda: 5500

Udruga Prijatelji životinja u suradnji s Udrugom gradova napravila je i pripremila besplatni informativni letak sa zakonskim obavezama skrbnika pasa s ciljem što bolje provedbe Zakona o zaštiti životinja. Navedeni letak je osnovni i nužan način da se izravno pridonese smanjenju broja napuštenih životinja s namjerom da se dopre do neodgovornih skrbnika pasa koji još uvijek nisu mikročipirali svoje pse i za koje postoji realna opasnost da će jednoga dana postati trošak lokane zajednice. Osim ove osnovne obaveze na letku je navedena i obaveza kontrole razmnožavanja kućnih životinja te druge zakonske odredbe koje se tiču svakoga skrbnika psa.




NENAPUŠTANJE:
Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna od 30 000 kn.


OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE:
Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.


KONTROLA RAZMNOŽAVANJA:
Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenju mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 30 000 kn.

SVI POTREBNI UVJETI:
Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30 000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA:
Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC:
Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE:
Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život.

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

izvor: www.compas.com.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI