Bliži se zima, a branitelj Drago i dalje živi bez ijedne kune mirovine

Drago Tomljanović
(FOTO: M.B.)

31.10.2017. | M.B.
Pregleda: 11585

Na Dan neovisnosti RH javnost smo upoznali s hrvatskim braniteljem Dragom iz Orljavca koji dvije godine čeka da mu se odobri braniteljska mirovina koju je zaradio s 1480 priznatih dana ratnog puta. Dragu smo kontaktirali još jednom da pitamo je li se što promijenilo i je li mu itko ponudio pomoć.

Kaže kako su ga zvali iz nekih udruga te da je od Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije dobio 1000,00 kuna, a od dobrih ljudi na račun mu je sjelo 500,00 kuna, dok mu je susjed dovezao poveću količinu drva za ogrjev.





Drago je na svemu ovom itekako zahvalan, no ponavlja kako ne traži milostinju i ne želi tuđu pomoć, već samo ono što mu zakonom pripada, a to je njegova mirovina.


Za one koji ne znaju, Drago Tomljanović iz Orljavca već dvije godine čeka na odobrenje braniteljske mirovine za koju je 2015. godine predao zahtjev koji je bio pravovaljan kao i svih 1480 dana provedenih u Domovinskom ratu koji su upisani u registru branitelja. Drago mirovinu nije tražio ranije jer kako i sam kaže, nakon rata je imao tek 37 godina i osjećao se zdravo te se zaposlio u Požegi. Nakon što je ostao bez posla, preselio se u Orljavac i završio bez ikakvih primanja u općinskom stanu u kojem već neko vrijeme živi bez struje i s povećim dugom prema Tekiji d.o.o. Drago ne želi socijalnu pomoć i snalazi se kako god umije pa pomaže ljudima u selu sa svim sitnim poslovima, no preko zime je gotovo nemoguće zaraditi koju kunu i teško preživljava hladne zimske dane.

Iz Ureda za branitelje Požeško-slavonske županije rekli su nam kako nije "normalno" da branitelj toliko dugo čeka na odobrenje svoje mirovine te da ne znaju gdje je nastao zastoj, no da Drago kod njih posjeduje status Hrvatskog branitelja Domovinskog rata.

Kontaktirali smo i Mirovinsko osiguranje- Područni ured u Požegi te razgovarali s gospođom Anicom Markotom koja kaže da je upoznata sa slučajem Drage Tomljanovića, ali ističe kako zastoj kod odobrenja Dragine mirovine ne leži na plećima Područnog ureda u Požegi već je Dragin zahtjev još uvijek na vještačenju u Zagrebu, a na njihovu brzinu nitko ne može utjecati jer zahtjeve obrađuju kronološkim redom. Gospođa Markota kaže i kako se prije nekoliko godina mirovina odobravala već idućeg mjeseca nakon predaje zahtjeva, no promjenom zakona dogodio se zastoj i mirovine na odobrenje, baš kao i Dragina, čekaju po nekoliko godina.

Birokracija je još jednom pokazala svoje zube, a najžalosnije je što je to učinila baš Dragi jer smo uvjereni da ovi lažni branitelji kojih, ruku na srce, itekako ima, na svoje mirovine nisu čekali duže od jednog mjeseca te svakog prvog u mjesecu stoje u redovima u bankama i dižu "svoje" mirovine.

I ovog ćemo puta objaviti Dragine podatke i zamoliti sve oni koji su u mogućnosti da pomognu Dragi da preživi zimu.

Broj računa u Slatinskoj banci HR 8324120093536001220

Drago Tomljanović
Orljavac 104
34 322 Orljavac

Broj mobitela 098/ 862-297


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI