2. Smotra dramskih pučkih igrokaza

KUD Požeška dolina
(FOTO: Privatna kolekcija)

31.10.2017. | KUD Požeška dolina
Pregleda: 3287

U Gradskom kazalištu Požega proteklog vikenda KUD Požeška dolina održao je 2. Smotru dramskih pučkih igrokaza. Nastupila je folklorna i dramska sekcija KUD-a, te gosti - Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Mladi župe sv. Leopolda Mandića te Amatersko kazalište iz Belišća.



Smotra je bila prilika i da se prisjetimo dosadašnjeg rada KUD-a kojeg je predstavio predsjednik Mirko Stilinović koji je istaknuo da KUD uspješno djeluje već osam godina. "Naš KUD je osnovan krajem 2009. godine i djelujemo kroz folklornu sekciju uz mlade tamburaše i imamo dramsku sekciju po kojoj smo zaista prepoznatljivi i posebni. Napravili smo četiri video dramska uratka: Čijalo, Jamac, Brlja i Priše. Moram se pohvaliti kako su naša Županija i Grad po prvi put imali svog predstavnika u Pazinu, prošle godine, na Nacionalnoj smotri dramskih prikaza gdje smo izveli predstavu "Jamac" koju je napisao voditelj dramske sekcije Ivan Abibović. Mi smo izradili i monografiju-Naših prvih pet godina iz koje se može vidjeti što smo sve radili i gdje smo sve bili. Osim toga izdali smo video zapis "Umijeće izrade oglavlja Požeštine-tradicijske frizure. Prošle godine smo po prvi put u našem Gradu i Županiji organizirali Smotru dramskih pučkih igrokaza sve sa zajedničkim ciljem izvaditi iz bakine škrinje folklornu baštinu i sačuvati je od zaborava za naše tradicijske vrijednosti. "









Smotru je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha koji je tom prigodom istaknuo: "Osobito mi je zadovoljstvo biti u našem Gradskom kazalištu i svjedočiti drugi put specifičnom dramskom izričaju koji njeguje naš KUD ali i KUD iz Pleternice, Ramci. Vjerujem da ćemo uživati u našoj bogatoj kulturnoj baštini koja je uobličena u specifični dramski izričaj ."




Interes za ovom manifestacijom je bio veliki, a dokaz je popunjeno Kazalište, te pljesak publike koja je s osmijehom pratila kompletan program i nije štedjela dlanove da iskaže zadovoljstvo viđenim.







I ove godine su članovi KUD-a Požeška dolina sudjelovali u brojnim manifestacijama na području grada Požege i Županije,ali su u suradnji s Katoličkom osnovnom školom imali gostovanje u Austriji u Welsu s projektom ""Hrvatska u srcu". Plan je pozvati ljude iz Welsa na dolazak u Požegu i uzvraćanje gostoprimstva. Od nedavno KUD svoje probe održava u dvorani u Dervišagi gdje ih svi zainteresirani mogu potražiti i uključiti se u njihove aktivnosti.







I evo jedan citat za kraj, a citirao ga je i predsjednik KUD-a na otvorenju Smotre dramskih prikaza, a koji govori sve o važnosti djelovanja KUD-ova i ostalih društava koji njeguju našu tradiciju i običaje. Citat je dr. Radića iz 1897 godine : "Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš-tako su i naši stari radili.Tu se sjetiš svoga djeda,oca,majke, prijatelja. Ne živiš od danas do sutra već radiš i gradiš za vjekove."







KUD Požeška dolina


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI