Posjeta pakračke djece i roditelja Dalju i Vukovaru

Vijeće srpske manjine u Dalju
(FOTO: N.I.)

29.10.2017. | Nikola Ivanović
Pregleda: 3176

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca organiziralo je u subotu (28.10.) edukativnu posjetu za djecu i roditelje Dalju i Vukovaru s ciljem upoznavanja s istorijsko-kulturnim sadržajima istočne Slavonije i životom Srba na tom području.




Naime, 32 djece i 20 roditelja iz Pakraca posjetilo je Kulturno-znanstveni centar Milutin Milanković u Dalju, odnosno rodnu kuću jednog od najznačajnih znanstvenika s područja Hrvatske, u kojem se nalazi stalni postav o ovom geofizičaru, klimatologu i astronomu svjetskog glasa. Iako slabo poznat u Hrvatskoj i nije predstavljen u školskim knjigama, po Milankoviću su nazvani jedan krater na Mjesecu, jedan krater na Marsu, jedan asteroid, a njegovim je imenom nazvana i medalja za klimatologiju Europske geofizičke unije te mu je Narodna banka Srbije ukazala čast postavljanjem njegovog lika na novčanicu od 2000 dinara.






Učesnici su imali priliku da posjete Sabornu crkvu Svetog Dimitrija u Dalju i Patrijaršijski dvor s parkom kao i manastir Vodicu na Daljskoj planini. Pored pakračke Saborne crkve Svete Trojice ovo je jedina druga Saborna crkva Srpske pravoslavne crkve u Slavoniji.

U Vukovaru su djecu i roditelje dočekali uz kratko druženje i slatko izneđenje saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i predsjednik Glavne skupštine SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Uz šetnju uz Dunav i razgovor, ukazano je na potrebu intenziviranja suradnje zapadne i istočne Slavonije i još ovakvih putovanja za mlade.




Na izuzetnu radost djece, u saradnji s Generalnim konzulatom Republike Srbije u Vukovaru organizirana je u prostorijama Zajedničkog vijeća opština u Vukovaru dramska predstava Jazavac na sudu. Predstava je izazvala ogromno oduševljenje kod djece, od kojih su neki prvi puta prisustvovali ovakvoj predstavi.

`Povezivanje srpske zajednice s područja istočne i zapadne Slavonije kao i unaprijeđenje suradnje između Vijeća i naših lokalnih samouprava s ovih područja trebalo bi u narednom periodu poticati, kako bi se povećao broj ovakvih aktivnosti za najmlađe` istaknuo je Nikola Ivanović, predsjednik VSNM Grada Pakraca i zamjenik gradonačelnice Pakraca ispred srpske zajednice.




Ivanović je dodao da je izuzetno zadovoljan interesom djece i roditelja za ovo putovanje, djeca su oduševljena viđenim posebno predstavom i kućom Milutina Milankovića. Nadam se da će ovakvih putovanja biti još i da će ovo putovanje rezultirati s većom uključenosti roditelja za aktivnosti Vijeća.

Ovaj izlet organiziran je uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Republike Srbije i dio je projektnih aktivnosti Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pakraca s ciljem povećanja i unaprijeđenja programskih aktivnosti.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI