Drenovačka sramota prošlosti i ruglo sadašnjosti

Dom u Drenovcu
(FOTO: F.M.)

29.10.2017. | Franjo Memedović
Pregleda: 6987

Ono što je već davno trebao biti, to do sad postao nije, a hoće li to bar djelomično nekada postati, to za sada nitko ne zna, niti se usudi dati odgovor.

Sedamdeset godina je skoro već prošlo (1948.g.) od kada su ondašnji osloboditelji započeli u svom pobjedničkom zanosu izgradnju, kako ga oni nazvaše, Doma kulture, ,,dobrovoljnim" radom i otetim, prokletim i suzama zalivenim građevinskim materijalom mještana Brodskog Drenovca i okolnih sela. Na silu podigoše to megalomansko zdanje i ostaviše ga kao spomenik svojoj slavi i nasilju da ostane i postane najveće građevinsko ruglo i sramota na pleterničkom području. Mnogi oni koji već odavno nisu živi, davno su rekli da nitko nikada neće dovršenje i uređenje ove građevine dočekati. Nažalost, bili su u pravu I danas, kao i sve godine do sada, ta ruševina društvenog doma u Drenovcu ne samo što svojim izgledom i stanjem okupira začuđujuću pažnju i poglede prolaznika, nego predstavlja i opasnost za živote svih onih koji se njemu približe.





Ruševina doma u Drenovcu ima svog vlasnika, a to je lokalna samouprava, što u ovom slučaju znači da je to Grad Pleternice. Svaki vlasnik društvene imovine , ma u kakvom stanju bila, trebao bi biti odgovoran i dužan voditi brigu o svom vlasništvu prema pravilu dobrog gospodara te prema interesima i potrebama onih na čijem se području to vlasništvo nalazi. Tko je ovdje zakazao, vlasnik u pronalaženju rješenja kako svoje vlasništvo zbrinuti i privesti svrsi ili je zakazala inicijativa Drenovčana, kako iskazati svoje potrebe za korištenjem prostora potencijalno uređenog doma. U nekim razgovorima na ovu temu, do sada smo mogli saznati, da su i u Drenovcu a i u Gradu Pleternici svjesni da ovo i ovoliko zdanje, pa dok je Drenovac i duplo više stanovnika brojio, Drenovcu nije potrebno i da je rješenje ovog problema u rušenju većeg dijela , dok bi onaj drugi, koji je u boljoj građevinskoj kondiciji, trebalo urediti za potrebe društvenih događanja mještana ovoga sela.


Kao i uvijek, tako i ovom slučaju, postavlja se ono glavno pitanje. Gdje naći novac za sanaciju i uređenje drenovačkog doma? Uprava Grada Pleternice je poznata po vještini i sposobnostima pisanja projekata za dobivanja sredstava iz EU fondova, kao i onih iz državnog proračuna preko raznih ministarstava. Najvećim dijelom ti su se projekti pisali i izrađivali za potrebe i izgradnju infrastrukture i društvenog standarda u samom gradu Pleternici, dok su sitnice, kako gdje i kako kada, bile dodjeljivane selima i naseljima šireg područja grada.

Može li se i za drenovački dom napisati projekt za dobivanje sredstava iz EU fondova ili iz nekih ministarstava za njegovo uređenje, kao što su to već mnogi, pa i u bližem okruženju, za ovu i ovakvu namjenu učinili i dobili? Što treba napraviti? Ne puno truda, samo malo više volje. Treba napraviti zaokret u planovima i prioritetima u korist uređenja zapuštenih i napuštenih pleterničkih sela, tako da se njih ne sjeti i u njih ne ide samo onda kada se izbori bliže ili ne daj Bože kada u rat treba poći.

Tekst i foto: Franjo Memedović


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI