Jozić, Puljašić i Kasana na četvrtom seminaru ¨Lokalna uprava 2017. – 2021.¨

Lokalna uprava 2017.-2021.
(FOTO: facebook.com)

27.10.2017. | direktno.hr
Pregleda: 2900

Gradonačelnici i župani iz redova Hrvatske demokratske zajednice u petak su se okupili u Tuheljskim Toplicama na četvrtom seminaru "Lokalna uprava 2017. – 2021." u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta na kojem je prisustvovao gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, Grada Požege Darko Puljašić i gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić, a na taj skup pozvani su bili i gradonačelnici i načelnici iz Bosne i Hercegovine s namjenom zajedničkog definiranja lokalne problematike, iznošenja pozitivnih primjera i ponude konkretnih rješenja.

Na skupu će biti riječi o prijedlozima novih propisa u području financiranja lokalne i područne samouprave, decentralizaciji kao temelju bržeg gospodarskog rasta, novim propisima u financiranju regionalnog razvoja, o poljoprivredi i ruralnom razvoju te o mogućnostima financiranja iz programa europske teritorijalne suradnje.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je na prvo čitanje Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave prije par dana u Hrvatskom saboru gdje je, rekao je, bilo dobrih prijedloga koje će uzeti u obzir, te dodao da bi taj zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018.


Provedbom zakona sav prihod od poreza na dohodak prepušta se jedinicama lokalne i područne samouprave.


"Dobra stvar u zakonu je da značajno pojednostavljujemo cijeli sustav raspodjele. Zasad još uvijek imamo sustav raspodjele koji razlikuje četiri kategorije između pojedinih gradova, općina ili županija, uz vrlo složenu i kompleksnu raspodjelu sredstava poreza na dohodak, ocijenio je ministar te podsjetio kako je u proteklih 25 godina bilo 13 izmjena različitih propisa koji su regulirali raspodjelu financijskih sredstava.

"To sad pokušavamo `raspetljati`, taj gordijski čvor, da bude jedinstveni sustav raspodjele", rekao je Marić te dodao da u prijedlogu stoji da u prihodu od poreza na dohodak udio općina odnosno gradova bude 60 posto, županija 17 posto, udio za decentralizirane funkcije 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje 17 posto." - rekao je ministar Marić

"Govoreći o Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i decentralizaciji, ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je da je Vlada svjesna "da Hrvatska nije jaka koliko su jaka njezina četiri regionalna centra, već koliko je jako njezino najmanje mjesto, općina i grad".

Moramo stvoriti preduvjete, kroz decentralizaciju ili na drugi način, da jačamo naše općine, gradove i županije, da im funkcionalno i fiskalno damo nove ovlasti kako bi mogli ispunjavati zadaće koji se od njih očekuju, rekao je Kuščević te dodao da se novim zakonskim prijedlozima jača suradnja predstavničkih i izvršnih tijela kod donošenja najvažnijeg akta -  proračuna." - zaključio je ministar Kuščević




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI