Velika promjena vremena: Meteoalarm izdao niz upozorenja za gotovo cijelu Hrvatsku

Vrijeme
(FOTO: net.hr)

22.10.2017. | DHMZ
Pregleda: 4271

Nakon niza toplih i sunčanih dana, meteorolozi upozoravaju da babljem ljetu ipak dolazi kraj. Već od sutra stiže promjena vremena, a izdan je i Meteoalarm.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da će sutra u cijeloj zemlji doći do postupnog naoblačenja uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Kiše može biti već prijepodne u zapadnim predjelima, a poslijepodne i navečer u čitavoj zemlji, kada može biti i obilnija.

Krajem dana u višem gorju može i zasniježiti. Vjetar slab, poslijepodne umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, na Jadranu umjereno i jako jugo, prema kraju na sjevernom dijelu bura, podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura uglavnom između 6 i 10, a na Jadranu od 12 do 16. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20, u Dalmaciji i do 23 °C.


Za sutra je Meteoalarm izdao niz upozorenja za sve dijelove Hrvatske osim za krajnji istok, što znači da bi naše krajeve obilna kiša ipak mogla zaobići, no ipak se valja pripremiti na najgore.


Žuta i narančasta upozorenja izdana su za Kvarner, Istru i Dalmacijum gdje će puhati jaka, mjestimice i vrlo jaka bura. Najjači udar vjetra 35-50 cv (65-95 km/h). Meteorolozi upozoravaju građane da na tim mjestima moraju biti pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.Upozoravaju i kako upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Upozoravaju i pomorce bez odgovarajućeg iskustva da potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.U dubrovačkoj i kninskoj regiji mogući su intenzivniji pljuskovi s grmljavinom.

U sjevernoj Dalmaciji kiša će biti obilna, a moguće su i bujične poplave te intenzivni pljuskovi s grmljavinom. Jako jugo navečer i u noći okrenut će na buru. Kiša i bujične poplave moguće su i u gospićkoj regiji, a meteorolozi upozoravaju i na mogućnost mjestimičnih olujnih udara sjeveroistočnjaka.

Kiše će biti i u Zagrebu, uz olujne udare sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. U Karlovcu se upozorava na moguće bujične poplave.

Temperatura će sutra pasti, a pad će se nastaviti i tijekom idućeg tjedna, javlja DHMZ.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI