HPD Sokolovac najavljuje izlet na Aršani

Aršani brdo
(FOTO: HPD Sokolovac)

21.10.2017. | HPD Sokolovac
Pregleda: 4218

HPD Sokolovac Požega najavljuje izlet na brdo Aršanj u Mađarskoj, 5.11.2017.

Upisi u PLAK-u utorkom i petkom od 19,00 sati.Hrvati u Baranjskoj županiji zovu ovo brdo i imenima Aršanj (Semartin), a u Bačko-kiškunskoj županiji (Santovo) Haršanj . Brdo Haršanj se u pučkim vjerovanjima smatralo sijelom vještica . U svojim ga novelama spominje Janko Leskovar pod imenom "Haršanj".

Njegov najviši vrh Szársomlyó (Harsány-hegy) je visok samo 442 m nadmorske visine. Sultan Sulejman II. je na ovom brdu napravio svoj tabor prije pohoda na Siget.


Na potonjem je neobična flora: na južnim padinama klima pokaziva osobine sredozemne klime. Postotak sredozemnih je preko 20%.


Na vrhu ovog gorja se nalaze ruševine srednjovjekovnog dvorca.

Cijelo ovo područje je dijelom nacionalnog parka Dunav-Drava (mađ. Duna-Dráva Nemzeti Park).Gorje je vapnenačko po geološkom sastavu.Na obroncima ovog brda se 1687. odvila bitka između snaga Svete lige i Turskog Carstva, po ovom brdu zvana i kao aršanjska bitka.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI