Policajci uzimaju neplaćeni dopust, vraćaju se samo potpsati otkaz

I policajci bježe iz HR
(FOTO: index.hr)

19.10.2017. | Index.hr
Pregleda: 9824

Ekonomsko propadanje Hrvatske rezultiralo je valom iseljavanja koji traje već godinama. Prema procjenama demografa, oko 50 tisuća ljudi godišnje preseli se u inozemstvo, u zemlje koje pružaju više prilika za dostojanstven i kvalitetniji život.

Hrvatska se našla među zemljama s najvećim padom broja stanovnika, u društvu Sirije i Kosova. Među onima koji traže priliku za bolji život su i neki od onih koji rade u državnoj službi.

Male plaće


Sve više policajaca bježi iz Hrvatske, a na svaka dva policajca koja daju otkaz i odu, u MUP-u u službu uzimaju tek jednog novog. Ove godine, kako neslužbeno doznajemo, bilo je problema s popunjavanjem godišnje kvote Policijske akademije novog naraštaja policije.


Najviše je novih policajaca iz Slavonije koji poslije budu raspoređeni u Policijsku upravu dubrovačku ili istarsku. Nerijetko ostavljaju obitelji i pokušavaju preživjeti s plaćom vježbenika u iznosu od cca 3.600 kuna. Žive u podstanarstvu, a u Dubrovniku se hrane u pučkoj kuhinji.

Index je pisao o hladnijim danima koje su ti isti policajci dočekali u posuđenim jaknama ili bez njih. Ministarstvo unutarnjih poslova nije imalo zimske jakne za policijske vježbenike koje je primilo u prošloj i ovoj godini. Policajci vježbenici snalaze se kako mogu i rade u potrganim odorama, a remen za oružje vežu žicom.

Sindikat policijskih službenika je ministra Davora Božinovića upozorio da se vježbe gađanja obavljaju na "suho". U svojem dopisu, sindikalisti upozoravaju kako je oprema policajaca loša i dotrajala, imaju pištolje koji se kvare, lisice koje zatvorenici mogu sami skinuti, stare jakne, stare pancirke... Ne vježbaju gađanje u dvorani već na "suho", što uspoređuju s plivanjem, ali u bazenu bez vode.

Neslužbeno doznajemo da je sve više onih koji zatraže neplaćeni dopust i odu u neku od zemalja u koje se Hrvati masovno iseljavaju i tamo pronalaze posao, stan i počinju novi život, a u Hrvatsku se vraćaju samo potpisati otkaz u MUP-u i odjaviti prebivalište.

Neplaćeni dopust zbog učenja stranog jezika

Zbog svega navedenog, poslali smo upit MUP-u o tome koliko je policajaca iskoristilo mogućnost dobivanja neplaćenog dopusta u trajanju od šest i više mjeseci u posljednje dvije godine te koliko ih je u to vrijeme nakon neplaćenog dopusta dalo otkaz u toj državnoj službi.

U odgovoru MUP-a stoji da je takav dopust zatražilo 57 policijskih službenika, od kojih je polovica s visokom i višom stručnom spremom, a najviše policajaca je "pobjeglo" iz dubrovačko-neretvanske policije. Razlozi za traženje neplaćenog dopusta su, uz obiteljske, rodiljne, odlaske u mirovne misije, obrazovanje, i "učenja stranog jezika".

Odgovor Ministarstva unutarnjih poslova koji smo dobili prenosimo u cijelosti

"Neplaćeni dopust u trajanju od 6 mjeseci ili duže u posljednje dvije godine zatražilo je 57 policijskih službenika, od čega 19 policijskih službenika s visokom stručnom spremom, 9 s višom i 29 sa srednjom stručnom spremom.

Razlozi traženja neplaćenog dopusta su:
-obiteljski (njega ili liječenje člana obitelji),
-obrazovanje o vlastitom trošku,
-rodiljni dopust do 3. godine starosti djeteta,
-učenje stranog jezikaodlazak u mirovnu misiju ili međunarodnu organizaciju.

Nakon isteka neplaćenog dopusta 14 policijskih službenika prekinulo je radni odnos, od toga najviše iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske", piše u odgovoru iz MUP-a.

izvor: www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI