Počeci i djelovanje ¨Plavo-zelene linije¨- povelje prijateljstva

"Plavo-zelena linija"
(FOTO: M.B.)

16.10.2017. | Marko Ašenbrener
Pregleda: 2677

Počeci razgovora o ideji povezivanja vatrogasnih društava sežu u daleku 1994. godinu kada su u ljetnom periodu u Novom Vinodolskom prve korake i kontakte ostvarili Stjepan Pavliček tadašnji predsjednik VZŽ Požeško-slavonske i DVD-a Kutjevo, Željko Petrović, tadašnji pročelnik VZŽ Požeško-slavonske i Ante Milković, predsjednik kasnije osnovane VZ Bakar-Kostrena. Iako se prije toga nisu poznavali, razgovarali su o tome da se povežu dva DVD-a, jedan s kontinenta i jedan s priobalja. U naredne dvije godine upriličeni su brojni susreti gdje se ideja širila i uključivala su se druge vatrogasne organizacije. Tako je uz DVD Kutjevo i VZ Bakar-Kostrena, želju da se uključi i DVD Velika izrazio tadašnji predsjednik Franjo Bujan 1994. godine. Kako je sve krenulo iz Novog Vinodolskog i njihov DVD se uključio u razgovore. O toj ideji neposredno je upoznat tadašnji predsjednik HVZ-a dr. Franjo Gregurić koji je predložio da se u Koordinaciju uključi još neka DVD-a i predložio svoj matični DVD Lobor. Na prijedlog DVD-a Novi Vinodolski u razgovore je uključeno DVD Slatina, a na prijedlog Ante Milkovića uključeno je DVD Vodice, kao novoosnovano mlado Društvo.




Poslije višegodišnjih međusobnih konzultacija, dogovora i utvrđivanja temeljnih elemenata rada i djelovanja i prihvaćanja prijedloga za uključivanje u buduću Koordinaciju koji su se odvijali u gradu Bakru, dogovorene članice su se sastale u Vijećnici grada Novi Vinodolski 29. srpnja 1997. godine i potpisale Povelju o prijateljstvu i suradnji u kojoj na prijedlog dr. Franje Gregurića stoji:


"Vatrogasci VZ Bakar-Kostrena, DVD Kutjevo, DVD Lobor, DVD Novi Vinodolski, DVD Slatina, DVD Velika i DVD Vodice potpisuju ovu Povelju kao najviši izraz dosadašnjeg prijateljstva i učvršćivanja međusobne suradnje u vatrogasnom, kulturnom i sportskom životu svojih gradova i općina. Potpisnici povelje se obvezuju da će njegovati i razvijati prijateljske i dobrosusjedske odnose, kao i svekoliku suradnju u vatrogasnom, kulturnom i sportskom životu s ciljem daljnjeg upoznavanja i doprinosa na unapređenju svekolikih odnosa u suradnji između članova spomenutih društava."


Svečani čin potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji, prigodno nazvan "Koordinacija Plavo zelene linije" obavljen je u vijećnici grada Novi Vinodolski u prisutnosti čelnika grada Novi Vinodolski, tadašnjeg predsjednika HVZ-a dr. Franje Gregurića, tadašnjeg načelnika HVZ-a Mladena Crnkovića te predstavnika VZ Bakar-Kostrena i svih ostalih DVD-a – DVD Kutjevo, DVD Lobor, DVD Novi Vinodolski, DVD Slatina, DVD Velika DVD Vodice. U ime udruženih članica tekst "Povelje o prijateljstvu i suradnji" potpisali su:
-Stjepan Pavliček - DVD Kutjevo
-Ivan Jureković - DVD Lobor
-Franjo Miklauč - DVD Novi Vinodolski
-Željko Mataija - DVD Slatina
-Franjo Bujan - DVD Velika
-Roko Mateša - DVD Vodice

Taj svečani čin zabilježen je u tiskovinama, u radijskom i televizijskom izvješćivanju i označio je svojevrsnu prekretnicu u strukovnom, prijateljskom i uvažavajućem povezivanju različitih dijelova domovine. Činu potpisivanja Povelje tada su također prisustvovali i danas istaknuti pojedinci i dužnosnici u DVD-ima i VZ-e, neposredno zaslužni za produbljivanje ideje o prijateljstvu i suradnji vatrogasnih društava s priobalja i s kontinenta Republike Hrvatske: Željko Petrović, Petar Matajić, Velibor Topolovec, Mate Udovičić, Mirko Juričev-Mikulin, Božidar Ivančić, Vlado Baričević, Josip Podnar, Fredi Šegulja kao i drugi članovi pojedinih DVD-a iz sastava Koordinacije.




Nažalost, tri potpisnika Povelje više nisu s nama. To su prof. Ivo Jureković iz DVD Lobor, Željko Mataija iz DVD-a Slatina i Franjo Miklauč iz DVD Novi Vinodolski. Sjećanja na njih i njihov doprinos nastanku i razvoju ideje o prijateljstvu i suradnji ostati će zapisana u povijesnim dokumentima o aktivnostima hrvatskih vatrogasaca. Veliki doprinos radu Koordinacije dao je i pokojni Gordan Alfirev, tajnik DVD-a Vodice.

Dvadeset godina uspješnog djelovanja Koordinacije potpisnika povelje o prijateljstvu i suradnji DVD-a i VZ s priobalja i s kontinenta Republike Hrvatske ponajprije su obilježili ljudi. Riječ je o inicijatorima i nastavljačima, glavnim zagovornicima ideje o prijateljstvu članica Koordinacije, koji su sve ove godine ustrajali u zamisli da se na svojevrstan i osebujan način označi trajna povezanost DVD Vodice, VZ Bakar-Kostrena (uključujuči i njihova ostala DVD-a Hreljin, Škreljevo i Zlobin), DVD Lobor, DVD Slatina, DVD Velika i DVD Kutjevo. Kasnije je DVD Kostrena izašla iz VZ Bakar-Kostrena te je rad u Koordinaciji nastavila VZ grada Bakara. Od ranijih vremena rada Koordinacije, nezaobilazna imena koja su doprinosila razvoju ideje o prijateljstvu i suradnji osim spomenutih zasigurno su i Franjo Zvekić (DVD Velika), Josip Pajić (DVD Vodice), Darko Pavletić (VZ grada Bakara), Josip Ašenbrener (DVD Kutjevo), Dragan Medvedović (DVD Slatina), Josip Hendija (DVD Lobor), ali i brojni drugi članovi pojedinih DVD-a – članica Koordinacije. Na prvom susretu gdje se rodila ideja o povezivanju bio je i tadašnji pročelnik VZ-e Požeško-slavonske županije Željko Petrović koji je izabran za tajnika navedene Koordinacije i 15 godina je kao tajnik Koordinacije od samih početaka skrbio o sveukupnom radu i djelovanju, o suradnji, susretima, prezentiranju aktivnosti na razini HVZ-a, predlaganju rasprava te je vodio i sve administrativne poslove za Koordinaciju.




Kroz dvadeset godina izmjenjivali su se domaćini Koordinacija po DVD-ima i VZ, te je koncepcija rada ostala ista. Godišnje se održi dva susreta članica. Proljetni dio koji se sastoji od sjednice na kojoj prisustvuju čelni ljudi članica. Na jesenskom dijelu osim sjednice održavaju se standardne tri igrice (povlačenje užeta, provlačenje loptice za stolni tenis kroz "C" cijev, brentače i mete) i jedna igrica po izboru domaćina. Posebna pažnja uvijek se posvećuje druženju i razvijanju prijateljskih odnosa. Prvi domaćin Kordinacije Plavo-zelene linije bila je VZ Bakar-Kostrena u Bakru 12. srpnja 1997. godine uoči potpisivanja same povelje. Utvrđen je tekst Povelje, određen je datum i mjesto svečanog potpisivanja, prihvaćen je predloženi Program rada. Prve dvije godine – 1997. i 1998. godine domaćin Koordinacije bilo je DVD Bakar. nakon čega je vođenje Koordinacije preuzelo DVD Kutjevo. Za ovu sjednicu je izrađena zastava Koordinacije na kojoj su znamenja svih članova Koordinacije. Kasnije su uslijedila domaćinstva susreta Koordinacije slijedećim redoslijedom DVD-a: Vodica, Velike, Novog Vinodolskog, Slatine, Lobora, Bakra, Kutjeva, Vodica, Slatine, Novog Vinodolskog, Lobora, Velike, VZ-e Bakar Kostrena, Kutjeva, Vodica, Slatine, Novog Vinodolskog, Lobora i ovogodišnje domaćinstvo DVD Velike. Izuzev službenih susreta, bilo je i mnogo pojedinačnih susreta između članica koji su u početku Koordinacije dogovarani na samim sjednicama kako bi se članice što bolje povezale. Kasnije je to ostavljeno da se članice međusobno dogovaraju i produbljuju prijateljstva i iskustva.

Susreti su na jednoj od prvih Koordinacija u Bakru oplemenjeni i nadopunjeni i sa uključivanjem u susrete gradonačelnika i načelnika gradova i općina koji su se sukladno svojim mogućnostima uključivali u rad Koordinacija prenoseći svoja iskustva u radu i na kojima su analizirane mogućnosti gospodarske, turističke, kulturne, sportske i druge povezanosti Plavo-zelene linije.

Radom Koordinacije proizašle su mnoge ideje s ciljem unapređena i razvoja vatrogastva od kojih su neke i realizirane prihvačanjem na tijelima Hrvatske vatrogasne zajednice. Uz sav stručni rad i doprinos posebna važnost se stavlja na produbljenje prijateljstva među članicama i svim vatrogascima uključenim u njih.

Marko Ašenbrener
DVD Kutjevo


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI